Banes Motor České Budějovice
26.02.2019, Denisa Józsová

Jak si vedli Jihočeši v základní části z pohledu týmových statistik?

Základní část je za námi a rychle se blíží play-off. Každopádně jak si vedl Motor z pohledu týmových statistik? Jak se mu dařilo na hřištích soupeře a na domácím hřišti? Jak si Jihočeši vedli v přesilových hrách a v oslabeních? A kdy padají branky v zápase s Motorem?

Body získané v základní části

Na venkovních hřištích: České Budějovice měly výpadek formy v polovině soutěže, což se promítlo do tabulky i na bodech, které Jihočeši získali. Na venkovních hřištích jim totiž patří páté místo. V osmadvaceti utkáních si připsali 41 bodů, šest bodů bylo odečteno na základě kontumace. Celkem přišlo deset výher v základní hrací době, pět po prodloužení a nájezdech, jednou Jihočeši padli v samostatných nájezdech a hned dvanáctkrát padli v základní hrací době. Celkem tam vstřelili 74 branek, ale sedm z nich jim bylo sebráno za kontumaci, takže výsledný počet je 67. Inkasovali jich 77 . Toto číslo je však zkreslené kontumací, která připsala Budějovicím 10 inkasovaných branek na venkovních hřištích. Jinak by toto číslo bylo o osm nižší. Nízký přísun bodů z venkovních hřišť se dá určitě přisuzovat nízké produktivitě. České Budějovice totiž vstřelily pátý nejnižší počet branek venku.

Na domácím hřišti: To na domácím hřišti je to rozhodně lepší. Hokejisté Motoru získali v Budvar aréně 65 bodů ve dvaceti osmi zápasech, díky čemuž jim v této statistice patří třetí místo za Kladnem a Vsetínem. Dvacetkrát vyhrál Motor v základní hrací době, dvakrát po prodloužení nebo nájezdech, jednou padl po samostatných nájezdech a jen pětkrát v základní hrací době. Produktivita na domácím hřišti je o něco lepší, protože Jihočeši nasázeli 117 branek, což je druhý nejvyšší počet ze všech, lépe na tom byl jen Vsetín. Naopak jich inkasovali jen 57, což je druhý nejnižší počet. V tomto ohledu je lepší jen Jihlava, jež jich inkasovala 45.

Celkem: Celkově získaly České Budějovice 106 bodů, což jim stačilo na třetí místo. Díky tomu začnou čtvrtfinále doma, zatímco semifinále nejspíše začne na ledě soupeře. Jihočeši měli průměrný útok, jelikož nasázeli 184 gólů, a to jim stačilo na sedmé místo. Obrana na tom byla lépe. Budějovičtí totiž inkasovali jen 134 branek a v tomto ohledu jim patří druhé místo. Lépe na tom je jen Jihlava, která jich inkasovala 119.

Kdy padají góly v zápasech s Motorem?

Vstřelené podle třetin

První – 51
Druhá – 61
Třetí – 72
Prodloužení – 3
Nájezdy – 4

Inkasované podle třetin

První – 33
Druhá – 43
Třetí – 48
Prodloužení – 0
Nájezdy – 2

text

Hra v nerovnovážném stavu

Přesilové hry

Přesilové hry na hřištích soupeře: Co si budeme povídat. V letošní sezóně to v přesilových hrách není ono. České Budějovice patří ke spodku tabulky, jelikož jejich procentuální úspěšnost na venkovních hřištích činí pouhých 10,17%. Celkem jich tam sehrály 118 a daly v nich 12 branek. Horších týmů v tomto ohledu není mnoho – Přerov, Kadaň a Ústí nad Labem. Naopak nejvíce se v početních výhodách na hřištích soupeře dařilo jihlavské Dukle, která měla skvělou úspěšnost 20,34%. Celkem vstřelila 24 branek a byla o více jak procento lepší než druhá Třebíč.

Přesilové hry na domácím hřišti: V Budvar aréně hráli Jihočeši přesilové hry podstatně lépe. Celkem si doma zahráli 153 početních výhod, což je druhé nejvyšší číslo v lize. Vstřelili v nich 29 branek a celková úspěšnost činí 18,95%, díky čemuž jim patří šesté místo. Lepšími týmy jsou Přerov, Vsetín, Třebíč, Frýdek-Místek a Slavia. Tuto statistiku ovládli Přerovští, kteří doma dali 33 branek v početní výhodě a úspěšnost doma dělala 24,81%. Celkově si Jihočeši vedli lehce podprůměrně. Využili totiž 15,13% všech přesilových her (271) a nasázeli v nich 41 gólů. Horší byly jen: Kladno, Kadaň a Ústí nad Labem.

Oslabení

Oslabení na hřištích soupeře: To hra v početní nevýhodě, to je úplně jiná pohádka. Hokejisté Motoru hráli venku 146 oslabení, což je šestý nejvyšší počet. Dostali v nich jen devatenáct branek, což je nejnižší číslo v lize! Této tabulce tedy vévodí, jelikož ubránili 86,99% početních nevýhod. Na opačném konci je Ústí nad Labem, jehož úspěšnost je o 13% nižší – 73,81%. Navíc vstřelily České Budějovice čtyři branky v oslabeních na hřištích soupeře.

Oslabení na domácím hřišti: Motor je sice v Budvar aréně nehraje špatně, přesto patří k průměru ligy. Celkem hrál doma 119 oslabení, což je šestý nejvyšší počet. Nejvíce jich hrála Kadaň (140). Jihočeši v nich dostali šestnáct branek a celková úspěšnost ubránění přesilových her soupeře na domácím hřišti je 86,55%. Toto číslo ovšem stačí až na deváté místo. Nejlépe je na tom v tomto ohledu Jihlava, která jich ubránila 91,43%. České Budějovice vstřelily sedm branek v početní nevýhodě. Lepší je na domácím ledě jen Kladno. Celková úspěšnost Motoru v oslabeních je solidní. Ubránil jich 86,79%. To ještě nedávno stačilo na první místo, ale Jihočeši se propadli na páté místo.

Tresty

České Budějovice se ve většině zápasů prezentují aktivním výkonem, kdy většinu času drží puk, přesto jsou jedním z nejvylučovanějších týmů v lize. Celkem totiž inkasovaly tresty v hodnotě 825 minut. Toto číslo je řadí na šesté místo. Celkem dostali hokejisté z jižních Čech 287 dvouminutových trestů, dva pětiminutové, třináct osobních desetiminutových trestů a čtyřikrát byli hráči vyloučení do konce zápasu.

text

Střely

Střely na branku

To, že má českobudějovický tým nejvyšší počet střel, asi nikoho nepřekvapí. Na branku soupeře vypálil hned 2133 střel a na druhou Jihlavu má solidní náskok 171 střel. Jenže střely nejsou vše, což ukazuje jejich úspěšnost. Jihočeši totiž vstřelili branku jen v 8,6% případů! To je třetí nejhorší produktivita. Horší už jsou jen dva týmy – Trhači Kadaň a Ústí nad Labem. Na druhém pólu tabulky jsou Litoměřice (11,3%) a Frýdek-Místek (11,2%). Co se týče střel, které jsou vyslané na branku Motoru, vede si jihočeský tým znamenitě. Celkem museli jeho gólmani čelit 1396 střelám, což je nejnižší počet v lize. Průměrně vyšlou České Budějovice 37,63 střel na branku v šedesáti minutách. Naopak se musí bránit v průměru 24,53 střelám v šedesáti minutách a v obou statistikách jsou na tom Jihočeši nejlépe. Procentuálně letí v zápase s Motorem 60% střel na branku soupeře a jen 40% procent na branku Českých Budějovic.

Statistika Corsi

Corsi je statistika, která sleduje střelecké pokusy, mezi které patří střely na branku, střely mimo branku a zblokované střely. Pokud sečteme všechny tyto pokusy, vyjde nám, že Motor má celkem 3521 střel, což je jasně nejvyšší počet v lize. Druhý je Havířov, který má 3135 pokusů. Z toho šlo celkem 723 střel mimo nebo trefilo tyčku. České Budějovice si v zápase připíšou něco přes šedesát střel (63,42), díky čemuž mají nejvyšší průměr střel. Naopak proti nim je vysláno 42,51 střel v průměru na šedesát minut, a toto číslo je poslalo na druhé místo, jelikož je na tom lépe Jihlava, proti které je vysláno 39,53 pokusů. Celková statistika Corsi, která porovnává střely pro a střely proti, vyznívá pro českobudějovický klub pozitivně. Jako jediný tým se dostal přes 59% (59,87%). To znamená, že ze všech střeleckých pokusů v zápase vyslal necelých 60% právě Motor.

text

Vhazování

Tato statistika rozhodně nebyla doménou českobudějovického týmu ze začátku sezóny. Každopádně od té doby nastal celkem solidní posun tabulkou nahoru. Nakonec se totiž Jihočeši umístili na pátém místě, když vyhráli 52,17% vhazování. Lépe jsou na tom celky z Přerova, Jihlavy, Prostějova a Kladna. Celkem absolvovali 3645 vhazování, z nichž jich vyhráli 1937. Českým Budějovicím však moc nevychází vhazování v jejich vlastním obranném pásmu. Tam se jich odehrálo 1163 a hokejisté Motoru jich vyhráli jen 529, což je úspěšnost pouhých 45,49%. Ve středním pásmu už to je o něco lepší. Tam proběhlo 1042 buly a Motor jich vyhrál 530. To dělá celkovou úspěšnost 50,86%. Nejlépe jsou na tom Jihočeši v útočném pásmu. Úspěšnost tam mají skvělých 58,82%, což je třetí nejlepší číslo.

Návštěvnost

To, že je Motor nejnavštěvovanějším týmem, asi nikoho nepřekvapí. V Budvar aréně má však neskutečný náskok, co se týká návštěv na domácích hřištích. Celkem si tam totiž našlo cestu 160 607 diváků! Průměrně jich tedy přišlo na zápas 5736. Druhý Vsetín má číslo o necelou polovinu menší. Diváků tam dorazilo 86 541. Naprosto nejhůře si v tomto vedou Benátky nad Jizerou, na jejichž domácí zápasy dorazilo pouhých 7457 fanoušků. Na venkovních zápasech Motoru bylo celkem 47 658 diváků, ovšem toto číslo není ani zdaleka nejvyšší. To mají totiž kladenští Rytíři, na kterých se venku dívalo 70 370 diváků. Celkový průměr návštěvnosti je ovšem ve prospěch Motoru, čemuž hodně nahrává návštěvnost na domácích utkáních. Na Motor se totiž průměrně dívá 3719 fanoušků. Na druhém místě je Vsetín (2469) a na třetím Kladno (2460). Nejhůře jsou na tom Benátky s pouhými 829 fanoušky na zápas.

text

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....