Banes Motor České Budějovice
21.05.2023, Michal Špírek

Dominik Hrachovina: Babrání se v uplynulé sezóně už bylo dost. Jdeme dál!

Osmadvacetiletý brankář Motoru Dominik Hrachovina prožil psychicky náročnou sezónu. Ve statistice úspěšnosti zákroků se dostal pod 90 procent, z 34 zápasů vychytal jen jedenáct výher. Ale hlavně - poprvé v kariéře se musel vypořádat se situací, kdy se jeho tým pohyboval na spodku tabulky. Z uplynulého ročníku pro sebe vyvodil určité závěry a teď už se chce dívat jen směrem dopředu.

Jak tlustou čáru děláte za minulou sezónou?

Co nejsilnější. Je třeba na to svým způsobem zapomenout a soustředit se na to, co přijde. Už toho babrání se v tom bylo možná dost, stejně už s tím nikdo nic neudělá. Je potřeba se dívat dopředu, zapomenout a jít dál.

Jak jste byl spokojen se svými výkony?

V sezóně těch světlých okamžiků celkově až na pár výjimek moc nebylo, k nějakému ideálu to mělo daleko. A člověk to bere hodně na sebe, že to bylo tak, jak to bylo, že jsme byli tak dole, alespoň já to takhle cítím. Štvalo mě to hodně dlouho. A taková sezóna vás asi vždycky štvát bude. Ale to už člověk nevrátí.

Říkáte, že jste to bral na sebe. Navenek ale působíte řekl bych flegmaticky, jako člověk, co si věci moc nepouští do hlavy. Zdání klame?

Člověk musí být trochu herec, musí to vypadat tak, že je vše v pořádku. Ale vevnitř v sobě si asi každý, nebo alespoň já to tak mám, při takové situaci něčím prochází. Já byl navíc v takové pozici, že se hraje ve spodku tabulky, úplně poprvé. Nebylo to jednoduché.

Jak s takovými pocity jako brankář pracovat? Jak se tváříte třeba na spolupráci s mentálními kouči?

Já jsem k takové spolupráci přistoupil právě v souvislosti s koncem loňské sezóny. Chtěl jsem něco udělat, nějakým způsobem si pomoct. Do té doby jsem to nikdy nevyužil. Kontaktoval jsem pana Jelínka.

Bylo pro vás složité oslovit ho, říct si o radu?

To vůbec ne. Člověk se nacházel v určité situaci, nechtěl padat až někam do baráže, takže jsem si chtěl prostě nějak nechat pomoci. Chtěl jsem prostě zapracovat na hlavě, jak se vypořádat s umístěním týmu.

Vyvodil jste si na základě minulé sezóny ještě nějaké další závěry, na čem chcete zapracovat?

Vždycky můžete zapracovat na všem. Můžete vždycky zlepšit fyzičku, vše okolo. Nějak jsem si to vyhodnotil, ale to jsou věci, které asi nikde nebudu vyhlašovat veřejně. Vždycky může být vše lepší, v létě, zvlášť když ho v našem případě máme bez hraní v play-off tak dlouhé, máte čas na to se zlepšit, být v posilovně nebo na kole, aby byl člověk fyzicky připravený. Jak máme letní přípravu dlouhou, můžu se na to zaměřit trochu více, než třeba v případě loňska.

Jak se tedy připravujete na sezónu? Máte individuální tréninky, je to tak?

Společně jako tým pojedeme v tomto období suché přípravy na soustředění do Frymburku. Jinak mám individuální plán, který pro mě vypracovali a kontrolují ho kondiční trenéři. Můj program je tak de facto hodně podobný tomu, co mají kluci, jen si do toho přidávám nějaké své specifické cviky, nebo věci, co potřebuji. Ale celá má příprava je kontrolována trenérským štábem.

Brankářkou dvojici budete nadále tvořit s Janem Strmeňem.

Myslím si, že máme nadstandardní vztah. Jsem za něj hrozně rád, je to supr kluk a ještě lepší gólman, budeme se týmu zase snažit pomoct co nejvíce.

V minulé sezóně zaznamenal víc výher, měl lepší brankářská čísla. Jak jste to bral? Jak pro vás bylo těžké vypořádat se s tím, že dostával v některých fázích sezóny přednost? S tím jste se v kariéře také tolikrát nepotkal...

V naší situaci bylo úplně jedno, jestli byl v bráně Steep nebo já, potřebovali jsme prostě vyhrávat. Člověka to v konečném součtu samozřejmě štvalo, že nehraje, ale chápal jsem, že je třeba vyhrávat. Já jsem mu to mohl a musel jenom přát.

Jak vnímáte změny a dění kolem A týmu před nadcházejícím ročníkem?

Jenom pozitivně. Přišli nějací noví kluci, tak snad se to zase otočí. Samozřejmě uvidíme, jak si to vše sedne, jak se vše sladí s filozofií nových trenérů. Ale v květnu je za mě ještě brzy to jakkoliv hodnotit, jen doufejme, že to bude co nejlepší a budeme hrát zase v jiných patrech tabulky.

Na jihu Čech začnete třetí sezónu. Tak už jste částečným "Budějčákem"?

Mně se tu strašně líbí, v tomhle směru jsem tu naprosto spokojený, to říkám každému, kdo se mě na to zeptá. Město je fajn, ani velké, ani malé, má vše.

Brzy už na webu bude oznámen program přípravných zápasů. Ale můžeme prozradit, že se Motor utká hned se dvěma soupeři z finské nejvyšší soutěže. To pro vás bude asi zajímavé, ne? Možnost poměřit se s celky z ligy, kde jste dlouho hrál, třeba si i popovídat ve finštině...

To je super! Na to se člověk hrozně těší, vždy je příjemnější v přípravě hrát s týmy, se kterými se jindy jen tak v extralize nesetkáváš. Takže je to výborné zpestření. Vím, že přijedou i nějací kluci, se kterými nebo alespoň proti kterým jsem hrál, takže se s nimi po nějaké době zase uvidím. Navíc co se týče přípravy, tak máme štěstí, že nebudeme jezdit moc ven a většinu utkání budeme hrát doma nebo na jihu Čech. Na to se těším.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....