Banes Motor České Budějovice
26.12.2018, Adam Pavlíček

Povánoční duel na Motor čeká v Havířově

Vánoční svátky jsou téměř za námi a kolotoč prvoligové soutěže se po krátké přestávce opět roztáčí. České Budějovice se vydávají na led havířovského týmu, kde sehrají utkání v rámci 38. kola. Zápas bude možné sledovat textově na onlajnech.com nebo v živém přenosu na serveru HokejkaTV.

AZ RESIDOMO Havířov

Slezané se drží na sedmém místě. S ohledem na velmi vyrovnaný střed tabulky ho ale s každým kolem nemají vůbec jisté. Havířovští například na pátou pozici ztrácejí pět bodů, k tomu aby se propadli na devátou, nepostupovou pozici mají náskok pouhých tří bodů. Za zmínku stojí havířovská defenzíva, která inkasovala 91 branek, tedy stejně jako ta kladenská. V tomto ohledu jsou Slezané právě s Rytíři třetím nejlepším celkem soutěže. První je jihlavská Dukla, druhý Motor. Čtvrteční soupeř Českobudějovických se může pyšnit také svou disciplinovaností. Počet 415 trestných minut, které havířovští hráči inkasovali, je nejmenší v celé soutěži. V čem už se AZetu tolik nedaří, to jsou vhazování. Na svoji stranu jich vybojoval 45,58 % a naopak v této herní dovednosti je z patnácti účastníků Chance Ligy nejhorší.

Vedení tohoto celku muselo reagovat na vleklé zranění obránce Tomáše Houdka a do obranných řad z Prostějova přivedlo Alexe Rašnera. Proti jihočeskému klubu by se v havířovských barvách mohl představit také ještě nedávno za České Budějovice hrající Ondřej Kachyňa. Ten za AZet stihl odehrát šest zápasů, a to s bilancí jedné asistence.

Nahlédneme-li hlouběji do individuálních statistik, uvidíme, že bodově nejproduktivnějším hráčem Havířova je někdejší slovenský mládežnický reprezentant Branislav Rehuš. Rodák z Malacek má na kontě třicet bodů. Daří se také Tomáši Gřešovi, jenž stihl posbírat jen o tři body méně. Mezi obránci pak k ofenzivě nejvíce přispívá bek Bořuta se čtrnácti kanadskými body. V brance mají Slezané jasně vymezenou gólmanskou pozici číslo jedna. Ta připadá exbudějovickému brankáři Ondřeji Bláhovi, jenž má odchytáno dvacet zápasů s úspěšností zákroků 89,49 % a s průměrem 2,69 inkasovaných branek na zápas.

Posledních pět zápasů Havířova

Přerov - Havířov 4:2
Havířov - Slavia 5:1
Jihlava - Havířov 2:1
Havířov - Benátky 6:3
Vsetín - Havířov 3:2

Sestava AZetu z posledního utkání:

Bláha – Chroboček, Matai, Mrowiec, Rašner, Dudek, Rutar – O. Procházka, F. Seman, Rehuš – Maruna, R. Veselý, L. Bednář – Gřeš, Pořízek, Kotala – Žukenov, Cihlář, Macuh.


37. kolo

AZ RESIDOMO Havířov

ČEZ Motor České Budějovice

Čtvrtek 27. prosince, 18:00, Gascontrol Aréna

Z českobudějovického tábora

Jihočeši se mohou pyšnit skvělou bilancí z posledních osmi zápasů. Z nich totiž vyšli vítězně hned sedmkrát. Navíc v posledních třech utkáních dvakrát vstřelili svému soupeři sedm branek. Kanonádu nejprve odnesli prostějovští Jestřábi a poté kladenští Rytíři. V povedené sérii si Prospalovi svěřenci poradili také s prvním celkem tabulky, tedy s jihlavskou Duklou. I díky těmto výsledkům se Motor drží v tabulce na druhém místě. Na to první poté ztrácí osm bodů.

Mezi českobudějovickými hráči je již poměrně dlouhou dobu nejproduktivnější Martin Novák. Nemění se ani druhé místo kanadského bodování týmu. Na něm se drží Kanaďan David Gilbert. Mezi obránci pak svým bodovým přínosem stále vyčnívá Žiga Pavlin s jednadvaceti kanadskými zápisy. Mezi třemi tyčemi i kvůli Kváčově absenci, který hostuje v Třinci, dostává nejvíce prostoru nýnější brankářská jednička Jan Strmeň.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Strmeň – Plášil, Fillman, Pýcha, M. Jandus, Vydarený, Pavlin – M. Novák, Gilbert, Dunn – Čermák, Bradley, Karabáček – Heřman, R. Přikryl, Doktor – Beránek, Šimánek, Babka – Dančišin.

Předzápasové okénko Aleše Tottera:

„Havířov je velice urputný v obraně. Má velice dobrý přechod do útoku, jeden z nejlepších v lize. První zápas u nich jsme ztratili po první třetině, kdy jsme prohrávali 0:3, přičemž na začátku druhé třetiny jsme inkasovali počtvrté. Musíme být připraveni, od začátku být v tempu, bruslit. Zároveň také musíme hrát dobře s kotoučem a vyrovnat se soupeři v důrazu. A naopak nesmíme domácí pustit do aktivity a do tlaku. Jedeme si pro vítězství, protože z naší pozice chceme po základní části skončit do druhého místa, a nesmíme tedy ztrácet body. Věřím, že budeme dobře připraveni. Do Havířova pojedeme hrát na šest obránců a dvanáct útočníků.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....