Banes Motor České Budějovice
07.09.2018, Denisa Józsová

JUN: Hrací systém DHL Extraligy

Nové sezóna DHL Extraligy juniorů přinesla doslova revoluci v hracím systému. Mezi změny patří více účastníků, jiná věková kategorie či získání čtyř bodů za zápas.

Účastníci

Celkem 24 týmů rozdělených do čtyř skupiny:

Skupina ASkupina BSkupina CSkupina D
Piráti ChomutovMountfield HKHC Kometa GroupHC Vítkovice Ridera
HC Energie Karlovy VaryBílí Tygři Liberec HC Dukla JihlavaHC Oceláři Třinec
HC LitvínovBK Mladá BoleslavSKLH Žďár nad SázavouAukro Berani Zlín
Rytíři KladnoHC Dynamo PardubiceHC OlomoucValašský hokejový klub
HC Plzeň 1929HC Sparta PrahaHC Motor České BudějoviceHC AZ Havířov 2010
HC Slavia PrahaBK Havlíčkův BrodEC Red Bull SalcburkHC Zubr Přerov

Základní část

V základní části DHL Extraligy se v každé skupině utká každý s každým hned čtyřikrát (= 20 zápasů). Po odehrání těchto utkání se první tři týmy z každé tabulky přesunou do skupiny „O pořadí v play off“, zatímco tři poslední týmy půjdou do skupiny „O pořadí na 13.-24. místě“.

Nadstavbová skupina

Po základních skupinách přijde na řadu první z nadstavby. Obě skupiny („O pořadí v play off“ i „O pořadí na 13.-24. místě“) odehrají zápasy 2x každý s každým (= 22 zápasů), ž čehož pak vznikne tabulka pro další část soutěže „O účast v play off“. Do horní skupiny se body z první části nepřenášejí, zatímco do horní ano.

Prodloužení po každém zápase

Absolutní novinkou v této sezóně je prodloužení, které se bude konat po každém zápase (= tzv. nadstavba). Pokud jeden z týmů zvítězí v základní hrací době, získá tři body a následovat bude prodloužení a případné nájezdy o bonusový čtvrtý bod. Pokud nebude vítěz v základní hrací době znám, dojde pouze na jedno prodloužení či nájezdy, a týmy si tak rozdělí klasické tři body. Prodloužení je klasické pětiminutové a odehrávat se bude jen v prvních dvou fázích sezóny. Maximálně tak mužstvo může v zápase získat čtyři body.

O účast v play off

Tato část soutěže je rozdělena do čtyř skupin – E, F, G, H. Jistotu nasazení do těchto skupin budou mít všechny týmy, které budou hrát tzv. horní skupinu. K nim se přidají ještě čtyři nejlepší týmy ze spodní skupiny a těchto šestnáct týmů bude mezi sebou bojovat o play off. Skupinu E vytvoří 1., 8., 9., a 16. tým po nadstavbové skupině, skupinu F 2., 7., 10. a 15. tým, skupinu G 3., 6., 11. a 14. tým a skupinu H 4., 5., 12. a 13. tým. Do této fáze se žádné body nepřenášejí. Výjimkou bude nejvýše nasazený tým, který získá před startem skupiny dva bonifikační body, a druhý nasazený tým získá bod jeden. Zde se odehraje šest zápasů – 2x každý s každým.

Play off

Tato fáze sezóny se bude hrát již podle známého klíče. Utkají se spolu 1. tým z 1. míst vs. 4. tým z 2. míst, 2. tým z 1. míst vs. 3. tým z 2. míst atd. První kolo se odehraje na tři vítězná utkání, přičemž 1., 2. a případné 5. utkání se hrají na ledě lépe umístěného týmu, zatímco 3. a případné 4. u hůře umístěného. Semifinále a finále jsou shodně už jen na dva vítězné zápasy, série odstartují na půdě hůře umístěného týmu a 2. a případný 3. zápas se odehrají u lépe umístěného.

Týmy, které se umístí na 17.-20. místě dohrají sezóny mezi sebou dvoukolově (6 zápasů), zatímco týmy z 21.-24. místa se mezi sebou utkají o záchranu, taktéž dvoukolově. Do Regionální ligy juniorů spadnou dva nejhorší celky.

Technické změny

Velké změny se odehrály i na technickém poli. Soutěž je určena pro hráče ročníku 2000, 2001 a 2002. Do utkání však mohou nastoupit tři hráči ročníku 1999 – dva do pole a jeden brankář. Ani jeden z těchto hráčů ale nesmí být cizí národnosti, jinak mohou nastoupit maximálně dva cizinci, ovšem ani jeden gólman. Navíc do utkání může být nasazeno jen 18 hráčů do pole, doposud to bylo hráčů 20.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....