Banes Motor České Budějovice
07.09.2019, Filip Kortus

Přípravné zápasy nám ukázaly věci, které potřebujeme doladit, ví Aleš Totter

Nový ročník Chance ligy se nezadržitelně blíží. Asistent trenéra Aleš Totter pár dní před začátkem prvního kola v rozhovoru rozebíral, co trenérské dvojici ukázaly přípravné duely či podle čeho budou skládat sestava pro duel s Třebíčí. Dostalo se i na klubové cíle nebo případné změny v kádru.

Co vám ukázaly přípravné zápasy?
Výsledkově i herně se nám loni dařilo lépe, ale přišlo k nám plno nových hráčů z jiných herních systémů, takže potřebovali nějaký čas na adaptaci. Vybírali jsme je cíleně do rolí, které po nich budeme požadovat. Prověřilo nás osm týmů, se kterými se v lize nepotkáme. Všichni měli kvalitu a většina z nich hraje vyšší soutěž než my. Výsledky odpovídaly momentálnímu rozpoložení, odehrané zápasy nám ukázaly věci, které potřebujeme doladit. Nebyli jsme tak produktivní, jak bychom chtěli. Málo jsme se také tlačili do branky, s čímž už jsme bojovali loni.

I díky kvalitním soupeřům jste měli možnost vidět hráče v těžších zápasech, což bylo jistě velké plus, ne?
Bylo to vidět například s Chabarovskem, kdy jsme se najednou schovávali. Přestože jsme hráli druhý zápas ve dvou dnech, tak jsme si nebyli schopni vytvořit moc šancí. To, co nám proti Linci nebo i v jiných zápasech šlo, jsme nedokázali předvést. Ze zápasu jsme si tak odnesli varovný vykřičník. Soupeř lépe dodržoval systém, hrál zodpovědněji. Podobné zápasy jako s Chabarovskem nás čekají v případném play off, takže se na to musíme lépe připravit.

Brali jste Motor Cup jako druh přípravy na možné vyřazovací boje? Dva těžké zápasy ve dvou dnech, to v základní části nepřijde.
Odehráli jsme oba zápasy v prakticky stejné sestavě, udělali jsme jenom jednu změnu. Byly to dobré prověrky, myslím si, že fyzicky ani bruslařsky bychom neměli nijak strádat. Zápasy se rozhodují v předbrankovém prostoru, v početní převaze a oslabení. Už delší dobu nás trápí koncovka a častější střelba, neustále na tom s hráči pracujeme. Věříme, že letos máme v útoku větší kvalitu a v sezoně se to projeví.

Napověděla sestava v generálce na novou soutěž, jak bude vypadat hráčské složení v prvním kole nebo o tom rozhodne výkonnost na trénincích?
V týdnu jsme měli mítink o tom, že budeme na tréninku neustále rotovat sestavou a reagovat na to, jak budou hráči pracovat. Stále se bojuje o místa v sestavě, protože dva obránci a tři útočníci se do základních formací nevejdou. Tlak v týmu bude, chceme ho zachovat po celou sezonu. Loni byla sestava de facto pořád stejná, jen jsme museli reagovat na zranění. Hráči tak měli větší jistotu a nemuseli opouštět komfortní zónu. Věříme, že to letos silnou konkurencí odbouráme.

To samé platí u brankářů, nebo u nich již máte více jasno?
Je to stejné, u nich to máme padesát na padesát. Máme vyrovnanou brankářskou dvojici, dva dny před zápasem se dozvědí, kdo půjde do branky jako jednička. Každou střelou na tréninku bojují o své místo v brankovišti.

Chance ligu čeká nový formát, který přinese plno změn. Co tomu říkáte?
Soutěž se bude dělit na dvě osmičky a od začátku to dle mého názoru bude mít větší kvalitu než loni. Všichni budou chtít mít co nejdříve klid a jisté play off, což si myslím, že není správně. O play off by se mělo bojovat do konce února. Když ho někdo bude mít jisté od prosince, hokeji to nepomůže.

I vzhledem k novému formátu bude znovu důležitý vstup do soutěže?
V prvních kolech nemáme nikoho z favoritů, ale jsou to týmy, které vždy dokáží někoho překvapit. Pokud soupeře nepodceníme a podáme svůj standard, tak bychom mohli v úvodu chytit sérii výher. Začíná se ovšem od nuly, všichni budou plní sil a nebude to jednoduché. Musíme mít sebedůvěru a být aktivní.

Kádr je pro začátek sezony uzavřený a případné posily budete hledat až v průběhu?
Hráčský trh sledujeme prakticky neustále. Jakmile by se naskytla vhodná příležitost přivést hráče zapadajícího do našeho konceptu, tak bychom ho rádi v klubu přivítali. Pokud s někým nebudeme spokojení, může dojít k výměně. Díky sponzorům máme prostředky na to, abychom někoho přivedli. Záleží na tom, aby k nám zapadl. Je velice pravděpodobné, že v průběhu sezony k nějakým změnám dojde.

Cíle pro nový ročník zůstávají stejné?
Rozhodně! Letos není jiné cesty i vzhledem k tomu, že se zrušila baráž. Prvním krokem bude dostat se z co nejlepší pozice do play off, pak už nám oproti minulým sezonám bude chybět jen jeden krok do extraligy. Myslím si, že při kvalitě kádru a zázemí, které tu máme, o nic jiného než postup usilovat nemůžeme.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....