Banes Motor České Budějovice
18.12.2003, Antonín Vansa

Pařízek by na svých rozhodnutích změnil dvě věci

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Neuspokojivé výkony hokejistů HC České Budějovice, problém s pozastavením splátek z NHL a výměna na trenérském postu prvního týmu. To vše přimnělo generálního manažera ing.Jaroslava Pařízka ke svolání tiskové konference v prostorech sekretariátu klubu. Společně s prezidentem klubu JUDr.Františkem Vavrochem pak zodpověděli veškeré dotazy přítomných novinářů. „Mám obavy, abychom se v příští sezoně nedostali do finančních problémů," řekl mimojiné Pařízek.
Páteční porážka 1:5 na vsetínském Lapači sesadila z pozice hlavního kouče Jaroslava Pouzara. Spolu s ním opustil první tým i asistent Vladimír Caldr. „Situaci jsme potřebovali nějakým způsobem řešit a tak jsme se rozhodli pro jmenování nové trenérské dvojice. Ve hře byla od počátku pouze varianta, že se hlavním koučem stane Radek Ťoupal," říká František Vavroch. Pro informace zpočátku týdne, že post hlavního trenéra obsadí Ladislav Kolda, má Vavroch jednoduché vysvětlení. „Kolda se nejprve musel domluvit na ukončení svého angažmá v Třebíči a proto tato informace prosákla na povrch," vysvětluje Vavroch. Ve hře byla i varianta, že by na trenérský post usedl někdejší kapitán HC České Budějovice Radek Ťoupal, přičemž by jeho asistentem zůstal Vladimír Caldr. Z ní však nakonec sešlo, stejně jako z uvažovaného triumvirátu Ťoupal - Kolda - Caldr. „Chtěli jsme provést radikální řez. Vláďa byl u týmu jak za Neliby, tak i za Jaroslava Pouzara a proto jsme se domnívali, že v případě jeho setrvání ve funkci by došlo jen k rozmělňování problému. Tudíž jsme se rozhodli jmenovat zcela novou trenérskou dvojici," poodhaluje okolnosti jmenování dvojice Ťoupal - Kolda. V toužebně očekávané zlepšení výsledků věří i generální manažer Pařízek. „Viděl jsem všechny tréninky, které Radek s Láďou vedli a věřím, že dojde ke zjednodušení hry. Věřím, že nová trenérská dvojice změní styl hry," říká Jaroslav Pařízek, který si velmi cení rozhodnutí obou bývalých hokejistů Motoru České Budějovice přijmout nabídku na trénování extraligového mužstva. „Jejich pomoci si skutečně velmi vážím. V situaci, v jaké jsme se ocitli nás také mohli poslat někam," přiznává Pařízek.

Dnes již bývalí trenéři Jaroslav Pouzar a Vladimír Caldr však klub úplně neopustili. Oba dva vyztuží manažerské řady HC České Budějovice. Jaroslav Pouzar se vrátil zpět ke své funkci obchodního manažera a Vladimír Caldr nepohrdl nabídkou stát se sportovním manažerem. „Rád bych vyvrátil všechny spekulace o tom, že jsme Caldrovi zřídili dobře placenou trafiku! Funkce sportovního manažera byla v našem klubu vždy. Jenže v poslední době už toho na mne bylo moc a tak jsem požádal Vladimíra Caldra, zda by nepřijal nabídku stát se sportovním manažerem. Už včera například sledoval utkání mezi Pískem a Chomutovem," dokládá práci Vladimíra Caldra. „Vláďa má skutečně veliký hokejový přehled, kterého jsme chtěli využít. Nechceme totiž, aby odchovanci jihočeského hokeje končili v budoucnu třeba v Plzni, nebo v Třinci," dodává prezident klubu Vavroch. Další personální změny uvnitř klubu se už neplánují. V tom má JUDr.Vavroch jasno. „Teď na to nemáme čas. Máme jediný společný cíl a tím je zachránit v Českých Budějovicích extraligu. Až tato sezona, doufejme, že nakonec příznivě, skončí, vyvstane prostor na to, aby se lidé z vedení klubu zodpovídali za svou práci," načrtává budoucnost Vavroch a Pařízek dodává, „Celá sezona padá výhradně na mou hlavu. Odpovědnost za tento ročník beru výhradně na sebe a nemíním se za nikoho schovávat," přijímá úděl manažera posledního týmu tabulky se vztyčenou hlavou. Za svými rozhodnutími si však přesto stojí. „Tento kádr má na extraligu, já tomu stále věřím. A to netvrdím pouze já. Myslí si to spousta odborníků. Tím se za ně však neschovávám, jen konstatuji fakta," říká Pařízek a doplňuje, „Na svých rozhodnutích bych změnil dvě věci. Ty však řeknu až po sezoně. Není v mém zájmu něco cokoliv prozrazovat," zůstává tajemným Pařízek.

O Vánocích také zřejmě vyvrcholí snaha o posílení kádru. Z Ameriky se měl do Čech vrátit útočník Karel Mošovský, ale z jeho přestupu do Českých Budějovic nakonec sešlo. „Mošovský je zraněný. Vyhodil si rameno a je na dva měsíce mimo hru. S jeho příchodem tedy nemůžeme počítat a popravdě nevím, zda by jej Buffalo vůbec pustilo. Karel mi volal tuto nepříjemnou skutečnost zhruba před týdnem a souhlas od Buffala stále neměl," krčí rameny Jaroslav Pařízek. V jednání však zůstává ještě jeden zkušený hokejista. Podle všeho by se do Českých Budějovic měl vrátit obránce Roman Čech. Generální manažer Pařízek však žádné novinky do médií pouštět nechce. „Máme skutečně v jednání jednoho hráče, ale jeho jméno nechci zveřejňovat. Nechci, aby se mi stalo to, co už se jednou letos přihodilo. Že už jsem s hráčem byl na něčem domluvený a nakonec to skončilo úplně jinak. Veřejnost se vše dozví ve chvíli, kdy u mne v kanceláři podepíše smlouvu," říká rozhodně někdejší trenér Českých Budějovic. Stále jasněji se jeví situace kolem šikovného útočníka Milana Kostourka, jenž je na hostování v prvoligovém Chomutově. „Před sezonou o něj neměli trenéři zájem, tak jsme jeho práva na letošní sezonu předali Chomutovu. Doufám, že nejpozději do konce týdne dojde s Chomutovem k úplnému vyjasnění situace. Myslím si však, že Kostourek zakotví definitivně v extraligovém kádru. Trenéři ho tu chtějí, a i on sám zde chce zůstat," tlumočí Kostourkovo vyjádření Jaroslav Pařízek.

Kapitolou pro sebe samotnou pak zůstává kauza Mrázek. Obrovitý útočník se v roce 2002 vrátil z Ameriky a dopomohl extraligovým Českým Budějovicím k záchraně v nejvyšší soutěži. Jenže po porážce s Vítkovicemi 3:5 v sezoně 2002/03 musel podobně jako Sailer, Nedoma a Gřegořek opustit českobudějovický klub. „Já jsem Františka lámal k návratu do Budějovic. Osobně bych se jej nezbavoval. Jenže všechny změny v kádru konzultujeme s trenéry a jak dvojice Liška-Červený, tak i Neliba-Caldr o něj neměli zájem. Jeho služby jsme tudíž nabídli Pardubicím," popisuje předsezónní jednání Pařízek. Do 12.ledna 2004 tak práva na mohutného forvarda vlastní lídr hokejové extraligy, který si jej může na základě podepsané smlouvy z Českých Budějovic po tomto termínu koupit. „Pokud by Pardubice skutečně složily tučný obnos, který je uveden ve smlouvě, Mrázek se stane jejich kmenovým hráčem," ví, že trumfy v současné chvíli drží v rukách Pardubičtí. Avšak jasno by v celé záležitost potřeboval Pařízek mít už nejpozději 6.ledna. Na posledním zasedání APK se dohodly nové podmínky pro start hokejistů v barážovém klání. „Stále věřím, že tam neskončíme, ale musíme být připraveni na vše," zůstává Jaroslav Pařízek ostražitý. Hokejista, který by nastoupil v baráži musí totiž na základě rozhodnutí APK mít odehráno minimálně patnáct zápasů za daný klub. 9.ledna, kdy České Budějovice hrají v Liberci, by už nově příchozí hráč tyto podmínky nesplňoval. „Mám slovo od Zbyňka Kusého, že hned jak se vrátí z reprezentačního srazu, situaci vyřešíme," má příslib od pardubického manažera Jaroslav Pařízek.

Chod klubu může narušit rozpor mezi NHL a IIHF. Po problémech s neoprávněnými starty ruského supertalentu Nikolaje Žerděva, NHL zmrazila finance, putující do Evropy. „Je to pro nás komplikace, ale pan Urban nás všechny ujistil, že peníze přijdou. NHL nemá žádný důvod zastavit finance, které náleží českým klubům," uvědomuje si Jaroslav Pařízek, kterému v případě, že Američané skutečně nakonec odmítnou odeslat do Evropy jakékoliv peníze, zmizí z plánovaného rozpočtu 4 500 000 korun. „Přesto už jsem domluven s našimi sponzory na tom, že měsíc prosinec bychom finančně zvládli. Klub v současné chvíli nedluží a nebude dlužit ani korunu," opírá se o kvalitní hospodaření Pařízek. V ročníku 2004/05 však může na jihu Čech dojít k obrovským problémům se sestavováním rozpočtu! V NHL se chystá stávka, generální manažeři severoamerických mužstev rozhodně nebudou pospíchat s uzavíráním nových smluv s novými hráči a navíc vše nasvědčuje tomu, že se na listině draftu nebude skvět žádné jméno českobudějovického talentu. „Náš rozpočet je z jedné třetiny závislý na příjmech z NHL a ruské superligy a pokud žádný z našich talentů nepodepíše za mořem smlouvu, můžeme se dostat do velkých finančních problémů," konstatuje Jaroslav Pařízek, jemuž může trn z paty vytáhnout jediný českobudějovický zástupce na Mistrovství světa dvacetiletých, Ján Mucha. Slovenský mladíček je hráčem Českých Budějovic a na základě podepsaných smluv by veškerou částku za jeho odchod za moře vyinkasoval jihočeský klub.
Věřit v odchod talentovaného beka však mnoho jistot nepřináší. Podle Pařízka existuje jen jedno řešení, jak se v příštím roce vyhnout finanční krizi. „Lepší spolupráce s městem a příchod strategického sponzora do týmu. Poté co se Vsetínem stvrdila spolupráci Česká spořitelna, jsme nejchudší klub soutěže," smutně přiznává ing.Jaroslav Pařízek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....