Banes Motor České Budějovice
22.12.2003, Antonín Vansa

Čech upřednostnil Budějovice před Zvolenem

České Budějovice v pátek posílil dvaatřicetiletý bek Roman Čech. Bratr reprezentačního obránce si v pondělí už odbyl svůj první trénink ve staronovém působišti. „Jsem teď trochu unavený, ale během tří, nebo čtyř dnů to bude dobré,“ naráží bývalý zadák Jihlavy, Litvínova, Zvolena a Nižného Novgorodu na vyčerpávající přesuny mezi Ruskem a Českou republikou.
V Českých Budějovicích jste již v minulosti působil. Jak na své jihočeské angažmá vzpomínáte?
Moc rád. Vzpomínám, že dokonce tu druhou sezonu jsme doma odehráli bez jediné porážky. To snad byl historický rekord české i československé ligy. Vzpomínky na Budějovice mám tudíž velmi krásné.

Proč jste tedy v létě 2000 České Budějovice opustil?
Vedení mělo zájem na tom, abych tu zůstal, ale ztroskotalo to na podmínkách.

Klub Vám dlužil nějaké peníze?
Ne, vůbec ne. České Budějovice mi určitou částkou v době mého odchodu dlužily, ale během měsíce vše urovnaly.

Zamířil jste tedy do slovenského Zvolenu. Kvůli čemu jste se rozhodl pro slovenskou extraligu, která má v očích mnoha odborníků nižší úroveň, než česká nejvyšší soutěž?
Chtěl jsem odejít do zahraničí a Zvolen mi nabídl takové podmínky, které bych určitě v té době nedostal nikde jinde. Dokonce jsme vyhráli slovenskou extraligu, takže jsem snad neudělal špatně, že jsem tam šel (smích).

Ve Zvolenu jste asi prožil svá nejlepší hokejová léta, ne? Dokonce jste se dostal do slovenské reprezentace...
Určitě. Já jsem ve Zvolenu hrál s Pavlem Kowalczykem a každou sezonu jsme tam dělali třicet, nebo čtyřicet bodů. Zvolen měl tehdy velice silný tým, já jsem si hodně zahrál...bylo to fajn.

Právě ve Zvolenu jste se vytáhl mezi uznávané beky. Obrana několikanásobného slovenského mistra na Vás stála...
Je pravda, že jsem hrál všechny přesilovky i všechna oslabení. Zahrál jsem si dost (smích).

Znovu se tedy nemohu nezeptat, proč jste ze Zvolena nakonec odešel? Stála za Vaším odchodem do Ruska otázka financí?
Chtěl jsem zkusit znovu něco jiného. Měl jsem nějaké nabídky z Finska, ale nakonec se ozval klub z ruské ligy, který o mne měl eminentní zájem, takže jsme se dohodli. Ale bohužel, představoval jsem si to tam trochu jinak. Klub mi dodnes dluží peníze, zkrátka to nebyla moc dobrá štace.

Zpětně svého rozhodnutí odejít do Ruska nelitujete?
Ne. Já jsem rád, že jsem si vyzkoušel ruskou Superligu...

...a co její úrovni říkáte?
Každý říká, že je to strašně kvalitní soutěž, možná nejkvalitnější v Evropě. No, to bych netvrdil. Určitě tam hrají výborní hráči, ale spíše než nejkvalitnější, je ta liga nejbohatší. V Rusku jsou skutečně kluby, které hráčům mohou rozdávat statisíce dolarů. Ale určitě si nemyslím, že by tam hráli hráči, kteří by byli lepší, než v extralize.

Přicházíte do posledního celku české extraligy. To jste si z Nižného Novgorodu moc nepomohl.
(hurónský smích) To je pravda, no. Je to trošku paradoxní, to uznávám. České Budějovice se mi velice rychle ozvaly, velice rychle jsme se domluvili a já jsem rád, že se vracím do Čech.

Když jsem mluvil s generálním manažerem klubu ing.Pařízkem, říkal mi, že ve hře byly ještě nějaké jiné kluby. Jejich jména neprozradíte?
Byly tam ještě nějaké jiné týmy, než České Budějovice. Mohl jsem ještě jít někam v rámci Superligy, ale ta nabídka byla hodně nekonkrétní a jelikož jsem již nechtěl více čekat, dohodl jsem se s Českými Budějovicemi.

Zvolen se Vám už neozval?
(smích) Také se ozval. Zvolen byl mezi prvními, který si mi ozval.

Tak proč jste nakonec zakotvil v Českých Budějovicích? Co Vás přimnělo k návratu na jih Čech?
Ve Zvolenu jsem byl dokonce osobně, ale s vedením jsme se nedomluvili na podmínkách smlouvy. Oproti tomu České Budějovice velmi rychle jednaly, byly korektní, tak jsem se vrátil. Navíc přicházím do prostředí, které znám.

Ale to umístění přece svádí...
...já jsem sledoval výsledky a nevěřím, že by Budějovice měly tak špatný tým. A já v žádném případě nevěřím tomu, že skončíme poslední.

Sehrála ve Vašem příchodu nějakou roli osoba Radka Ťoupala? Hrával jste s ním, tudíž jste určitě věděl, co od něj jako od trenéra můžete čekat...
Já mám takový pocit, že se trenéři měnili zrovna ve chvíli, kdy jsem se rozhodoval. Myslím si, že to nebyl ten důvod, proč jsem sem šel.

Říkal jste, že nevěříte tomu, že by Budějovice skončily poslení. Z čeho tak usuzujete?
Já jsem již stačil všimnout, že jak vedení, tak i hráči tomu nevěří. Ten tým tu není špatný na to, aby skončil poslední. Já jsem sledoval výsledky z Ruska a vím, že České Budějovice měly na začátku sezony sérii devíti prohraných zápasů. Pak už je to hodně o psychice.

No, vypadáte celkem uvolněně. Možná byste mohl týmu co se psychiky týče hodně pomoci...
(smích) Uvolněně? Jeden hráč to tu asi nevytrhne. Já jen věřím tomu, že se nám podaří třeba dva zápasy v řadě vyhrát a budeme najednou na dostřel ostatním. Pak už to bude najednou úplně o něčem jiném.

Jeden hráč asi tým nevytrhne, ale mladá budějovická defenziva asi potřebovala do svých řad zkušeného harcovníka.
Právě jsem se divil tomu, že zde spoustu hráčů neznám. No a k tomu harcování. Něco odehráno mám, to je pravda, tak uvidíme, jak to bude vypadat. Navíc jsem týden nebyl na ledě, takže teď těžko něco hodnotit.

Takže ptát se Vás na dojmy po prvním tréninku bude zřejmě bezpředmětné.
No to je opravdu zbytečné. Vždyť já jsem doteď pořád jen cestoval mezi Ruskem a Českou republikou. Jsem teď trochu unavený, ale během tří, nebo čtyř dnů se srovnám.

Díky za rozhovor a pěkné svátky.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....