Banes Motor České Budějovice
28.03.2019, Filip Kortus

Dvanáct bitev rozhodne o jedné velké válce, říká před baráží Aleš Totter

Už jen jeden, ale sakra zapeklitý krok zbývá hokejistům Motoru do vysněné extraligy. Jihočeši v play off zvládli série s Havířovem i Vsetínem a nyní je čeká baráž. "Začíná nám měsíc pravdy a my věříme, že tým je schopný splnit přání a sen všech fanoušků a celého města," tvrdí před začátkem asistent trenéra Aleš Totter. Baráž startuje v pátek, Motor na úvod čeká stejně jako před dvěma lety duel v Pardubicích.

Do baráže jste postoupili po vítězném semifinále se Vsetínem. Zvládli jste ho nad svá očekávání?
Po prvním kole play off, které představuje vždy těžkou překážku, nás čekala velká bitva se Vsetínem. Plno odborníků je pasovalo do role favoritů, takže jsme rádi, že se nám to podařilo vyvrátit. Vyšel nám vstup do série a dostali jsme tak soupeře pod tlak. Myslím si, že jsme slavili zasloužený postup.

Měl jste pocit, že vám Vsetín herně vyhovoval více než Havířov?
Myslím si, že nebyli tolik důslední a neměli tolik “play off hráčů“. Nebyli tak dobře takticky připraveni jako Havířov. Snažili se hrát více hokejově a nám se v sérii od začátku dařilo. Na všech zápasech panovala skvělá kulisa a tak by to mělo být.

V play off jste dominovali především na venkovních kluzištích, kde jste vyhráli všech šest utkání. Co z toho vyplývá?
Je to znamení toho, že dokážeme hrát i před cizím publikem a umíme hrát trpělivě. Drželi jsme vždy systém a hráli obětavě. Bude výborné, když si pozitivní bilanci z venkovních kluzišť udržíme co nejdéle. Na druhou stranu, většina týmů bude chtít v baráži těžit především z domácího prostředí a my v něm musíme začít více vyhrávat. Před dvěma lety postup nevyšel právě kvůli zápasům doma a nic takového nechceme připustit.

Proti Vsetínu jste ve čtyřech utkáních ani jednou neinkasovali. Je to známka skvěle načasované formy brankářů a defenzivy zároveň?
Chtěl bych vyzdvihnout práci Standy Hrubce, který naše brankáře perfektně připravil. Mají vzájemnou důvěru a skvěle společně pracují. Přejeme si, aby jim to ještě měsíc vydrželo. Opravdu zřídkakdy se stane, aby gólmani vychytali v celé sérii hned čtyřikrát nulu. Výkonnost brankářů bude klíčová i v baráži. Je třeba pochválit celý tým, všech pět hráčů na ledě brání a velmi dobře čistí předbrankový prostor. Tam jsme byli se Vsetínem i Havířovem obětaví i důrazní, což přinášelo ovoce a musíme v tom pokračovat.

Budete mít k dispozici na úvod baráže kompletní kádr?
Je jisté, že do konce sezony se nezapojí Mitch Fillman, ale s tím už jsme počítali. Martin Beránek odjel na přípravný kemp reprezentační osmnáctky. První dva zápasy nebude k dispozici, ale další týden bychom ho chtěli využít ve všech třech zápasech. Společně s ním odjel i Pavel Novák. U Jirky Šimánka je velká šance, že nastoupí do domácího zápasu příští pátek s Kladnem. Klobouk dolů před tím, co všechno pro návrat udělal. Bylo by pro celý tým skvělé, kdyby do baráže naskočil. Zdeněk Doležal nehrál v posledním utkání ve Vsetíně, ale už je připraven zasáhnout do zápasu.

V čem se podle vás budou lišit utkání v baráži od duelů v play off?
Bude se hrát organizovaněji, týmy budou trpělivější. Rozhodovat bude psychika a sebevědomí. Všechny zápasy se promítají do tabulky. Čeká nás dvanáct bitev, které rozhodnou o celé válce. Všechny týmy mají co ztratit. Věříme vnitřní síle našeho týmu. Několikrát jsme se o tom v sezoně s Vaškem bavili a spoléháme na to, že to může být nejdůležitější součást úspěchu. Nic nebudeme vzdávat a budeme bojovat za každé situace. Každý musí plnit svou roli.

Co lze očekávat od extraligových týmů?
Každý tým má v sobě něco jiného, na to se zaměříme u videa. Pojedeme ve stejném režimu, ať proti nám bude jakýkoliv soupeř. Budou se nám u soupeřů hůře hledat skuliny, čekají nás vyspělejší a důslednější týmy. Nebude lehké najít věci, jak se přes ně dostat. Na každého soupeře bude platit něco jiného.

Největší výhodou Pardubic a Chomutova bude, že celý rok nastupovaly proti celkům z extraligy?
Myslím si, že bude důležité, jak do soutěže vstoupíme. Nemůžeme se první dva zápasy rozkoukávat. Bude to nesmírně vyrovnané, vše rozhodnou detaily. V jedné sezoně rozhodovala jediná branka, loni rozhodlo špatně posouzené vhazování. V něčem mají výhodu extraligové týmy, v jiných věcech zase prvoligové. Musíme být nastaveni, že nás čekají vyrovnaní soupeři a chceme začít od začátku sebevědomě. V konečném měřítku může být psychika důležitější než fyzická stránka.

V Chomutově dle všeho řádí salmonelóza, která údajně postihla hned několikrát hráčů. Jak na situaci nahlížíte?
Nikdo neví, co od toho čekat. Neplánovaná pauza může tým nakopnout, ale pochopitelně jim zdravotní komplikace nijak nepomohou. Mohou si odpočinout, psychicky se srovnat. Nevidím to tak, že by tím měli něco ztrácet. Budou mít výhodu v tom, že prakticky po celou sezonu řeší finanční potíže a v případě neúspěchu to na ně mohou svést. Mají jakési alibi. Dle mého na ně bude nejmenší tlak. Když to přehodí na správnou stranu, tak z toho mohou těžit. Jsem přesvědčen, že pro záchranu udělají všechno.

Do baráže vstoupíte na ledě Pardubic, kde Motor před dvěma roky rovněž v prvním kole uspěl díky brance z poslední minuty. Stejnému vstupu do soutěže byste se nijak nebránili, že?
Na papíře jsou dle mého nejsilnějším týmem v baráži. Od listopadu v Pardubicích tvrdí, že se připravují na baráž. V pátek je čeká první domácí zápas, a pokud ho nezvládnou, dostanou se pod ještě větší tlak. Musíme věřit a být odhodlaní, že tam můžeme vyhrát a dostat je do ještě větších problémů. Poslední měsíc se nám na venkovních kluzištích hrálo výborně, tak snad v tom budeme pokračovat. Musíme být trpěliví a počkat si na vhodný moment. Neberu za nevýhodu, že začínáme v Pardubicích.

Z čeho chcete v baráži nejvíce těžit?
Spoléháme na vnitřní sílu a na nastavení našich hráčů, protože prahnou po úspěchu a postupu. Je to naše nejsilnější zbraň. Sezona se bude hodnotit podle baráže a ta rozhodne, jestli to bude úspěšné hodnocení nebo ne. Mám-li to říct hodně ostře, tak jsme de facto ještě nic nedokázali. Začíná nám měsíc pravdy a my věříme, že tým je schopný splnit přání a sen všech fanoušků a celého města.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....