Banes Motor České Budějovice
25.04.2022, Adam Černý

Budeme dělat všechno pro to, abychom se vrátili zpět do nejvyšší soutěže, hlásí trenér juniorů Karel Herr

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Výsledkově nepovedenou sezonu mají za sebou junioři. Českobudějovický celek od startu sezony bojoval o udržení. Během listopadu došlo ke změně na pozici hlavního trenéra, kam nastoupil Karel Herr. Tato, ani další změny, však sestup odvrátit nedokázaly. Právě lodivoda juniorské střídačky jsme vyzpovídali po sestupové sezoně.

Sezóna je za vámi. Jak se zpětně za ní ohlížíte?
Přišli jsme s panem Chaloupkou v listopadu. Měli jsme krátký čas nějakým způsobem doplnit kádr, měli pouze několik dní do konce přestupového období na to, abychom ho trošku obměnili. To byla hrozně krátká doba, tudíž se nám podařilo přivést pouze jednoho hráče. Vše navíc v momentě, kdy se nám již moc nedařilo, takže to pro nás byl velmi těžký start, neměli jsme moc možností zkoušet, byli jsme do toho dá se říci hozeni. Dělali jsme věci za pochodu, to znamená, že jsme se dívali na hráče v trénincích a na základě toho jsme dělali rozhodnutí. Bohužel, sezona skončila neúspěchem, protože se spadlo, to je pro nás problém, který musíme vyřešit.

Jak již bylo zmíněno, k týmu jste se připojil v průběhu listopadu. Jak bylo těžké naskočit do rozjetého vlaku?
Bylo to těžké z důvodu, že jsme nevěděli, co od jednotlivých hráčů očekávat, zkoušeli jsme odhadovat nějaké vazby hráčů mezi sebou. Všechny věci byly řešené za pochodu a o to to bylo těžší.

V jakém období se podle vás sezóna lámala?
Rozhodující zlom byl podle mého v domácím utkání s Litvínovem, kdy jsme prohráli o gól. Bylo to velmi důležité utkání s týmem v blízkosti v tabulce, které jsme nezvládli. V ten moment se to zdálo velmi těžké. Musím ale říci, že jsem celou sezonu věřil, že se to nějakým způsobem zlomí a přijde nějaká změna, ale nestalo se. Spoustu utkání bylo velmi vyrovnaných, my jsme ale nedokázali najít cestu k tomu, abychom si připsali tři body nebo alespoň nějaký bod z toho utkání.

Řadu zápasů jste ztratili v závěrečných třetinách. Rozhodovaly v těchto momentech zkušenosti?
Já si myslím, že jsme oproti jiným týmům neměli tolik mladých hráčů. Měli jsme řadu hráčů ročníků 2002. Jsme trochu slabší v ročníku 2003, tam je nás méně. Naopak zase máme silný ročník 2004. Nedá se tedy říci, že jsme měli mladý tým, v tom bych příčiny nehledal.

Patřili jste k týmům s nejvyšším počtem inkasovaných branek. Byla právě defenziva největší slabinou týmu?
Když se podíváme na výsledky od té doby, kdy jsme přišli s mým realizačním týmem, tak jsme zase tolik branek již nedostávali. Naopak si myslím, že jsme měli problémy se zakončováním, proměňováním šancí. To byla dle mého velká slabina. Gólmani nás v zápasech opravdu drželi. Bylo spoustu utkání, kdy jsme mohli převrátit zápas na svoji stranu, ale díky neproduktivitě se nám to nepodařilo. Na střelbu jsme se zaměřovali hodně, apelovali jsme na hráče, aby si to přenášeli z tréninku do utkání, ale to se nám jako trenérům nepodařilo dostat v tom, abychom byli produktivní. V tom se nám trenérům bohužel nezadařilo.

Na čem může tým naopak stavět do budoucna?
Za mě máme velmi silný ročník 2004, tam si myslím že je spousta šikovných hráčů. Opravdu mile mě poté překvapili někteří hráči ročníku 2005 a hlavně tedy ročníku 2006. V momentě, kdy bylo o všem rozhodnuté, tak jsme je zapojovali do tréninkového procesu i do utkání, udělali opravdu dobrou práci. To je pro nás příslib do budoucna. Samozřejmě budeme dělat všechno pro to, abychom se vrátili zpět do nejvyšší soutěže. Jsme si vědomi, že to bude opravdu těžké, ale je to nás jednoznačný cíl.

Předchozí sezona byla hned zpočátku přerušena a následně ukončena. Bylo to na hráčích citelně znát?
Nedokážu říci, hráče jsme před sezonou, která nebyla, neviděl. Na druhou stranu stejné podmínky měly všechny týmy, takže v tom rozdíl žádný nebyl.

Řada hráčů dostala také prostor i v mužském áčku. Bylo to na nich následně poznat po návratu zpět do týmu?
Hrozně moc rozdíloví byli. V momentě, kdy nám kluci přišli zpět, tak to bylo hodně vidět. Jmenuju třeba Tomáše Chlubnu, který byl pro nás velkým přínosem, z jedné stránky je to skvělý kluk do kabiny, z té druhé je to výborný hráč. Josefa Koláčka jsme bohužel měli pouze na dvou duelech, na jednom venkovním a jednom domácím. V těch dvou duelech byl také výrazně vidět. Je škoda, že jsme ho následně nemohli využít v nadstavbě. Klukům povolání do áčka výrazně pomohlo a na každém z nich to bylo opravdu znát.

Jaký je výhled do následujících měsíců? Budete pokračovat jako hlavní trenér juniorů?
Ano. Budu pokračovat u juniorského týmu. Trénovali jsme do 14. dubna, měli jsme tam jedno přátelské utkání. Po krátké pauze se vracíme zpět do tréninku 1. května. Od tohoto dne nás poté čeká dvouměsíční blok letní přípravy.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....