Banes Motor České Budějovice
04.08.2022, Michal Špírek

Cíl mládežnické akademie pro tuto sezónu? Postup juniorky

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Týmy juniorky, dorostu a nově i 9. tříd spadají pod činnost mládežnické akademie Motoru. Nyní se chystají na sezónu 2022/23. Co mládežnické týmy čeká? To přiblížil vedoucí českobudějovické akademie Českého hokeje Milan Dančišin.

Novinkou sezóny je, že hokejisté z deváté třídy (U15) budou mít vlastní kategorii a soutěž, tato kategorie byla podřazena pod akademii. A tým dorostu bude hrát extraligu, B tým bude působit v regionální lize dorostu. Juniorka poté po sestupu z extraligy bude hrát v Lize juniorů.

Právě sestup juniorů z extraligy byl kaňkou na loňské sezóně. V zájmu celého českobudějovického hokeje je co nejrychlejší návrat juniorky do nejvyšší soutěže. Pozitivní zprávou je, že hráči zůstali věrní barvám Motoru i přes pád z extraligy. "Jsme rádi, že se nám podařilo udržet kádr juniorky i dorostu kompletní. Zatím nám z akademie ani z jednoho týmu žádný hráč neodešel. Ba naopak se díváme po možných posilách," říká vedoucí akademie Milan Dančišin a potvrzuje, že boj juniorky o postup bude prioritou nadcházejícího ročníku: "S kluky jsme si po konci minulé sezóny sedli, mluvili jsme i s rodiči, s tím, že se nebudou nijak snižovat hráčům poskytované podmínky, kdy ale očekáváme od hráčů maximální úsilí a snahu. Nastavili jsme si jasný cíl, za kterým půjdeme. Naším hlavním úkolem bude postup juniorky zpět do extraligy, i když víme, že to bude velmi těžké. Všechny týmy, které z extraligy spadly, se budou chtít vrátit. Místo je ale pouze pro jednoho."

Které hráče spatřuje Dančišin jako nadějné? "Velmi dobře se vyvíjí ročník 2008, někteří z hráčů už se připravují s dorostem. Dorost bude spoléhat především na hráče ročníku 2006, kteří za sebou mají celou loňskou sezónu v dorostenecké extralize," hodnotí Dančišin.

Juniorku vede trenér Karel Herr. "Nově má k ruce asistenta Jana Trummera, který v Budějovicích léta mládež trénoval," upozorňuje Dančišin. Trenérský tým dorostu zase posílil Lukáš Chaloupka. Trenér A týmu Motoru Jaroslav Modrý se nebrání zapojení juniorů do tréninku áčka, rýsuje se tak úzká spolupráce s vedením mládežnických celků. "Karel Herr je v každodenním kontaktu s trenéry áčka, sportovním manažerem akademie je navíc asistent A týmu David Čermák. O hráčích tak komunikujeme, několik hráčů juniorky se zapojilo do letní přípravy A týmu, další se přidali k A týmu na tréninky na ledě a je dohoda, že podobně to bude probíhat celou sezónu," přibližuje vedoucí akademie Dančišin.

Mládežnické týmy za sebou mají suchou letní přípravu, od 18. července trénují na ledě, dvakrát v týdnu dokonce dvoufázově. V závěru června byly týmy dorostu a juniorů na soustředění v Kovářově, které sloužilo nejen k nabírání kondice, ale i jako teambuilding. Oba týmy se na začátku srpna účastní turnaje v Přerově, na konci srpna jsou pak opět pro obě družstva, tedy jak pro juniory, tak pro dorost, naplánovány domácí turnaje v Českých Budějovicích za účasti zahraničních týmů.

Program zápasů

U 17 - Dorost

26. 7. Jihlava - Motor 4:2 (branky Aulický Lukeš)
28. 7. Jihlava - Motor 6:2 (branky Fábera, Palán)
28. 7. Tábor - Motor 3:6 (branky Hečko 2, Humeník 2, Kinter, Rizák)
29. 7. Písek - Motor B 5:4 (branky Hečko, Muška, Kinter, Přibyl)
10. 8. Motor - Tábor
6. - 7. 8. Turnaj v Přerově (Přerov, Hvězda, Zlín, Motor, Havl.Brod)
11. 8. Motor - Linec
20. 8. Linec – Motor
18. 8. Motor B – Písek
21. 8. JH - Motor B
26. - 27. 8. Turnaj v ČB (Motor, Linec, Maďarsko U18, Přerov, Tábor)
9 .9. Salcburk – Motor
10. 9. Salcburk – Motor

U20 – Junioři

27. 7. Jihlava - Motor 5:1 (branka: Kříž)
4. 8. Motor - Jihlava
9. 8. Motor - Linec
13. - 17. 8. Turnaj v Přerově
18. 8. Motor - Tábor
20. 8. Linec - Motor
23. 8. Tábor – Motor
28. - 29. 8. Turnaj v ČB (Motor, Linec, Maďarsko U18, Přerov, Chomutov)

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....