Banes Motor České Budějovice
12.07.2019, Filip Kortus

Individuální příprava dá hráčům do sezony více než společná, říká Tomáš Cibulka

Udělal ohromný kus práce. Pro všechny hráče připravil individuální plány, dennodenně s nimi byl v kontaktu a snažil se je co nejlépe nachystat na sezonu. Kondiční trenér Motoru Tomáš Cibulka měl v posledních měsících napilno, dbal totiž o fyzickou připravenost všech členů A-týmu. O náročnosti individuální letní přípravy se přesvědčil na vlastní kůži i hlavní kouč Václav Prospal, který tréninkový plán dodržel do puntíku a absolvoval tak na chlup stejné dávky jako hráči Motoru!

Kádr Motoru měl letos poprvé individuální letní přípravu, kterou jste měl kompletně na starost. Stálo vás to hodně času a úsilí?
Opravdu hodně. Pro všechny jsem udělal na každý den tréninkový plán, přičemž jsem ho ještě s každým individuálně řešil, dolaďoval a případně i upravoval. Je to z toho důvodu, že každému vyhovuje něco jiného, tím pádem ho nemohou mít všichni stejný. Hodně kluků chodilo přímo ke mně do Sportcentra Delfín, postupně se u mě střídali, takže jsme měli dostatek prostoru na veškerý trénink.

Osobně zastáváte názor, že hráče na sezonu připraví individuální letní příprava lépe než společná?
Rozhodně. Dle mého je to pro ně ideální. Jak z psychického hlediska, tak i z toho fyzického. Plno hráčů není z Českých Budějovic, tím pádem si tréninkový cyklus naplánují, jak potřebují a mají čas být s rodinou. Všichni si ale musí do hlavy nastavit, že jsou profesionálové a bez tvrdé dřiny v létě to v sezoně nepůjde.

Nezaznamenal jste žádný problém se špatným přístupem k tréninku?
Už loni jsme s trenérem naznačovali, snažili jsme hráčům vštípit, že musí mít zodpovědnost sami za sebe. Není to ovšem jen o letní přípravě. Odcvičit to umí každý, ale je podstatné, aby se o sebe starali dále. Tím, že odtrénují hodinu a půl, to nekončí.

Zaznamenal jste u hráčů, které jste měl ve Sportcentru, nějaký progres?
Samozřejmě. Mladí hráči zjišťují, co všechno to vůbec obnáší. Sami chodí a je na nich znát, že je to baví a chválí si to. Mnohem více se na to soustředí, daleko lépe vnímají, co dělají. Naučí se zodpovědnosti a to je velice posouvá.

Upozorňoval jste hráče na to, aby důsledně dbali na regeneraci a předešli tak možným zraněním?
Hustím to do nich už od loňska. Nejenom teď jim to připomínám. Celou sezonu řešíme to, že jakmile se například odtrénuje na ledě, tak je třeba, aby večer pokračovali a věnovali se sami sobě. Ať už je to rehabilitace nebo protažení, záleží na každém, co mu nejvíce vyhovuje. Musím zaklepat, že k žádnému zranění v průběhu přípravy nedošlo.

Přihlédl jste při sestavování tréninkového plánu k tomu, že v nadcházející sezoně nebude baráž?
Co se týče letního období, tak to jiné není. Odlišně stupňovat se to bude až v sezoně, budeme reagovat na její vývoj. Kluci si jen někdy postesknou, že jsme trochu přidali. (úsměv) Cyklus trval devět týdnů, následovat bude soustředění na Lipně a pak už se začne na ledě.

Vytvářel jste i program na soustředění ve Frymburku?
Budeme tam od pondělí do čtvrtka a bereme to jako desátý týden letní přípravy. Hráči se celé léto neviděli, takže chceme, aby se vzájemně poznali a stmelili kolektiv. Tréninkový plán už nebude tak náročný, i proto, že poté už se půjde naplno na led. V pátek nás budou čekat testy.

Foto: Budějcká Drbna

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....