Banes Motor České Budějovice
24.03.2019, Adam Pavlíček

Čeká nás spousta práce, nemáme dobojováno, ví Petr Kváča

Motor se dostal i skrze semifinálovou sérii a po dvou letech se opět představí v soubojích o nejvyšší soutěž. Nemalou měrou k tomu přispěl českobudějovický brankář Petr Kváča, jenž nastoupil v sérii proti Vsetínu do branky třikrát a pokaždé se mohl radovat z čistého konta. „Pokaždé z toho byla nula, ale vždy to je zásluha celého týmu. Na ledě jsme jako jeden celek“, chválí jednadvacetiletý brankář i své spoluhráče.

Semifinálová série je úspěšně za vámi, prověřila vás na baráž dostatečně?
Myslím, že určitě. Když se vrátím zpětně k semifinále i čtvrtfinále, tak jak Vsetín, tak Havířov nás prověřili fyzicky, po taktické stránce i po stránce týmové. Takže za mě ano a hodně.

Stihli jste na cestě ze Vsetína postup alespoň trochu oslavit?
Trošičku jo, ale nic velkého to nebylo, jelikož nás ještě čeká spousta práce, nemáme dobojováno. Sezóna bude ještě delší, na což se musíme připravit. Teď si sice každý trochu odpočine, jinak ale musíme pracovat na taktické stránce. Možná budeme muset i něco změnit, čekají nás zase jiné týmy. Myslím, že se bude na co dívat.

Proti Vsetínu jste nastoupil třikrát a ve všech případech z toho byla nula, cítíte se tak před baráží ve velké formě?
Pokaždé z toho byla nula, ale vždy to je zásluha celého týmu. Na ledě jsme jako jeden celek. Pracujeme na všech gólech jako tým, pracujeme i v defenzivě jako tým. Myslím, že to není jenom o moji formě, ale o formě celého týmu, o tom, jak dokážeme bojovat jeden za druhého. Když se budeme tímhle řídit i v baráži, budeme mít šanci nějaký dobrý výsledek udělat, ale nechci vůbec předbíhat.

Je to odraz i toho, jaký jste tým mimo led?
Přesně tak. Mimo led, mimo šatnu, mimo stadion mezi námi funguje chemie a musím říct, že si to neskutečně užívám. Jsem rád, že mohu být součástí tohohle týmu.

Za Vsetín hrál Luboš Rob, David Gába a Vít Jonák. Proběhlo před sérií nějaké to pošťuchování?
Je to sport, že jsou někteří kluci v týmu dlouho, pak ho změní a sejde se to zrovna takhle. Ale nějaké pošťuchování ani ne. Prohodili jsme pár slov, navíc kluky známe, vídali jsme je i v sezóně. My se chceme koncentrovat na sebe, na detaily naší hry.


Petr Kváča v play off

Zápasy: 6
Počet zásahů: 144
Úspěšnost zásahů: 96%
Průměr ink. branky na zápas: 1

S baráží máte zkušenosti, za Motor jste v ní před dvěma lety odchytal 11 zápasů. Dají se tyto zkušenosti přenést i do letošní baráže, bude to tak, že už víte, do čeho jdete?
Myslím, že určitě. Když jsem poprvé hrál baráž, bylo to pro mě všechno nové. Teď ty zkušenosti můžu zúročit, a to jak z baráže, tak ty z mého působení v Třinci a Litvínově. Můžu z toho čerpat a chci týmu dát nejvíce z toho, co umím. Myslím, že se bude hrát hokej na extraligové úrovni, bude to zajímavé.

Jak moc je baráž specifická část sezóny, dá se vůbec s něčím srovnat?
Někdo by nějaké srovnání asi našel, já si myslím, že to není moc s čím srovnat. Hraje se od nuly, je to taková nová sezona. Střetávají se dvě ligy, pracuje zde hodně i psychika. Je to zvláštní, na jednu stranu je to zábavné, alespoň pro mě. Je to zase něco jiného. Každému hráči bych doporučoval baráž si alespoň jednou vyzkoušet. Hokej to je myslím na úrovni, navíc jsou tam emoce, u všech týmů také únava. Je to zajímavá nová sezóna v sezóně, těším se na to.

Z extraligových týmů vás čekají Pardubice a Chomutov, sledovat jste je v poslední době?
Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Každý hokejista se občas podívá, co se jinde děje. Poslední dobou ale vůbec. Vím třeba jen výsledky, během sezóny jsem na ně ale narazil v Třinci. Těžko říct, jaká tam panuje po psychické stránce nálada. To se všechno uvidí až s prvními zápasy. Podle situace v sezóně si to netroufám říct, to vůbec.

Postoupilo také Kladno, které s jedním prohraným zápasem vyřadilo vítěze základní části Jihlavu, není to pro vás trochu překvapivé?
První liga se letos opravdu moc vyrovnala. My čtyři první týmy, pak Prostějov, je to hodně vyrovnané. Mezi námi tam byl výborný hokej. Ale soustředili jsme se na sebe, o což jde. Někdo vyhrát musel a postup Kladna mě ani moc nepřekvapil.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....