Banes Motor České Budějovice
28.02.2019, Michal Heřman

Vrchol je tady! Čtvrtfinále s Havířovem začíná v pátek

Vše se maže! Od pátku, kdy se hokejisté ČEZ Motor České Budějovice poprvé střetnou v play-off Chance ligy s AZ RESIDOMO Havířov, se již nehledí na minulost v základní části. Začíná nová soutěž, ve které se chyby neodpouští. Jihočeši zahajují čtvrtfinále doma. Hraje se v pátek od 17:30 a v sobotu od 17:00. K dispozici jsou stále vstupenky. Pokud na první zápas nemůžete dorazit, sledujte ho na Hokejka TV či textově na onlajny.cz.

AZ RESIDOMO Havířov

Havíři na předsezonní tiskové konferenci nevyhlásili konkrétní cíle ohledně postavení mužstva. Je ale jasné, že play-off patřilo mezi důležité milníky. K postupu měli týmu pomoci i nové či staronové tváře a odchovanci. A jak je vidno, i když tým bojoval o play-off do posledního kola Chance ligy, povedlo se mu to. AZ neměl během celé sezony žádný velký herní výpadek. Na druhou stranu ale nepřidal ani žádnou dlouhou vítěznou sérii. Mužstvo podle vedení měla táhnout především útočná trojice Branislav Rehuš, Filip Seman a Radek Veselý. K tomu měl držet defenzivu exbudějovický gólman Ondřej Bláha. A vše se Havířovu povedlo seskládat. Veselý se stal nejproduktivnějším hráčem týmu i nejlepším střelcem. Rehuš zase zaznamenal nejvíce asistencí a výrazně produktivní byl i Seman. Defenzivu dokázal během většiny základní části držet Bláha (více o defenzivě AZ v analýze, která je v další části preview – pozn. autora).

Po 60. kole (56 kol hraných) získal Havířov 92 bodů a se skóre 172:145 vybojoval slušné šesté místo. Na pátý Přerov ztratil čtyři body, na týmy pod sebou až do první pozice mimo play-off měl ale náskok jen jeden a dva body. Závěr základní části snad ani nemohl být dramatičtější. Po výprasku od Motoru v 54. kole (prohra 2:9) dokázal Havířov zmobilizovat síly a bodoval ve čtyřech z pěti závěrečných duelů. Tým následně ukázal sílu a porazil Prostějov (5:2), Kadaň (4:2) a hlavně v posledním kole Třebíč (3:0). Bez bodu odešel pouze ze zápasu s Kladnem (0:2) a v Ústí prohrál 4:5 v prodloužení. Po utkání s Třebíčí řekl trenér Jiří Režnar pro klubový web, že tým ukázal partu a sílu. Byl rád, že hráči dokázali eliminovat třebíčský nátlakový styl hry a nyní mají pár dní na přípravu proti Motoru. „Uděláme vše pro postup,“ řekl kouč mimo jiné.

Sestava AZ z posledního utkání s Třebíčí:

Bláha – Chroboček, Matai, Bořuta, Rašner, Staněk, Dudek – Kotala, F. Seman, Rehuš – L. Bednář, R. Veselý, Bambula – Gřeš, Pořízek, Kurovský – Maruna, Haas, O. Procházka

Vzájemné zápasy – týmy se utkaly ve čtvrtfinále i v sezoně 2017/2018

Bilance vzájemných zápasů Českých Budějovic s Havířovem v základní části 2018/2019 je jasně dána podle toho, kdo hrál v domácím prostředí. Oba celky si totiž před domácím publikem dokázaly vybojovat plný počet bodů. Zajímavostí je, že hostující tým nedokázal ani jednou vstřelit více jak dvě branky. Z řady pomyslně vybočuje poslední vzájemný duel, který se odehrál 10. února. Motor v něm svého soupeře zničil poměrem 9:2. V historických tabulkách má Motor lepší vzájemnou bilanci v profesionálních soutěžích zhruba o dvacet výher. Oba týmy se utkaly ve čtvrtfinále i v minulé sezoně a Motor dokázal přes Havířov přejít poměrem 4:1 na zápasy, když vedl již 3:0. AZ ale dokázal čtvrtý zápas na domácím ledě vyhrát a ještě jednou vrátil sérii na jih Čech. Rozhodující zápas vyhráli Jihočeši 3:0. Z aktuálního kádru hráli před rokem tento zápas brankář Kváča, obránci Kutlák, Pýcha, Fillman, Pavlin, Kachyňa a útočníci Čermák, Heřman a Martin Novák.

Základní část 2018/2019:

9. kolo: Havířov - Motor 4:2
24. kolo: Motor - Havířov 5:1
39. kolo: Havířov - Motor 4:0
54. kolo: Motor - Havířov 9:2


Čtvrtfinále, 1. a 2. zápas

ČEZ Motor České Budějovice

AZ RESIDOMO Havířov

Pátek 1. března (17:30) a sobota 2. března (17:00), Budvar aréna

Analýza soupeře – gólman Ondřej Bláha

AZ po celý ročník dokázal hrát velmi dobře v defenzivní činnosti a dá se očekávat, že s podobnou taktikou vstoupí i do play-off. Jediný příděl během celé základní části dostal Havířov právě od českobudějovického Motoru. V již zmiňovaném únorovém zápase vyhráli Jihočeši jasně 9:2. Demolici soupeře tehdy nezabránil ani brankář Ondřej Bláha, který na východ republiky přešel právě z Motoru.

Havíři se po první jihlavské Dukle, která inkasovala jen 119 branek, umístili v počtu obdržených gólů na velmi slušném čtvrtém místě – 145. Lepší bilanci má jen Motor (134) a Přerov (135). Většinu zápasů v základní části odchytal spolehlivě Bláha, který zasáhl do 45 zápasů. Další dva gólmani (Jan Lukáš a Jiří Matoušek), co zasáhli do hry, mají odehráno méně než 10 zápasů a nedá se předpokládat, že by v pátek jeden z nich Bláhu nahradil.

Z doby, kdy hájil Bláha českobudějovickou branku a střídal se hlavně s Davidem Gábou, platil za velmi kvalitního gólmana. Podle fanoušků ale doplatil na to, že poměrně často inkasoval laciné branky. V jaké formě se Ondřej Bláha vrátí v pátek na jih Čech, je zatím s otazníkem.

Exbudějovický gólman si navíc zvedl sebevědomí v posledním kole s Třebíčí, kterou dokázal vynulovat. Podle oficiálních statistik ale Třebíč vypálila za zápas jen 12 střel na branku. V dlouhodobých statistikách drží Bláha procentuální úspěšnost 89,49 procent. Čelil 1 085 střelám a inkasoval 114 branek. V průměru to je 2,63 gólu na zápas. Během 45 zápasů zaznamenal ale také šest trestných minut, čtyři čistá konta a dvě gólové asistence.

Předzápasové okénko Aleše Tottera:

„Havířov má ucelený tým a nečeká nás nic lehkého. Jeho hráči dokáží měnit systém hry a reagovat na soupeře i vývoj zápasu. Pokud vedou, hrozí z brejků. Když prohrávají, jsou schopní zatlačit. Očekávám, velkou řežbu. V týdnu jsme se připravovali na několik věcí a řešili jsme i styl jejich přesilovek a oslabení. Co se týká našeho týmu, tak plán s brankáři máme rozmyšlený a kluci o něm vědí. O zraněných hráčích či sestavě se v průběhu play-off nehovoří.“



Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice