Banes Motor České Budějovice
16.12.2003, Antonín Vansa

Hlavní je, aby se Budějovice vyhnuly baráži, míní Radek Ťoupal

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Neuspokojivé výkony hokejistů HC České Budějovice přinesly již druhou výměnu na trenérském postu v probíhajícím ročníku 2003/04. V úterý ráno se s mužstvem rozloučila dvojice Jaroslav Pouzar a Vladimír Caldr, na jejichž místa nastoupil dosavadní kouč českobudějovické Základny B (3.třídy) Radek Ťoupal se svým asistentem Ladislavem Koldou. „Za asistenta jsem chtěl jen Koldu," říká rázně někdejší veleúspěšný střední útočník Českých Budějovic.
Kdy Vás vedení klubu poprvé oslovilo?
Osloven jsem byl minulý týden prezidentem klubu.

Zvažoval jste nabídku na trénování A-týmu dlouho?
Je samozřejmě relativní, co je slovo "dlouho". Já jsem jen potřeboval čas na to, abych zjistil všechny klady a zápory mého rozhodnutí. Po jejich zvážení jsem se rozhodl, že funkci přijmu.

Dokážete určit, co Vás nakonec přimnělo k tomu, abyste funkci hlavního trenéra Českých Budějovic přijal?
Já především doufám, že bych tomuto týmu mohl dát, jako nový trenér, nový impuls. Řekl jsem si zároveň o podmínky, které by mi vedení mělo splnit, z nichž jde především o příchod nových hráčů. Ty důvody se dají skutečně těžko specifikovat, ale to hlavní teď je, aby se Budějovice vyhnuly baráži.

Je jedna z těch podmínek, o nichž jste mluvil, i příchod nového brankáře?
Ano, měl by přijít nový brankář, rád bych ho tu uvítal již zítra, ale skutečně nevím, jestli to tak dopadne.

Vaším asistentem je Váš někdejší spoluhráč z Motoru České Budějovice, Ladislav Kolda. Jeho výběr nechalo vedení klubu na Vás?
Přímo já jsem si vybíral asistenta a vyloženě jsem řekl jen jméno Kolda.

Je to i z toho důvodu, abyste se naplno mohl věnovat útočníkům? Bude mít Ladislav Kolda na starosti obrannou činnost celku?
Ne ne. Takto bych to nespecifikoval. Při zápase to bude otázka domluvy, přičemž zřejmě já budu mít rozhodující slovo.

HC České Budějovice dnes vedete první den jako hlavní trenér. Jaké máte pocity?
Vidím, že zde chybí sebedůvěra. Hráči zbytečně vyhledávají na ledě prostory, které jsou neefektivní a tím pádem nedávají ani při tréninku mnoho branek. To je nutné změnit. Potřebujeme, aby se hráči dostali do herní pohody, získali zpět sebedůvěru a nebáli se přejít protihráče v souboji jeden na jednoho, čímž by vytvořili přesilovou situaci. Musíme toho moc zlepšovat.

Jaký trénink mužstvu v následujících dnech budete ordinovat? Například dnes strávili hráči na ledě tři hodiny!
Tréninkový blok byl daný předchozí trenérskou dvojicí a my ji zřejmě zachováme. Do čtvrtka budeme denně dvakrát na ledě a pak budeme chodit na brusle jen jednou denně.

Na ledě Vám ovšem chyběl hned sextet hokejistů. Podle předpokladů nebruslili Kolda a Rob, se slovenskou reprezentací je Ďurák a dlouhodobě je vyřazen Rachůnek. Proč se ovšem na tréninku neobjevil Jakeš?
Jakeš má ze Vsetína nastřelený nárt a tudíž nebruslil. Je v posilovně. Hráčů máme skutečně hodně zraněných, bohužel s tím nemůžeme mnoho dělat.

A Kristek? Ten nebyl ani v posilovně...
Kristek má nějaké střevní potíže, ale ten už zítra půjde na led.

Naopak potěšujícím faktem je návrat Sailera a Fadrného. Především střelec typu Petra Sailera mužstvu v posledních kolech chyběl. Může už být zapojen do plné tréninkové zátěže?
Ano, může. Petr je stabilní hráč, na němž bude ležet velká část odpovědnosti za naše výsledky.

Díky a hodně štěstí při trénování A-týmu.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....