Banes Motor České Budějovice
04.12.2003, Antonín Vansa

V kádru Českých Budějovic bude zřejmě o jednoho cizince méně

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Čtyřicet korun zaplatí v sobotu ten, kdo se rozhodne navštívit Budvar arénu, aby shlédl televizní duel mezi Českými Budějovicemi a Spartou. Ten začne v 17:00, ale generální manažer klubu ing.Jaroslav Pařízek žádá diváky, aby se dostavili do ochozů již o dvacet minut dříve. „Před zápasem proběhne oficiální rozloučení s naším dlouholetým obráncem Rudolfem Suchánkem, jehož součástí bude i světlená show. Od 16.40 hodin tudíž bude Budvar aréna téměř zhasnutá. Prosím fanoušky, aby přišli nejpozději v tento čas," říká Pařízek.
Jak jsme již včera uvedli, České Budějovice eminentně stojí o služby z Vítkovic nedávno vypovězeného útočníka Romana Kaděry. Jeho příchod je podle slov generálního manažera Pařízka na dobré cestě. „Jsme domluveni na podmínkách kontraktu jak s agentem, tak i s hráčem. Roman Kaděra je však stále hráčem Vítkovic a záleží pouze na nich, kdy a kam se rozhodnou jej uvolnit. S Vítkovicemi jsme však neustále v kontaktu a pan Černík mi přislíbil, že jakmile se jednání pohnou blíže k Budějovicím, okamžitě mi zavolá," čeká na telefonát ze severu Moravy Pařízek. Do karet mu hrají i nedávná jednání mezi Českými Budějovicemi a právě Vítkovicemi o uvolnění centra Filipa Turka. „S Vítkovicemi máme korektní vztahy a myslím si, že i s Františkem Černíkem vycházím já osobně velice dobře, takže věřím tomu, že Roman Kaděra nakonec v Budějovicích zakotví. Je samozřejmě věc Vítkovic, jak s ním naloží, ale po korektních jednáních o Turkovi nemám důvod nevěřit tomu, že Kaděra posílí naše mužstvo," vysvětluje optimistickou náladu Pařízek. Přes přísliby Františka Černíka ale čeká Jaroslava Pařízka ještě hodně tvrdý diplomatický boj. Ve hře je hned několik klubů, přičemž nejaktivněji si podle zákulisních informací počíná Sparta Praha. Na střídačce holešovického týmu stojí totiž Alois Hadamczik. Muž, jenž Kaděru vedl hned v pěti sezonách. Vedle Sparty a Českých Budějovic se reálně ještě jeví odchod Kaděry na sever Čech. Litvínov by výměnou za zkušeného útočníka mohl Vítkovicím přenechat gólmana Marka Pince, který nyní v ostravském klubu hostuje. „Zájemců je opravdu hned několik, slyšel jsem i o zájmu z ruské superligy, takže ta jednání vůbec nejsou jednoduchá. Já mohu říct jen to, že z naší strany bylo uděláno maximum pro to, aby Kaděra náš tým posílil," tvrdí rozhodně někdejší trenér HC České Budějovice.

Druhým útočníkem, který by měl rozšířit ofenzivní hradbu jihočeského celku, je urostlý Karel Mošovský, působící třetím rokem na farmě Buffala Sabres. Píseckému odchovanci dochází při paběrkování v nižší soutěži trpělivost a projevil velký zájem vrátit se do Čech. „S Karlem jsem v kontaktu zhruba čtrnáct dní a včera večer jsem s ním dvakrát telefonicky hovořil. Měl jednání s manažerem Buffala a vysvětlil mu svou situaci a přání vrátit se za každou cenu do Evropy. Čeká už pouze na souhlas týmu, protože jinak je již připravený odletět a pomoci nám v extralize," vidí paralelu s Kaděrovým případem Pařízek. Karel Mošovský je pro většinu hokejové veřejnosti velkou neznámou. Vyrůstal v Písku, pak působil v dorosteneckých a juniorských výběrech českobudějovického klubu, ale ve hře mohl být na jihu Čech viděm pouze jednou, a to při letošní exhibici mezi Českými Budějovicemi a Výběrem Romana Turka. „Karel odešel v 18 letech do Ameriky, kde působí čtvrtou sezonu. Podle mých informací je to komplexní hráč, který má vyváženou ofenzivu i defenzivu. V Rochesteru je hodně využívaný při oslabení, ale on osobně se domnívá, že je schopný zahrát i dopředu. Jeho bilance z juniorských soutěží ho k tomu tvrzení opravňuje," vyzdvihuje Mošovského přednosti Pařízek. Informace o schopnostech vytáhlého forvarda čerpal u někdejšího útočníka New Yorku Islanders a Sparty Praha Davida Volka. „Je to hlavní skaut Buffala, který jej po čtyři roky sledoval. Známe jeho přednosti i slabiny," upozorňuje Pařízek, který při narážce na exhibiční utkání mezi Českými Budějovicemi a Výběrem Romana Turka, kde Mošovský zrovna nezaujal, jen mávne rukou. „Bylo to na začátku sezony, kdy kluci z Ameriky byli teprve týden na ledě. Je to bojovník a srdcař, a toho my tu potřebujeme," míní generální manažer ing.Jaroslav Pařízek.
Podobně jako Karel Mošovský čeká zatím na svou příležitost z NHL i druhý odchovanec jihočeského hokeje v Rochesteru, Jiří Novotný. I s ním Jaroslav Pařízek jednal, avšak návrat blonďatého centra do Českých Budějovic je vyloučený. „Jirka Novotný sdílí s Karlem Mošovským pokoj, takže jsem hovořil i s ním. Lámal jsem jej k návratu, ale v současné chvíli si obnovil zranění ramene a jeho příchod do Budějovic nyní nepřipadá v úvahu. Buffalo jej odmítá pustit, nehledě na to, že samotnému Novotnému začíná letos běžet velká část jeho podpisového bonusu, o kterou by v případě odchodu z Buffala přišel," chápe finanční okolnosti zamítavého postoje Jiřího Novotného Pařízek.

Radost musel minulý týden udělat generálnímu manažeru HC České Budějovice drobný forvard Milan Kostourek, jehož si funkcionáři extraligového klubu vypůjčili z Chomutova zatím ke třem zápasům. Svou rychlostí a dravostí vybředl v neděli ze šedi, kterou nabídlo střetnutí mezi Vítkovicemi a Českými Budějovicemi, v úterý pak dokonce zaznamenal svůj první extraligový gól do sítě Marka Schwarze. „Kostourka nám sledoval pan Červený, který má na starosti naše hráče působící v ostatních klubech. Je to náš odchovanec, jenž se loni rozkoukával v seniorském hokeji v Táboře a letos jsme jej uvolnili na hostování do Chomutova. Tam se uvedl velice dobře, dařilo se mu, a tak jsme se rozhodli dát mu příležitost. Domnívám se, že ve všech třech zápasech, v nichž za nás nastoupil, splnil očekávání. Je velice dobrý na kotouči, je zdravě sebevědomý a drzý, výborně bruslí a podle mě má předpoklady k tomu, aby nastupoval pravidelně v extralize," chválí postavou malého Kostourka stavitel budějovického mužstva.

Duel v Plzni, který Jihočeši 3:6 prohráli znovu ve vší nahotě odhalil největší slabinu současného extraligového mužstva. Ve 2.minutě otevřel skóre Ján Mucha, ale jinak v průběhu prvních dvaceti minut kupila budějovická defenziva chybu na chybu a stav 3:1 po úvodní třetině byl k hostům ještě milosrdný. Obranný val HC České Budějovice nutně potřebuje zpevnit a Jaroslav Pařízek podniká v tomto směru nezbytné kroky. „Čekám zrovna na telefon. Jednáme o výměně, kdy chceme do týmu přivést jednoho zkušeného českého obránce, působícího v zahraničí. Zatím nemohu říct jméno, protože ačkoliv ta jednání nabrala v úterý na intenzitě, nemohu stoprocentně tvrdit, že se podaří dotáhnout do konce. Čekáme pouze na vyjádření druhé strany," vysvětluje ing.Pařízek. Podle všeho se z extraligového mužstva Českých Budějovic bude stěhovat v rámci připravované výměny jeden ze čtveřice Ján Mucha, Miroslav Ďurák, Stanislav Jasečko, nebo Daniel Babka. Současná svízel, kdy při trablích v obraně nemůže jeden z tohoto kvarteta nastoupit, této teorii jen nahrává. „Je to velice pravděpodobné," souhlasí Pařízek, který se stále nevzdal svého snu přivést zpět do Budějovic beka Zdeňka Kutláka. „Předevčírem jsem mu nechával vzkaz na záznamníku a včera mi odepsal, že je momentálně mimo Boston, ale že se ozve co nejdříve. Pokusím si s ním promluvit, ale moc si od toho neslibuji, protože Zdeněk momentálně působí v prvním týmu," nenasazuje si růžové brýle Pařízek.

Další příchody už jsou podle Pařízka velmi nepravděpodobné. „Chceme už nechat přes Vánoce tým v klidu tak, aby s ním trenéři mohli pracovat. Věříme, že se nám uzdraví marodi a že přes svátky čtrnáct dní kvalitně potrénujeme a připravíme se dobře na rozhodující část sezony," přeje si návrat zraněného Jindry, Roba, Sailera, Rachůnka a Fadrného pro klíčový měsíc extraligy, kterým leden nepochybně je, Jaroslav Pařízek.

Českobudějovická obrana během osmizápasové série bez výhry

Číslo Jméno             Zápasy  Góly Asistence Body Tr.minuty +/- body
 38   Stanislav Jasečko    8      0 +  3         3       4      -6
  8   Miroslav Ďurák       5      1 +  1         2      14      -1
  9   Josef Jindra         7      1 +  1         2       2      -6
  3   Ján Mucha            6      1 +  0         1       2      -4
  7   Daniel Babka         5      0 +  1         1       8      -5
 31   Ivo Kotaška          2      0 +  0         0       0      -1
 27   Vladimír Gýna        4      0 +  0         0       2      -3
 21   Ladislav Kolda       7      0 +  0         0       2      -3
  5   Lukáš Vomela         7      0 +  0         0       2      -6

HC České Budějovice

  8   0  0  0  2  6   11:28  2 (-10)
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....