Banes Motor České Budějovice
18.12.2003, Antonín Vansa

Koldovi při rozhodování zabušilo jihočeské srdce

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Středečním dopoledním tréninkem zahájil Ladislav Kolda svůj třetí den na trenérské lavičce extraligového mužstva Českých Budějovic. Od pondělí se stal na žádost Radka Ťoupala asistentem A-týmu. „Extraliga pro mne byla velkou výzvou," předkládá jeden z důvodů, proč usedl na lavičku posledního celku extraligové tabulky.
Začnu stejnou otázkou, kterou jsem včera položil Radku Ťoupalovi. Kdy Vás vedení klubu oslovilo?
Já bych odpověděl tak, že to nebylo přesně na datum. Dostal jsem nabídku a rozhodl jsem se, že ji rád přijmu.

Své jste měl v Třebíči jisté. Proč jste se rozhodl přijmout nabídku nejhoršího extraligového týmu?
Extraliga byla velkou výzvou. Já jsem se v první lize pohyboval sedm let a trenérský cíl byl dostat se do extraligy, i když ta situace klubu, do nějž přicházím, není ideální. Já věřím, že se však zvedneme a půjdeme v tabulce nahoru.

Asi i zafungovalo jihočeské srdce, ne? Byl jste dlouholetým obráncem Motoru České Budějovice...
Určitě.

M V tisku se objevily i takové informace, že právě Vy byste se měl stát hlavním trenérem. Byly ty zprávy opodstatněné?
Takhle se o tom neuvažovalo. Já jsem musel požádat o uvolnění z funkce v Třebíči a ta informace se dostala ven. Jenže ven se dostalo jen to, že já bych měl trénovat v Českých Budějovicích a z toho média usoudila, že já bych měl být hlavní trenér. Jenže od začátku bylo jasné, že hlavním trenérem bude Radek Ťoupal a já budu asistentem.

Jak si Vaší spolupráci představuje Radek Ťoupal? Asi jste o tom před podpisem smlouvy hovořili...
Radek mi řekl, že si dokáže reálně představit, že bychom spolu u extraligového týmu spolupracovali a zeptal se mne, jestli bych do toho šel. Já mu řekl, že ano.

Já jsem s Radkem Ťoupalem mluvil už včera a on kategoricky odmítl, že on by měl mít na starosti útočnou fázi mužstva, zatímco vy byste se měl soustředit na práci obrany. Není tomu tak?
Já se připojím k tomu, co včera řekl Radek. Mančaft povedeme spolu. Ale pochopitelně, že když se rozdělí tým na skupiny, beky budu mít na starosti já.

O co říkáte na to, že si Vás Radek Ťoupal vybral kvůli znalosti první ligy? Budějovice k ní v současné době mají velice blízko...
Tento faktor zřejmě také sehrál svou roli. Musíme být připraveni na všechno a já mám skutečně za ta léta první ligu zmapovanou velmi dobře. Ale stále si myslím, že České Budějovice v baráži neskončí. Vždyť před sebou stále ještě máme devatenáct zápasů a ve hře je stále spousta bodů! Ale zůstáváme realisty...

Dnes jste tým vedl třetí den. Už jste si na něj stačil udělat názor?
Je škoda, že nejsme kompletní, protože stále máme zraněné hokejisty a někteří naši hráči jsou na reprezentačním srazu. Já vidím, že mančaft má chuť zabojovat a z té šlamastyky se dostat.

Úprk z ligového suterénu jste už letos jednou zažil. Po sedmi kolech měla Třebíč na kontě pouze tři body, zatímco teď útočí na elitní osmičku. Co byste po zkušenostech z Třebíče hráčům poradil? Jak z krize ven?
V Třebíči se to zvedlo ve chvíli, kdy jsem odcházel. My s Radkem Ťoupalem chceme změnit styl hry. Doufáme, že s příchodem nových hráčů by to mohl být ten správný impuls pro zlepšení hry. Změna systému může udělat hodně, hra může jinak vypadat a může to přinést ovoce...

...a jak by ta hra měla vypadat?
Já bych to teď nechtěl rozebírat. Můžeme si o tom popovídat, až odehrajeme pár zápasů. Teď bych skutečně počkal.

Mluvil jste o posílení kádru. Nikdo nový se zatím neobjevil?
Není jednoduché někoho sehnat, ale posílit chceme. Jmenovat však nebudeme.

Chcete brankáře?
Nechci nic prozrazovat.

Hm. Tak poslední otázku. Je možné, že byste přivedl někoho z Třebíče? Napadá mne bek David Mazanec? Spolehlivý zadák Budějovicím chybí...
Je možné, že se tu někdo z Třebíče objeví, ale jmenovat nechci.

Díky moc a pěkné Vánoce.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....