Chceme mladé hráče připravit na dospělý hokej, říká Petr Míšek
Cílem výchovy hokejistů v mládeži Motoru je vychovat připraveného hráče do A-mužstva. Není to však jediný cíl, kterého chce vedení a trenéři mládeže dosáhnout. „Snažíme se stavět jakousi pyramidu výchovy hráče, která by měla dospět k plné připravenosti do dospělého hokeje. Jsme si zároveň vědomi, že všichni nebudou hrát profesionální hokej. Proto se snažíme přizpůsobit to i tomu, aby je to bavilo a mohli zkušenosti nabrané z hokeje čerpat v jiném sportu nebo osobním životě,“ vypráví Petr Míšek, hlavní metodik klubu.
Každá věková kategorie má určeno, na co a jak by se měla připravovat. Podrobnou přípravu přináší metodika klubu. „Trenéři jednotlivých kategorií mají určeno, na jakou činnost se mají zaměřit. Je to přizpůsobeno tak, že například s přibývajícím věkem je kladen větší důraz na sílu,“ vysvětluje Míšek. Vedení mládeže by si přálo získávat úspěchy i s mladšími kategoriemi, ale ne za každou cenu. „I pro trenéry je důležité, aby jejich prioritním cílem nebylo získávat s mládeží tituly, ale vychovat hráče pro dospělé mužstvo,“ pokračuje.
Důležitými prvky v tréninku jsou rychlost, síla, obratnost a šikovnost, na což se v mládeži Motoru poslední dobou hodně dbá. „Bavíme se o tom a víme, že hrozně důležitá je samotná hra. Jde nám o to, aby se hráč nebál něco vymyslet ať už s pukem nebo při míčových sportech. Hrou se zlepšuje nejen kreativita hráče, ale i kondiční připravenost. Jedním prostředkem tréninku se dá rozvíjet více činností,“ přemítá Míšek.
Probíhající suchá příprava má za úkol dva cíle. Jeden dlouhodobý a druhý krátkodobý. „Krátkodobým cílem je připravit tým na sezonu, ať už se jedná o jakoukoliv věkovou kategorii. Dlouhodobým je postupně připravovat hráče až do seniorské kategorie,“ vysvětluje bývalý obránce a bronzový medailista z MS. Vedení klubu myslí i na budoucí léta a přemýšlí, jak držet krok s moderním hokejem. „Víme, že hokej se každým rokem mění, je čím dál rychlejší. Chceme na to hlavně mladší hokejisty připravit ať už na ledě, nebo při suché přípravě,“ uzavřel Míšek.