Banes Motor České Budějovice
30.03.2019, Denisa Józsová

První domácí zápas v baráži! Do Budvar arény přijede Chomutov

Barážová utkání jdou za sebou v rychlém sledu, takže už tuhle neděli (31.3.) se odehraje další zápas, který začíná už v 17:00. Jihočeši budou chtít ukořistit první výhru v barážové části sezóny, přijďte je proto podpořit! Pokud se na stadion nemůžete dostavit, můžete sledovat utkání skrze textový přenos nebo živě na serveru Hokejka TV.

Piráti Chomutov

Velké problémy měl severočeský tým hlavně na startu letošní sezóny a z toho se už vyhrabat nedokázal. Piráti totiž prohráli hned prvních osm zápasů v sezóně, díky čemuž se nějakou dobu drželi na posledním místě nejvyšší soutěže. Chomutov se už poté k moc lepším výkonům odrazit nedokázal. Jeho nejdelší šňůra totiž činila pouhé tři výhry. Špatné výkony byly hlavním důvodem, proč se Piráti umístili na předposledním místě po základní části se ziskem padesáti bodů, na dvanácté Karlovy Vary to ale byla ztráta jen tří bodů, takže šance na vyhnutí se baráže rozhodně byla. Chomutov měl v základní části druhý nejhorší útok i druhou nejhorší obranu, horší byly v obou ohledech už jen Pardubice. Bodově se nejvíce dařilo chomutovskému tahounovi Vladimíru Růžičkovi, jenž získal 39 bodů (16+23) a stal se nejlepším střelcem i nahrávačem týmu.

Jenže ani v bojích o umístění, ve kterých se rozhodovalo tom, kdo si baráž zahraje a kdo ne, se výkony Chomutova příliš nezvedly. Hned v prvním důležitém souboji padli Piráti na ledě Karlových Varů a rázem z toho byla ztráta šesti bodů na dvanácté místo. V první polovině těchto bojů vyhrál Chomutov pouze jednou, a to na ledě Pardubic, kde zvítězil 7:4. Následovala porážka na svém ledě se stejným soupeřem, načež přišla špatná zpráva. Chomutovský tým zasáhla salmonela! Kvůli tomu hráli chomutovští hokejisté poslední dva zápasy převážně s juniory. Přesto se jim podařilo první zápas vyhrát, když na svém ledě porazili Karlovy Vary 3:2 po samostatných nájezdech. Tato výhra už ale nic neřešila, jelikož bylo jasné, že Chomutov si zahraje baráž. Nejvíce se v bojích play-out dařilo Adamu Raškovi, jenž posbíral šest bodů, když vstřelil šest branek.

Z důvodu salmonelózy bylo velkou otázkou, v jaké sestavě nastoupí k prvnímu barážovému utkání. Nakonec nastoupili Piráti na svém ledě v plné sestavě, kde jako prvního soupeře potkali Kladno. Středočeši sice měli opticky více ze hry, jenže branku nevstřelili ani jednu. A jak praví jedno moudro, bez gólu se vyhrát nedá. Chomutov vstřelil branky dvě, takže zapsal první tři body do barážové tabulky. Nejprve se krásnou tečí prosadil Jakub Sklenář, jehož trefa se ukázala jako vítězná. Tečku za celým skórem dal Vladimír Růžička, jenž proměnil svůj samostatný únik. Na obě branky si připsal asistenci Radek Duda, který je nejproduktivnějším hráčem Pirátů v baráži.

Sestava Chomutova z utkání proti Kladnu:

Peters (Stezka) – Jank, Flemming, L. Kovář, Knot, Štich, Blaha, Buchtela – Koblasa, V. Růžička, Duda – Sklenář, Huml, Klhůfek – Tomica, Vantuch, J. Stránský – Ma. Svoboda, Gut, Šťovíček.

Poslední setkání v baráži 2014/2015

Jihočeši naposledy utkali s Chomutovem v baráži o nejvyšší soutěž v sezoně 2014/2015. České Budějovice nakonec skončily na čtvrtém místě, když získaly jen devět bodů. Nutno dodat, že pro Motor to byla teprve druhá sezóna od znovuzrození a už postup do baráže byl solidním úspěchem. V té baráži vyhráli Jihočeši jen dva zápasy, jenže ani jeden z nich nebyl s Chomutovem. S tím zapsali čtyři porážky. Na tehdejší soupisce byli hned tři hráči, které můžeme v týmu nalézt i letos. Těmi byli Ondřej Kachyňa, Martin Heřman a Jakub Doktor, ale do bojů s Chomutovem zasáhl jen poslední jmenovaný. Doktor odehrál poslední zápas s Piráty v baráži, kde Jihočeši padli 1:7.

Vzájemné zápasy v baráži 2014/2015:

3. kolo: Motor - Chomutov 1:4
4. kolo: Chomutov – Motor 4:3
9. kolo: Motor - Chomutov 0:4
10. kolo: Chomutov – Motor 7:1


Baráž o extraligu, 2. kolo

ČEZ Motor České Budějovice

Piráti Chomutov

Neděle 31. března, 17:00, Budvar aréna

Souboj hokejových legend na střídačkách

Na obou střídačkách můžeme nalézt dvě významné osobnosti na hokejovém poli. Na straně Motoru to je Václav Prospal, zatímco na straně Chomutova Vladimír Růžička. Vladimír Růžička je bezesporu hokejová legenda. Získal zlato na OH v Naganu, čtyřikrát medaili na mistrovství světa dospělých jako hráč a nespočet dalších medailí. Zároveň jako trenér vyhrál dvakrát zlato na MS (2005 a 2010), následně se jeho tým dostal do semifinále Světového poháru v roce 2004. A právě mistrovství světa v roce 2005 a na výše jmenovaném Světovém poháru hrál i trenér českobudějovického týmu Václav Prospal. Prospal k tomu ještě získal bronz na OH a jako hráč se prosadil v NHL. Uvidíme tedy souboj dvou skvělých hokejistů, kteří se ve své kariéře potkali jako trenér a hráč. Oba trenéři působí na lavičce hodně emotivně, a tak se dá očekávat, že při zápase nebudou chybět emoce. Zvlášť pikantní bude souboj také pro druhého jihočeského trenéra. Aleš Totter totiž vedl Chomutov v poslední baráži, kde se oba týmy potkaly. Tehdy se Totter jako asistent trenéra s Piráty udržel v nejvyšší soutěži. Kdo z hlavních trenérů se nakonec bude radovat z výhry? Václav Prospal, který je přece jen v začátcích trénování v dospělé kategorii, nebo Vladimír Růžička, který je zkušeným trenérem? To se uvidí, každopádně zápas začíná v neděli od 17:00!

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....