Banes Motor České Budějovice
14.02.2023, Adam Černý (TAB)

Extraliga se vrací! Motor po pauze vyzve lídra z Pardubic

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Po třinácti dnech se opět nejvyšší soutěž vrací zpět do Budvar Arény. Hokejisté českobudějovického Motoru přivítají ve středu v rámci 46. kola lídra tabulky z Pardubic. Utkání startuje na jihu Čech v 17:30. Vstupenky můžete zakoupit ZDE!

O soupeři - HC Dynamo Pardubice

Parádní základní část zatím prožívají Pardubice. Dynamo slaví v této sezoně sto let od založení a cíl je jasný, tedy zisk titulu. Tyto ambice podtrhly i předsezonní posily, které se okamžitě zařadily mezi klíčové lídry mužstva. Vedení pardubického celku v čele s majitelem Petrem Dědkem však nelenilo i během probíhající sezony, kdy tým ještě doplnila další jména v čele s Lukášem Sedlákem. Českobudějovický odchovanec se po návratu z NHL zařadil okamžitě mezi nejlepší extraligové hráče, během sedmnácti duelů stihl nasbírat dvaadvacet bodů. Ve středu půjde pro devětadvacetiletého útočníka o první návrat na jih Čech.

Pardubice aktuálně mají za sebou odehráno pětačtyřicet duelů, během nich nasbíraly na své konto již sto jedna bodů a na čele nejvyšší soutěže mají aktuálně pohodlný patnáctibodový náskok. Dynamo zdobí jak ofenziva tak defenziva, kde se může opřít až o čtveřici špičkových brankářů, kterým vévodí Roman Will, jenž se na východ Čech přesunul před tímto ročníkem po tříleté zahraniční štaci. Třicetiletý brankář doposud naskočil do třiatřiceti duelů a s úspěšností 92,73 % vede brankářské statistiky celé ligy. V ofenzivě poté dominuje útočná formace ve složení Tomáš Zohorna, Lukáš Radil a Robert Kousal. První dva zmiňovaní nastřádali již shodně čtyřiatřicet bodů, Kousal poté o pět bodů méně. V posledních zápasech však o sobě výrazněji vědět dává právě formace Lukáše Sedláka, po jehož bok se zařadil Tomáš Hyka a David Ciencala.

Kádr Dynama je však široký a našlapaný na všech postech a od každé formace hrozí velké nebezpečí. Před reprezentační pauzou ale Pardubice padly ve šlágru kola na ledě Sparty, kde tak ukončily sérii devíti výher v řadě. Na jihu Čech se budou chtít vrátit na vítěznou vlnu a porazit Jihočechy i počtvrté v sezoně.

Sestava Pardubic z posledního utkání:

Will (Růžička) – Čerešňák, Musil, Košťálek, Dvořák, Kolář (A), Vála. Bučko – Hyka, Sedlák, Ciencala – Radil, Zohorna T. (A), Kousal – Zeman, Poulíček (C), Paulovič – Vondráček, Musil, Mandát.

Z kabiny Motoru

Motoráci půjdou do utkání se třemi porážkami v zádech. Po prohře v Litvínově přišla domácí prohra s Hradcem Králové a následně v Olomouci. Přitom na Hané měli Jihočeši duel skvěle rozehraný, po úvodní třetině vedli o dvě branky. Mora však ve druhé periodě snížila a ve třetí části překlopila výsledek ve svůj prospěch.

Svěřenci Davida Čermáka se po pětačtyřiceti kolech nacházejí na třinácté pozici se ziskem jedenapadesáti bodů, tedy na pozici, která by po konci základní části znamenala konec sezony. To však Českobudějovičtí nehodlají dopustit. „Snažíme se pracovat každý den. Víme, že výsledky nejsou ideální a nikdo z nás s nimi není spokojený. A co zlepšit? Naučit se vyhrávat zápasy, plno utkání jsme měli dobře rozehraných a jejich závěry jsme nezvládli. Na tomhle musíme zapracovat, protože víme, že každý bod bude rozhodovat,“ vysvětluje útočník Filip Přikryl, který by měl být již trenérům k dispozici po otřesu mozku. Na dvanáctý Litvínov ztrácejí jediný bod, další soupeři se už však vzdalují, a tak by zisk bodů ze středečního duelu s lídrem tabulky výrazně Motoru pomohl.

Jihočeši budou již tradičně spoléhat na zkušené duo Lukáš Pech a Milan Gulaš, kteří se drží v elitní desítce nejproduktivnějších hráčů celé soutěže. Devětatřicetiletý Pech k osmi brankám přidal již čtyřiatřicet asistencí a právě v této statistice dominuje celé soutěži. Podobně spoléhat bude Motor i na přesilové hry, ve kterých nasázel do sítí soupeřů šestatřicet branek a řadí se v této statistice k nejlepším v soutěži. „Myslím si, že letos je to hodně vyrovnané. My se v naší situaci nemůžeme dívat doleva, doprava a na to, s kým budeme hrát. Nám jde teď každý zápas o všechno a jsme si toho vědomi. Doufám, že nás poženou fanoušci a my jim to vrátíme. Chceme to stejně jako oni, je to jen na nás. Máme sedm zápasů na to, abychom se vlezli do té dvanáctky,“ zakončuje Přikryl.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Kachyňa, Hovorka – Čachotský, Pech (A), Gulaš (C) – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, Toman, Doležal – Raška, Tomeček.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....