Banes Motor České Budějovice
20.03.2019, Adam Pavlíček

Pod lupou: Lukáš Endál

Českobudějovičtí hokejisté se sice dostali do dvoubrankového vedení, to si ovšem nechali utéct. Vsetín dokonce stav obrátil na svou stranu a již ho i přes snahu Jihočechů nepustil. V článku jsme se zaměřili na Lukáše Endála, s nímž si můžete přečíst rozhovor níže.

Člen první útočné formace byl aktivní hned ve svém prvním střídání. Společně se spoluhráči hrál přesilovou hru. Endál nejprve vytvořil gólovku pro Plášila, který ale minul. O pár vteřin později zkoušel vystřelit on sám. Střela ale skončila nad horní tyčkou. V páté minutě budějovický útočník fauloval v obranném pásmu, když se provinil napadením proti Mikušovi. Obě domácí formace na oslabení si ale poradily bez větších komplikací. Lukáš Endál o sobě dal vědět ihned po návratu z trestné. Ujal se kotouče a mířil do útoku, z levého křídla ale trefil jen mimo pravou tyč z brankářova pohledu. A motorácký útočník byl vidět i dál. Nebyl daleko od zvýšení na 3:0, ale Novákovu přihrávku před branku netrefil, jak by zrovna potřeboval.

Útočník s číslem devět byl aktivní i na začátku druhého dějství. V útočném pásmu si našel prostor ke střele a pokusem na vzdálenější tyč Gábu pořádně prověřil. Lukáš Endál se ovšem nachomýtl také u inkasované branky, a to u třetí. V obranném pásmu se soupeře sice snažil obrat o puk, ovšem Slováček si křídelníka elitní formace obešel za pomoci efektivní kličky. Čtyři minuty před odchodem do kabin pak hledal před brankou palebnou pozici, kterou si také pečlivě našel. Jeho střela ale byla zblokována mimo Gábovu svatyni.

Do třetí dvacetiminutovky šli českobudějovičtí hokejisté s přesilovou hrou. Do ní naskočil také Endál, nicméně společně se spoluhráči Gábu výrazněji neohrozil. Forvard první formace pak vybojoval kotouč v obranném pásmu, z čehož ale jeho lajna nakonec brankově neprosperovala, celá akce totiž skončila jen přesným brankářovým zákrokem. Lukáš Endál dostával prostor v přesilových hrách i nadále. Při snažení se o vyrovnání na 4:4 dostal přihrávku blízko k brance, stál k ní ale zády, a tak se obtočil a pokusil se procpat střelu nad Gábu. Bohužel pro Jihočechy ale pokus skončil nad horní tyčkou.

Lukáši Endálovi a jeho spoluhráčům se přes velkou snahu dorovnat soupeřův náskok nepodařilo. Odkud se o to domácí útočník pokoušel, se můžete podívat na tomto obrázku.


Lukáš Endál proti Vsetínu:

Body: 0
Střely na branku: 2
Střely zblokované: 1
Střely mimo: 2
Ice time: 20:32
Čas v přesilové hře: 4:07
+/-: 0

Věřím, že se z toho otřepeme, říkal po utkání

Říká se, že udělat poslední krok bývá nejtěžší. Bylo to dnes tak, byl zápas ze série tím nejnáročnějším?
Prohráli jsme, ale nevím, jestli byl nejtěžší. Je to všechno zhruba stejné. Udělali jsme nějaké chyby, za které jsme byli potrestáni. Šance, které jsme měli, nám tam nepadly. To myslím, že byl v tomto zápase největší rozdíl.

Vsetín nejprve vyrovnal, pak skóre i obrátil. Bylo znát, že již nemá co ztratit a hraje o všechno?
Ani nevím, co na to říct. My se soustředíme sami na sebe a neuvažujeme, jestli soupeř hraje o všechno. My chceme vyhrát, což se nám dnes nepovedlo, jsme z toho zklamaní. Ale věřím, že se z toho otřepeme. Čeká nás cesta do Vsetína, kde věřím, že sérii ukončíme.

Rozhodl herní výpadek ve druhé třetině celý zápas?
Asi ano. Odskočili nám tam na dva góly, pak když jsme snížili na 3:4, měli jsme ještě dost času, celou třetinu, na srovnávací a i rozhodující gól. Nepovedlo se to, o to víc nás to mrzí.

Vrátil vás do hry gól Václava Karabáčka?
Vrátil, ale musíme se k jejich lajně přidat i my ostatní, ať jsem to třeba já… nebo kdokoliv. Musíme góly dávat taky a zápasy budeme vyhrávat.

Jak velké nervy to pro vás byly na konci zápasu?
Měli jsme velký tlak i šance. Nervy to určitě byly, mrzí nás, že jsme nevyrovnali a případně zápas neotočili.

Neberete celou sérii jako takovou pomstu za kvalifikaci o první ligu, kterou jste před dvěma sezonami hrál za Havlíčkův Brod právě proti Vsetínu?
Nějak to neřeším, akorát jsem si na to vzpomněl ve Vsetíně. Jinak nad tím neuvažuju a v hlavě to nemám. Chci postoupit tady s Motorem, udělat ten poslední krok, abychom sérii ukončili. To je pro mě směrodatné.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....