Banes Motor České Budějovice
04.08.2023, Michal Špírek

Bývalí hokejisté Motoru budou nyní u týmu v roli videotrenérů

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Realizační tým Motoru zaznamenal před novou sezónou změnu i na pozici videotrenéra. O tuto roli se podělí dva bývalí českobudějovičtí hokejisté, Tomáš Pařízek a Adam Přibyl.

Tomáš Pařízek (29 let, na fotce vpravo) je budějovickým rodákem, který na jihu Čech prošel hokejovými mládežnickými kategoriemi. Dokonce si připsal starty v reprezentaci do 17 let. S hokejem zažil mnohé. Celkem pět sezón působil v amerických soutěžích, zahrál si nejvyšší soutěž na Slovensku i v Polsku, v české první lize si připsal starty v Chomutově, Sokolově nebo Prostějově a poslední sezónu strávil v páté německé lize. Za Waldkirchen bude hrát i příští sezóně.

Jak se přihodilo, že budete v příští sezóně videokoučem Motoru?

Vzniklo to vlastně úplně náhodou. V rámci své práce totiž nabízím v hokejovém prostředí video analytický software. Spojil jsem se kvůli tomu s Jirkou Novotným a chtěli jsme to blíže probrat. On mě na to konto oslovil s nabídkou, zda bych neměl zájem o pozici videookouče. Sám bych to ale nezvládal, kromě práce jezdím párkrát v týdnu ještě hrát hokej do Německa. Jedinou možností tak pro mě bylo, aby mi někdo pomáhal. Klub s tím nakonec souhlasil, a tak mě napadlo oslovit kamaráda Adam Přibyla, který to bude dobře zvládat. Je ze Soběslavi a jeho práce mu umožní se mnou alternovat. Navíc hrál před pár lety za Motor, takže je mu prostředí dobře známé.

U mužstva se vás sešlo v rámci realizačního týmu více bývalých českobudějovických hráčů. Kromě vás s Adamem ještě Josef Žáček jako kondiční kouč.

Myslím si, že je správně, když lidé zůstávají nějakým způsobem u sportu a klubu, se kterým vyrůstali, ať už jako fanoušci nebo v nějaké funkci. Pokud je pak někdo osloví, ať klubu pomohou, těžko se to odmítá. Pepu samozřejmě taky dobře znám, hráli jsme spolu v mládežnických kategoriích a také chodím občas cvičit k němu do Peak Performance. Známe se i se spoustou dalších kluků v kabině, což je také velké plus. I to mě k angažmá v Motoru lákalo a věřím, že to bude dobře fungovat.

Máte možnost se u někoho zaučit, okoukat potřebné postupy?

S videotrenéry z různých soutěží se v rámci své práce bavím velmi často, takže nějakou představu o náplni práce mám. Vyptával jsem se, jak a s čím pracují, jak u nich probíhá příprava na zápasy, jak pracují přímo při zápasech a tak dále. Nejvíce se ale samozřejmě člověk naučí, když do toho naskočí a vše si vyzkouší sám. Nejdůležitější poté je, co chtějí trenéři a hráči, a aby jim to videokouč uměl poskytnout.

Jak vnímáte roli videa v moderním hokeji?

Myslím, že i u nás už je video dost rozšířené a je nezbytnou součástí. Je to určitě o tom být tomu otevřený a chtít se učit nové věci. Potom to klubu může velmi pomoci nejen v rozboru vlastních utkání, ale i například ve skautingu a rozvoji hráčů. Za mě je důležité vnímat video jako pomůcku, která má, ať už trenérovi nebo hráči, podpořit jeho názor nebo pocit. Určitě není dobré jen koukat na videa, čísla a statistiky a podle toho dělat závěry. Věřím ale, že se role videa bude nadále posouvat tím správným směrem.


Třicetiletý Adam Přibyl se vrací do Budvar arény, tentokrát ale v jiné než hráčské roli. Přibyl ve svých mládežnických letech dělal kapitána budějovickým dorostencům i juniorům, v áčku pak nastupoval v první lize celkem ve třech sezónách mezi lety 2013 – 2016 (celkem 102 zápasů, 8+8). Zahrál si i v baráži o extraligu. Následně hrál za Tábor, Jindřichův Hradec a Soběslav. Velké úspěchy slavil jako inline hokejista – stal se totiž s českým výběrem mistrem světa i zlatým medailistou Světových her. Právě jako inline hokejista si vyzkoušel zahraniční angažmá, když působil ve Francii.

Kývnul jste na pozici videotrenéra extraligového týmu. Co od toho čekáte?

Oslovil mě přímo Tomáš Pařízek, že má od Motoru nabídku na post videokouče, ale nebude ji schopen kvůli svému vytížení vykonávat samostatně. A zda mu tedy nechci pomoct. Nakonec jsme se domluvili. Nabídka mě zaujala jako příležitost dostat se k něčemu novému ohledně hokeje, u kterého jsem strávil velkou část života. Je to pro mě výzva, zda to bude klapat nebo nebude, to se uvidí.

Jaká bude náplň vaší činnosti?

Mě se budou týkat hlavně zápasy, budu přítomen jak na domácích, tak zápasech venku. Dále zpracování utkání a podání potřebných materiálů trenérům. Je to pro mě nová věc, vše začne už s přípravnými zápasy, takže se ještě uvidí, co vše to nakonec bude obnášet. S trenéry a hráči pak doladíme, co od nás budou potřebovat.

Vracíte se do Budvar arény v aktivní roli u A mužstva. Ale známých u týmu moc nemáte, že?

Na návrat k budějovickému hokeji se těším. Ale z hráčů, které jsem potkal v mládeži nebo v áčku, je v kádru snad jenom Vráblo (Roman Vráblík, pozn. redakce).

Po letech jste si mohl projít zázemí a kabiny Budvar arény a zavzpomínat.

Šlo to dopředu, vše je hezky a účelně předělané. Prostory jsou teď jinačí, než v časech, kdy jsem hrál za áčko, smysluplně uspořádané.

Co vaše hokejová kariéra? Už jste pověsil brusle na hřebík?

No... Dá se říct, že jo (úsměv). Poslední roky jsem hrál za Soběslav krajský přebor, ale v minulé sezóně už jsem toho odehrál skutečně jen hodně málo. Mám na to opravdu jen málo času a už nezbývá ani tolik energie. Když bych pro to měl prostor, rád si půjdu zahrát, zatrénovat, ale už to nemám nastavené jako nějakou svoji prioritu nebo že bych to vnímal jako svůj závazek. Stejně tak i inline hokej šel u mě na vedlejší kolej. Neříkám, že navždy, ale momentálně tomu tak je.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....