Banes Motor České Budějovice
01.02.2019, Adam Pavlíček

Souboj o třetí místo svede Motor na Kladně

Základní část Chance ligy se blíží ke konci a pomalu se tak začíná formovat finální podoba tabulky. Každý bod je nyní cenný a na českobudějovický Motor navíc nečeká v rámci 53. kola nic lehkého. Na Kladně započne přímý souboj, jenž bude mít slavnostní nádech, o třetí místo přesně v 16:00. Ceremoniál, při kterém kladenský klub poctí jeho legendy, které jako první dosáhly na titul, má začátek naplánovaný již na 15:45.

Rytíři Kladno

Středočeši se ještě před začátkem minulého kola v tabulce drželi na třetím místě, které ale po prohře proti přerovským Zubrům opustili. Na „bronzové“ příčce je vystřídal právě jejich dnešní soupeř. Ztráta je z kladenského pohledu ale minimální, na Jihočechy totiž ztrácí pouhý bod. Pokud Rytíři budou pomýšlet na postup tabulkou, budou se muset oprostit od nedávných nepříliš zářných výkonů a prolomit nepříznivou bilanci z posledních zápasů, která činí čtyři prohry a výhru nad Benátkami.

S koncem ledna a s uzávěrkou přestupového období Středočeši tým nedoplňovali. Poslední posilou, jejíž příchod byl oznámen 17. ledna, je navrátilec Antonín Melka, který kladenský dres oblékl znovu po čtyřech letech. Od minulého utkání proti Motoru do tohoto týmu přišla také zkušená posila do obrany. Jde o urostlého Rakušana André Lakose.

Nahlédneme-li do individuálních statistik, zde se dlouhodobě nic nemění. Nejproduktivnějším hráčem je stále Petr Vampola, jenž má bilanci přibližně jednoho bodu na zápas. Letos stihl posbírat jedenáct přesných tref a třiatřicet asistencí. Co se jenom gólů týče, trenéři Lidický a Čermák našli střelce v Ladislavu Zikmundovi. Třiadvacetiletý útočník síťku za soupeřovým gólmanem rozvlnil již pětadvacetkrát.

Týmové statistiky jsou docela podobné těm českobudějovickým. Motor se v tabulce procentuálního využití přesilovek nachází na jedenácté pozici, Středočeši s 13,92% úspěšností jsou jen o jednu příčku za nimi. Oslabení mají Rytíři páté nejlepší v lize, průměrně ubrání 86,01 % soupeřových početních výhod. Zároveň jsou také ale nejtrestanějším týmem celé ligy. Rytíři od rozhodčích inkasovali již 801 trestných minut.

Jeden z otazníků v souvislosti s tímto utkáním visí právě nad kladenskou sestavou. Trenéři s blížícím se play off nechtějí zveřejňovat, jak na tom hráči jsou. „Blíží se konec základní části, takže už nebudeme zveřejňovat informace o zdravotním stavu hráčů. Nechceme, aby soupeři věděli, kdo je nemocný nebo kdo je jak zraněný,“ řekl pro klubový web Rytířů trenér David Čermák.

Kladenská sestava z minulého utkání:

Brízgala – Nash, Zajíc, Zelingr, Svedlund, Veber, Kehar – Jelínek, Machač, Zikmund – Melka, Vampola, Kubík – Kružík, Kaut, Redlich – Hajný, Š. Bláha. Trenéři: Čermák, Lidický, Kregl.

Posledních pět zápasů

Přerov - Kladno 6:2
Kladno - Slavia 3:4p
Dukla - Kladno 5:4sn
Kladno - Benátky 5:1
Vsetín - Kladno 6:1


52. kolo

Rytíři Kladno

ČEZ Motor České Budějovice

Sobota 2. února, 16:00, ČEZ Stadion

Z českobudějovického tábora

Zdá se, že českobudějovická forma se obrací tím správným směrem. Jihočeši z posledních sedmi utkání odcházeli jako vítězové hned šestkrát, jediné zaváhání přišlo na ledě pražské Slavie. V posledním zápase si Motor na domácím ledě poradil s poslední Kadaní, kterou přetlačil 4:1, a poměrně přesvědčivé vítězství ho vyhouplo na třetí příčku. „V první třetině jsme hráli pět na tři, to jsme měli dát gól. Hned by se nám hrálo lépe a nemuseli bychom se stresovat. V některých zápasech při hře pět na pět nepadají vůbec branky, ale rozhodují je přesilovky, takže ty bychom měli zlepšit,“ vrátil se po utkání Martin Jandus k přesilovým hrám, které Budějovické zatím trápí.

Motoráckou sestavu zužují zranění, která se v poslední době nevyhnula hned několika hráčům. V minulém zápase chyběl Jakub Doktor, nově se mezi marody zapojil také Václav Svach, jenž odešel ze zápasu v juniorské extralize proti Salzburgu se zraněným kotníkem. Dlouhodobě absentují Fillman,Bradley a Čermák. První dva jmenovaní by se však měli vrátit. Zlomený prst má Jiří Šimánek, u kterého trenéři doufají, že stihne alespoň vyřazovací část.

Sestava Motoru z minulého utkání:

Strmeň – Pýcha, Pavlin, Vydarený, M. Jandus, Kutlák, Plášil – M. Novák, Gilbert, Endál – Heřman, R. Přikryl, Z. Doležal – Karabáček, Babka, P. Novák – Beránek, Dančišin, Kachyňa – Dunn.

Předzápasové okénko Aleše Tottera:

Kladenští budou mít oslavy šedesáti let od prvního titulu, bude i posunuté rozbruslení. Třikrát za sebou prohráli, takže hlavně pro ně to bude obtížné. Oni ví, že když v sobotu nevyhrají, tak s první trojkou prakticky ztratí kontakt. To může být výhoda pro nás. Do sestavy by se měli vrátit Mitch Fillman a Cody Bradley.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....