Banes Motor České Budějovice
28.12.2022, Adam Černý (TAB)

Emoce na ledě? Ještě více mě to vyhecuje, říká Matěj Toman

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Hokejisté českobudějovického Motoru zvládli závěrečné domácí utkání roku 2022. Ve vypjatém zápase se fanoušci v Budvar Aréně mohli radovat z výhry 4:2. Jedním z nejviditelnějších hráčů byl útočník Matěj Toman, který asistoval při vyrovnávací trefě Tomáše Čachotského ve třetí třetině a zapojil se i do potyčky po zákroku na kolegu z formace Filipa Přikryla.

Matěji, vyrovnané utkání se podařilo překlopit na svoji stranu. Jak jste zápas viděl z vašeho pohledu?
Hodně těžké, silové utkání. Otáčeli jsme zápas. Jsem fakt rád, že jsme to dokázali obrátit. Využili jsme dvě přesilové hry, které jsme měli. Štěstí se k nám otočilo zády k prvních dvou třetinách, tak je skvělé, že ve třetí se to povedlo zvrátit. Parádní vítězství a důležité tři body.

Souhlasíte se mnou, že velkou roli hrály nerovnovážné situace?
Určitě ano. To rozhoduje většinu vyrovnaných zápasů. Sice jsme jednou inkasovali, ale další oslabení jsme dokázali ubránit. Kluci hrají přesilové hry skvěle, vždycky je velká šance, že padne gól.

Olomouc je nebezpečným soupeřem. V čem tkví její největší síla?
Hrají přesně ten hokej, který chceme hrát my. Hrají jednoduše, rychle, vysoko napadají. Střílí z každé pozice a jsou z toho pak nebezpečné situace před brankou. Tenhle styl hokeje je pro každého nepříjemný. Musíte vydržet s nimi bruslit celých šedesát minut dopředu i dozadu, jinak z toho těží oni.

S Filipem Přikrylem hrajete již delší dobu, aktuálně se k vám přidal Jakub Strnad. Prezentuje se rychlým, bruslivým hokejem. Jak vám sedí tato spolupráce?
S Filipem hraji již delší dobu, Kuba není občas zdravotně v pořádku, takže toho s námi tolik neodehrál. Všichni jsme dobří bruslaři, rychlí a silní na puku si myslím. Je potřeba jen chodit více do střely a tlačit se do brány. Když budeme hrát tento jednoduchý, bruslivý hokej, tak z toho budou padat góly.

V posledních dvou kláních jste dohromady inkasovali dvakrát. Je obrana tím, o co se můžete opřít?
Obranu pilujeme neustále, hlavně přechod z obranného do útočného pásma. To je nejdůležitější, abychom tam dokázali udržet puky, být tvrdí, abychom v útoku zůstávali na delší čas. Častá střelba a tlačit se do brány.

Utkání bylo velmi vyhecované. Vy sám jste se zapojil do potyčky po zákroku na Filipa Přikryla. Jste tím hráčem, kterému vyhovuje, když v zápase planou emoce?
Určitě. Tohle je potřeba, když jsem viděl, jak srazil Filipa. Mě to vždy ještě více vyhecuje a motivuje. Jsem poté více ve hře, když jsou nějaké rozepře na ledě nebo mě někdo narazí na mantinel. Patří to k tomu a myslím si, že to tak má být. Poté přišla využitá přesilovka a překlopili jsme to k vítězství.

Dnešní utkání bylo posledním na domácím ledě v tomto roce. Jak jste si užil atmosféru?
Přišlo přes 6 200 diváků, bylo to super. Fanoušci nás hnali dopředu, doufám, že to takhle bude stále a budeme doma vyhrávat. Musíme vozit nějaké body z venku a u nás doma to zavřít a vyhrávat.

Extraligový program je velmi našlapaný, v pátek zajíždíte do Pardubic. Co povede k úspěchu i na ledě lídra tabulky?
Myslím si, že úplně to samé, co jsme předvedli dneska. Jednoduchý hokej, využít přesilovky. Dostávat se do přečíslení, jít do branky, abychom měli dostatek příležitostí ke skórování. V obranném pásmu hrát jednoduše a nedostávat se pod tlak při jejich napadání. Určitě mají skvělé hráče, ale my jim nedáme nic zadarmo.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....