Banes Motor České Budějovice
19.12.2003, David Schlegel, Antonín Vansa

Novou posilou do obrany je Roman Čech

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Novou posilou HC České Budějovice se stal obránce Roman Čech (ZDE ČTĚTE KDO JE ROMAN ČECH). Odchovanec havlíčkobrodského hokeje podepsal smlouvu na jihu Čech do konce soutěžního ročníku 2003/04. „Roman Čech chtěl zpět do Budějovic. Věřím, že nám v současné situaci pomůže," říká ing.Jaroslav Pařízek. Vedení klubu zároveň začalo vyjednávat o nové smlouvě s útočníkem Martinem Štrbou.
Roman Čech působil tři roky v kádru HKM Zvolen, a v roce 2002 byl dokonce povolán do slovenské reprezentace. Bek s tvrdou ránou však slovenský elitní oddíl před startem letošní sezony opustil a rozhodl se, podobně jako mnoho jiných českých a slovenských hokejistů, vyzkoušet si angažmá v ruské Superlize. V Torpedu Nižnyj Novgorod však podle slov svého bratra Martina spokojen nebyl. Proto kývl na nabídku Českých Budějovic. „Roman u nás podepsal smlouvu do konce letošní sezony," mohl si oddechnout po třetí hodině odpolední generální manažer českobudějovického klubu ing.Jaroslav Pařízek. Příchod zkušeného dvaatřicetiletého beka zakončil posilování zadních řad Českých Budějovic. „Roman je hráč, kterého jsme u nás potřebovali. Jde o velice zkušeného hokejistu, hrál i několik reprezentačních zápasů, nehledě na to, že jeho výkonnost prověřil start v ruské lize. Pevně věřím tomu, že nám pomůže," doufá Pařízek, že nekoupil pomyslného zajíce v pytli. Svou roli sehrála i otázka financí. Zatímco v případě Tomáše Jakeše musel Pařízek jednat o odstupném i s jeho mateřským klubem v české extralize, Znojmem, Čech je stále kmenovým hráčem HC České Budějovice. „Určitě to sehrálo svou roli, protože finance máme omezené," přiznává stavitel budějovického celku.

Příchod někdejšího zadáka Litvínova a Jihlavy uvítal i trenér prvního týmu, Mgr.Radek Ťoupal. Čecha si pamatuje, coby kapitán českobudějovického celku. Roman Čech vyztužil zadní řady v létě 1998, v roce 2000 své angažmá v Budějovicích spolu s Radkem Ťoupalem ukončili. Zatímco Čech putoval do slovenské extraligy, Radek Ťoupal zamířil do nižších rakouských soutěží. „Roman se chtěl vrátit do Budějovic. S trenéry jsem samozřejmě jeho příchod konzultoval. Radek Ťoupal s Romanem hrával, takže sám moc dobře ví, kde jsou jeho přednosti," říká ing.Pařízek. K mužstvu by se zkušený obránce měl připojit už na pondělním tréninku. „V 8:45 mají hráči sraz v Budvar aréně a měl by od deseti absolovovat první trénink," naznačuje Čechův nejbližší program Pařízek. Už v neděli 28.prosince hrají hokejisté HC České Budějovice nesmírně důležité utkání s Rabatem Kladno. Trenérská dvojice Ťoupal - Kolda služeb někdejšího budějovického beka nejspíše bude moci využít. „Samozřejmě záleží na tom, jak rychle se vyřídí transfer karta. Ale pan Plánička již vše odeslal na svaz, tak doufám, že co nejdříve přijde zpět potvrzení o tom, že Roman za nás může nastupovat," přeje si Jaroslav Pařízek, který věří, že problémy kvůli příchodu Romana Čecha do Českých Budějovic nebudou dělat ani zástupci Torpeda Nižnyj Novgorod. Ti by totiž celý přestup mohli zhatit v případě, že by transfer kartu odmítli potvrdit. „Ale neměli by, protože Roman sám si vše v Rusku vyřídil," nedělá si těžkou hlavu manažer Pařízek.

Ještě na včerejší tiskové konferenci, na které spolu s prezidentem JUDr.Vavrochem zodpovídal dotazy novinářů, nechtěl jméno vytipovaného hráče prozradit. Ačkoliv se v médiích již dobrý týden objevují informace o námluvách mezi HC České Budějovice a Romanem Čechem, oficiální stanovisko jihočeského klubu nechtěl Pařízek zveřejnit. Po záležitosti s příchodem útočníka Romana Kaděry, jenž nakonec zakotvil na severu Čech, se není čemu divit. „Už jsem poučený. Letos se mi již jednou stalo, že jsem něco zveřejnil a hráč pak zakotvil úplně někde jinde. Vzhledem k tomu, že o něj byl zájem i ze strany jiných extraligových klubů, tak jsem nechtěl nic vypouštět na veřejnost do chvíle, než před sebou budu mít hráčem podepsanou smlouvu," chce při podobných situacích zůstat opatrný.

Tím, jak se hokejová sezona přehoupne do své druhé poloviny, začne pro generální manažery období, kdy s hráči, kterým v klubu končí smlouva, musí začít jednat o kontraktu novém. V minulém týdnu si například ve Znojmě pojistili svého klíčového hráče Petera Puchera prodloužením stávající smlouvy o další dva roky. Svou superhvězdu by si rádi udrželi i na jihu Čech. Proto generální manažer ing.Jaroslav Pařízek nabídl prodloužení smlouvy Martinu Štrbovi. „Martin si dnes dopoledne odnesl domů návrh nové dvouleté smlouvy," oznamuje ing.Jaroslav Pařízek. Jenže není žádným tajemstvím, že Martin Štrba byl v létě hodně zklamaný z toho, že sešlo z jeho plánovaného angažmá v Metallurgu Magnitogorsk, kam si jej chtěl vytáhnout bývalý trenér Karlových Varů Marek Sýkora. „Dohraju zde tuto sezonu a odejdu," prohlašoval tehdy robustní forvard. Nyní se však zdá, že by vše mohlo dopadnout úplně jinak. „Víme, co Martin říkal v létě a rozhodnutí bude samozřejmě na něm. Martinovi jsem přislíbil, že do Vánoc mu předložím první nástřel nové smlouvy, která je pochopitelně úplně o něčem jiném, než byla ta stávající," konstatuje Pařízek. Pocity v této sezoně nejproduktivnějšího hráče HC České Budějovice Pařízek nezná. „Jestli je prodloužení smlouvy nakloněn, či ne, to se musíte zeptat jeho," nechce hádat generální manažer.

Trochu jiným případem, než Martin Štrba, je útočník Ivan Rachůnek. Do českobudějovického HC si jej v době vrcholící první krize vyhlédl tehdejší kouč Jan Neliba. Rachůnek odehrál pět zápasů, připsal si pět asistencí, ale pak si nepříjemně poranil koleno. Ve snaze pomoci Českým Budějovicím ze dna tabulky svůj návrat na led uspěchal a při další srážce s protihráčem se ze hry vyřadil s konečnou platností do konce sezony. Člověk, mající zálibu v černém humoru, by řekl, že Rachůnek si užívá dobře placené léčení. Podobně jako Štrbovi, i Rachůnkovi končí v Českých Budějovicích smlouva k 30.dubnu 2004 a je celkem možné, že poté dá jižním Čechám vale. S pěti odehranými zápasy během šesti měsíců... „S Rachůnkem vyjednávat nemůžeme, protože to není náš kmenový hráč. Je zde na hostování ze Zlína do konce letošního ročníku," krčí rameny Jaroslav Pařízek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....