Banes Motor České Budějovice
19.08.2022, Michal Špírek

Další mezinárodní srovnání pro Motor. Jak si doma poradí s Lincem?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Deset dní pauzy pro tréninky stačilo, je na čase znovu zařadit do přípravného období utkání. To v Budvar aréně obstará souboj Motoru s Lincem. Hrát se bude v neděli 21. srpna od 17:30. Vstupenky pořídíte online ZDE, případně před zápasem otevírá v 16:00 pokladna Budvar arény.

Linec chce dát zapomenout na minulou sezónu

S vítězem ICEHL Salcburkem se Motor utkal hned na úvod letošní přípravy a uspěl. Teď přijede další protivník z této soutěže, Linec. Motor se s ním utká v přípravě hned dvakrát, za týden v neděli totiž hostí odvetné utkání linecká aréna.

Linec se po strašidelné sezóně, ve které skončil (nepočítaje odstoupivší Bratislavu Capitals) na posledním místě ICEHL, rozhodl pro velké změny. Aby také ne, loni ze 49 zápasů prohrál hned osmatřicetkrát. A tak vchází do nové éry pod novým trenérem. Kormidla se chopil dvaačtyřicetiletý bývalý dlouholetý kapitán Lince Phillip Lukas. Do týmu přišlo jedenáct nových tváři, Linec pro sezónu přivedl i nového brankáře, jednatřicetiletého Fina Tirronena. V obraně je zajímavou osobností Victor Bartley. Ten má na kontě 121 zápasů v NHL (Nashvile, Montreal), v roce 2017 se ale Bartley vydal do švédské nejvyšší soutěže, následně hrál za Kunlun v KHL, vyzkoušel si na pár zápasů i polskou nejvyšší soutěži a teď se ukáže lineckým fandům. Na zkoušce je v Linci český bek Jakub Kubeš, kterého vedení přivedlo na try-out z Přerova. Zajímavou posilou do útoku by mohl být norský reprezentant Michael Haga. Linec chce mimo jiné lépe pracovat se svými odchovanci a více využívat spolupráce se svým rezervním týmem Steel Wings, důraz klade už nyní na letní přípravu.

Nejproduktivnějším hráčem Black Wings byl v minulé sezóně Brian Lebler. Pravé křídlo nasbíralo 45 bodů (25+20) ve 46 utkáních. Ke smůle Lince jeho tempo ve sbírání bodů už nikdo další nenapodobil, Kanaďan Pelletier nasbíral v základní části 27 bodů a třetí Rotter jen dvacet bodů.

Přípravu na ledě začal Linec úvodem srpna, zažil povedený první přípravný zápas, když porazil Lublaň vysoko 6:0. V pátek, dva dny před utkáním s Motorem, odehrála Black Wings utkání proti Eisbärenu Berlín a Linec si připsal výhru 4:3 po prodloužení.

Motor tentokrát se zkušenějšími hráči

Trenéři Jihočechů v posledních dvou zápasech dali v sestavě šanci mladíkům, sestava poslaná proti Kladnu a Třebíči ale svým výkonem nepotešila. "Proti Linci už nastoupíme v silnější sestavě," prozradil asistent David Čermák před v pořadí čtvrtým přípravným utkáním. Pozitivní zprávou je, že Zdeněk Doležal, který se potýkal s menším zraněním, je už připraven naskočit do hry. Motor bude hrát stejně jako v minulých přípravných duelech na tři formace, do brány se postaví poprvé Dominik Hrachovina. Václav Karabáček ještě do utkání nenastoupí, ale i on už se pomalu zapojuje do přípravy s týmem na ledě.

S Lincem sehrál Motor dvě utkání už v loňské přípravě. A jak si vedl? Nejprve venku vyhrál 3:2 (v utkání si připsal tři body Valský, dva góly vsítil Toman), doma pak zvítězil 5:3 i díky čtyřem bodům Milana Gulaše.

Vzájemné zápasy s Lincem v historii:

1990-91   9:3
2001-02   2:2, 5:0
2004-05   5:0, 2:1
2018-19   6:5p, 0:1
2019-20   1:4, 4:0
2020-21   4:3, 2:4
2021-22   3:2, 5:3
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....