Banes Motor České Budějovice
29.12.2003, Antonín Vansa

V Třinci sehrají Budějovice poslední zápas roku 2003

Do konce kalendářního roku 2003 zbývá Českobudějovickým sehrát ještě jedno utkání. Hokejisté v červených dresech se představí v 35.kole na ledě aktuálně pátého celku extraligy Třince. Úvodní bully bude vhozeno v 17:00. „I když hrajeme venku, budeme hrát aktivní hokej," upozorňuje trenér Radek Ťoupal.
Trenérská dvojice Mgr.Radek Ťoupal - Ladislav Kolda za sebou má křest ohněm. Hokejisté HC České Budějovice se po Vánočních svátcích popasovali s Kladnem. V 15.minutě hry využil přesilovou hru domácích útočník Šimánek a Jihočeši nadějný stav 1:0 drželi až do 57.minuty. Přes zklamání ze zisku pouhého jednoho bodu byl trenér Ťoupal s výkonem svých nových svěřenců spokojen. „Hráči k utkání přistoupili velice dobře. Měli jsme velmi dobrý pohyb po ledě, tudíž jsme se dostali do dostatku příležitostí. Velkým problémem se ovšem ukázalo být zakončení. Vstřelili jsme pouze jednu branku a na to se vyhrává minimálně," povzdychne si. 4 059 diváky zaplněná Budvar aréna sledovala bojovný výkon domácích. K větší spokojenosti chyběla jen branka, která by definitivně převážila utkání na stranu borců v červenobílém. Třikrát se v dobré příležitosti ocitl Fadrný, Kostourek nevyužil samostatný nájezd, důsledností si šance po chybách Kladna vypracovali i Sailer s Bělohlavem. Zkušený brankář Orct byl ale jako tradičně k nepřekonání. „Měli jsme dostatek šancí. To je právě výsledek toho našeho aktivního pohybu. Pokud hráči dodržují stanovenou taktiku a věří jí, dostávají se do hodně šancí. S prací celé pětky jsem byl v průběhu zápasu spokojen, ale čekali jsme vítězství, které nepřišlo," smutní devětatřicetiletý kouč, jenž přesto věří, že sladké ovoce v podobě tříbodového zisku na sebe nenechá dlouho čekat. „Pokud ovšem budou hráči nadále pokračovat v práci, kterou zatím za mého působení odvádějí," upozorňuje.

Zápas rozhodla nevinně vyhlížející akce druhého útoku. Kruliš zatáhl puk do třetiny, posunul jej na najíždějícího Kyselu, který však v klíčovém okamžiku promáchl. Kotouč se díky tomu dostal k nekrytému Michalu Havlovi. Tváří v tvář rozpohybovanému Kučerovi rozhodl střelou po ledě o dělbě bodů. V tu chvíli chybělo do konce třetí třetiny něco málo přes tři minuty. Prakticky jediné zaváhání domácí defenzivy při přebírání soupeřových hráčů stálo Jihočechy důležité dva body. „Neřekl bych, že někdo konkrétní v tu chvíli udělal na hřišti chybu. Vyplynulo to ze hry a byla skutečně jen náhoda, že jejich levé křídlo se objevilo před naší brankou a dokleplo puk za Kučeru," pokrčí rameny Radek Ťoupal. Jinak ovšem domácí obrana pracovala na jedničku, přičemž dobře se vedle Tomáše Jakeše etablovala i posila z Nižného Novgorodu, Roman Čech. „Obránci hráli aktivně, napadali soupeřovy útočníky už ve středním pásmu. Pokud dokáží toto splnit, mají najednou půlku práce. Zlepšení opravdu bylo vidět. Pochválil jsem je," přiznává hlavní trenér Budějovic.

Vedle kvalitní práce českobudějovických zadních řad byla pozitivním zjištěním i hra druhého útoku Šimánek - Fadrný - Sailer. Rychlonohá trojice na ledě doslova řádila a nečistě hrající obranná vozba Kladna měla při jejich hlídání všechny části těla plné práce. „Hráli výborně. Ale líbil se mi i útok Bartoš - Bacul - Kristek. Oběma těmto formacím zápas vyšel, vyhověli si, vytvořili si dostatek šancí a bylo vidět, že utkání je bavilo. Jen doufám, že to nebyl nějaký krátkodobý záblesk," bojí se Radek Ťoupal. Právě ve třetí formaci se v neděli dobře ukázal Jaroslav Kristek. Příchod Robina Bacula do centra mu zjevně ulevil a na pravém křídle se cítil jako ryba ve vodě. Po nevýrazných výkonech z posledních střetnutí se herně opět chytil. Za zmínku jistě stojí jeho kličkařský um, kterým potupil kladenské zadáky v oslabení ve 35.minutě. Jeho střelu však poté zastavila zeď s nápisem Orct na zádech. „Kristkovi se zápas skutečně povedl. Je to velmi rychlý útočník s kvalitním přechodem přes obránce. Pokud toto dokáže využít, je jen těžko k zastavení. Mimo to, co jsem slyšel reakci lidí, tak právě na něm byla změna v systému nejpatrnější. Nebál se chodit přes protihráče, ale bohužel mu chybělo lepší zakončení. Věřím však, že postupem času se mu vrátí klid na hokejku," míní Ťoupal.

Přes srdnatý výkon však České Budějovice uzmuly ze zápasu s Kladnem pouze jediný bod. Do bujarých silvestrovských oslav, které u většiny národa začnou až 31.prosince, sehrají ještě jedno utkání. Třinec sice prohrál v neděli 3:5 v Litvínově, přesto bude pro českobudějovické hokejisty hodně tvrdým oříškem a jeho úlohu výrazného favorita nevyvrací ani Ťoupal. „Třinec má rozloženou sílu na čtyři útočné formace, čemuž se nejspíše budeme muset přizpůsobit. Hrají hodně technický hokej, rádi útočí, což by pro nás mohlo být výhodou. I když hrajeme venku, jedeme tam hrát stejně aktivní hokej, který jsme se snažili předvést proti Kladnu a pokusíme se Třinec zatlačit do obrany," sděluje velmi překvapivé informace Radek Ťoupal. Strach mu nenahání ani mozek ocelářského mužstva, Richard Král. Ačkoliv může Radek Ťoupal dle regulí nasazovat do hry útoky až poté, co vystřídají domácí, osobní obranu na třineckého Krále Richarda nechystá. „Uvažovali jsme o tom, ale nejspíše k tomu nedojde. Většinou se totiž stává, že hráč, na kterého se hraje osobka, se vyhecuje a zápas mu vyjde. Vzpomínám, že jsme to hrávali, a nebylo to jen na Krále, a nějaký velký efekt to nemělo. Spíše hráče před zápasem důrazně upozorníme, aby k němu stejně jako ke všem třineckým útočníkům rychle přistupovali a nenechali je hrát," říká Radek Ťoupal.

Chybět bude Jihočechům opět Ivan Rachůnek, který je vyřazen do konce ltošní sezony a Luboš Rob, kterému namožená třísla stále nedovolí plně se zapojit do tréninku. Vedle nich málem přibyl obránce Vladimír Gýna, kterému kladenský Jaroslav Kalla zákeřně rozsekl v první třetině ucho. Důsledný zadák však nedělní zápas dohrál, v pondělí bez větších komplikací trénoval a v úterý bude podle slov Radka Ťoupala připraven nastoupit. „Gýna je v pořádku, i když má na uchu několik stehů. Ale hrát určitě bude," slibuje lodivod Českých Budějovic. Navíc se výrazně lepší i zdravotní stav Ladislava Koldy, jenž si poranil koleno v televizním utkání se Spartou Praha. „Nevím, kdy přesně, ale někdy po novém roce by se měl zapojit do tréninku. Navíc se vrátí i Mucha, takže ta konkurence v obraně bude opravdu velká. Věřím, že to povede ještě k většímu nasazení," těší se na návrat dvojice mladých beků Ťoupal.

HC Oceláři Třinec

Letošní zápasy:      34  16  1  1  1  15  97:96  52 ( +1) 
Aktuální série:       5   3  1  0  0   1  15:10  11 ( +2)

Předpokládaná sestava Třince:
Lakosil - Žabka, Jančařík, Jan Kudrna, Rob.Procházka, Houdek, Bartoň - Kucharczyk, Hebar, Melenovský - Skořepa, Pavelek, Janků - Pletka, R.Král, Bordowski - Polanský, Martynek, Ivan.
Trenéři: Pavel Marek a Aleš Mach.

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      34   8  0  2  2  22  66:106 28 (-23) 
Aktuální série:       5   1  0  1  0   3   9:14   4 ( -5)

Předpokládaná sestava Českých Budějovic:
Kučera - Jasečko, Ďurák, Gýna, Jindra, Roman Čech, Jakeš - Bělohlav, Kostourek, Štrba - Šimánek, Fadrný, Sailer - Bartoš, Bacul, Kristek - Hřebejk, Škoda, Ondřej.
Trenéři: Radek Ťoupal a Ladislav Kolda.

Posledních pět utkání Českých Budějovic v Třinci

28.9.2001 HC Oceláři Třinec - HC České Budějovice 4:5po pr. (0:1,3:2,1:1-0:1)
Marek, Zadina, J.Hašek, Meluzín - Štrba, Rob, Šimánek, R.Suchánek, Sailer

28.12.2001 HC Oceláři Třinec - HC České Budějovice 3:1 (0:1,0:0,3:0)
R.Král 2, Zadina - Michálek

26.11.2002 HC Oceláři Třinec - HC České Budějovice 0:1 (0:0,0:0,0:1)
S.Procházka

31.1.2003 HC Oceláři Třinec - HC České Budějovice 3:4 (1:3,1:0,1:1)
Pletka, Zadina, Marek - F.Turek 2, Jasečko, Štraub

3.10.2003 HC Oceláři Třinec - HC České Budějovice 4:1 (3:1,0:0,1:0)
Melenovský, Bordowski, Skořepa, Pletka - F.Turek

Statistika Českých Budějovic na hřištích soupeřů

17     2   0   0   1  14     31:65    7 ( +7)

Statistika Třince na domácím ledě

17    12   0   1   1   3     54:40   38 (-13)
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....