Banes Motor České Budějovice
12.03.2019, Filip Kortus

Těžké čtvrtfinále Motor s Havířovem zvládl. Jaké momenty série byly klíčové?

Čtvrtfinálovou bitvu má Motor úspěšně za sebou a už může začít střádat síly na semifinále. Postup mezi nejlepší čtyři týmy Chance ligy ovšem stál svěřence Václava Prospala plno úsilí, protože Havířov byl velice náročným protivníkem. My jsme se pro vás pokusili přiblížit, jaké byly klíčové momenty postupu do dalšího kola.

Time out v podobě záchranné brzdy

Důležitý moment. První zápas na ledě Havířova, jedna z klíčových bitev celé série. Motor po gólech Karabáčka a Doležala vedl, jenže Pawliczek v 35. minutě snížil a domácí ožili. Ve stejné minutě mohl srovnat Kotala, ale těsně minul. O chvíli později nebezpečně zakončoval Procházka. Hra se přerušila až po zakázaném uvolnění Jihočechů a trenér Václav Prospal si bez váhání vyžádal oddechový čas. "Hráči byli dlouho na ledě, bylo důležité to trochu zpomalit. Povedlo se," řekl po zápase. Tlak ze strany AZetu následně polevil, do konce třetiny už žádně vážnější šance nepřišly. V infarktové třetí třetině už Motor o výhru nepřišel a získal zpátky ztracené vedení v sérii.

Čaroděj Strmeň

Neméně důležitá byla pro budějovický tým i druhá výhra na ledě modrobílých. Skóre utkání otevřel Jakub Babka, ale Havířov ve druhé třetině otočil vývoj skóre a vedl už 3:2. A mohlo být ještě hůř. Na modré čáře zůstal osamocený Gřeš a pádil sám na Strmeně. Zkusil kličku do bekhendu, ale budějovický brankář se natáhl a kotouč nepustil za svá záda. Jenže situace pokračovala a na Radka Veselého zívala odkrytá branka. Strmeň po dorážce skočil a zázračným zákrokem lapačkou zaskočil celou Gascontrol arénu. "V zápase se mi to ještě nestalo. Jsem rád, že se to povedlo zrovna v Havířově," vyprávěl po utkání. Ve třetí třetině podal Motor jeden z nejlepších výkonů v play off a vybojoval i druhý bod z havířovského ledu.

Kotalův zkrat

Poslední krok bývá často nejtěžší. O tom se Motor přesvědčil v pátém zápase na domácím ledě, kdy s bojovným soupeřem utrpěl druhou domácí porážku a série se vrátila na půdu AZetu. Zlom šestého zápasu nastal ve druhé třetině. Po potyčce s Žigou Pavlinem neovládl své emoce nejlepší střelec Havířova Jakub Kotala a zápas pro něj předčasně skončil. "Vyfauloval se prakticky sám, přišli tím o jednoho z nejlepších útočníků," věděl po utkání Václav Prospal. Motor se v následné přesilové hře netrefil, ale povedlo se mu to o pár minut později. Jihočeši tím definitivně přebrali iniciativu nad utkáním a druhou polovinu střetnutí už si s přehledem pohlídali a oslavili postup do semifinále.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....