Banes Motor České Budějovice
27.08.2018, Adam Pavlíček

CEB - CHB 4:2 - Paráda! Motor po skvělém výkonu přehrál soupeře z KHL

Před utkáním outsider, po utkání vítěz! Českobudějovičtí hráči předvedli parádní výkon, po kterém přejeli Amur Chabarovsk. Ten navíc hrál s několika českými reprezentanty v sestavě. Zatím ze všech přípravných duelů dnes Motor bez debat předvedl svůj nejpovedenější zápas.

Favorit z ruské KHL vstoupil do utkání o něco aktivněji. Jan Strmeň si v brance s nečekaným odrazem od zadního mantinelu po Zohornově střele poradil. A stejně tak ztlumil také Jordánovo nahození od modré. Pak už se na druhou stranu vydali Českobudějovičtí. Martin Novák se před Alikinovou svatyní dostal k bekhendovému střeleckému pokusu a nemýlil se. Vzápětí byl stav srovnán. Tomáš Zohorna dostal přesnou přihrávku a z první poslal puk za brankovou čáru, Jan Strmeň se natahoval marně. Už v sedmé minutě se příznivě mohlo obrátit skóre opět na domácí stranu. David Gilbert ve vyložené šanci ale ležícího Alikina nepřehodil. Aplaus domácích příznivců si Motor vysloužil při oslabení, ve kterém silného soupeře téměř k ničemu nepustil. A českobudějovickou obranu i nadále trápili především čeští hráči ve službách Chabarovsku. Pár minut před odchodem do kabin Strmeň skvěle vychytal Michala Jordána, reprezentačního beka.

Zkraje druhé třetiny zívala prázdná branka na Pavla Nováka, jenže Alikin byl v tomto souboji úspěšnější. Na opačné straně kluziště pak zahrozil ruský celek přečíslením tři na jednoho. Arťom Železkov, jenž celou akci vedl, zakončoval sám. Jan Strmeň byl opět neomylný. Přesně v polovině utkání došlo k výměně brankářů. A to na obou stranách. Za Jana Strmeně naskočil do branky Petr Kváča, za Jevgenije Alikina Libor Kašík. Chvíli po střídání brankářů schytal tvrdý hit i jeden z rozhodčích. Z ledu se však zvedl a přihlížel druhém gólu v síti Chabarovsku. Po Fillmanově střele se ke vzdálenější tyči prosadil David Gilbert, na jehož pokus Kašík zareagovat nedokázal.

Svěřenci Václava Prospala se skvělým výkonem prezentovali i v posledních dvaceti minutách. Nejprve svého soupeře zamkli v pásmu, načež si vybojovali přesilovou hru. V ní to dlouho vypadalo, že Motor svou dominanci z úvodu třetiny nepotvrdí. Pak ale dostal přihrávku Zdeněk Kutlák, který svou trefou rozradostnil domácí fanoušky potřetí. A ještě veseleji bylo na tribunách o minutku později, když se trefil také Zdeněk Doležal z velkého úhlu. Kašíkovi puk u tyče těsně proklouzl. Možnost, jak se svému soupeři alespoň trochu přiblížit, měl Amur Chabarovsk necelých osm sekund před koncem základní části. Dvaceti vteřinovou přesilovou hru ale nevyužil, o vyhození kotouče se totiž skvěle postaral domácí kapitán Zdeněk Kutlák. Další - tentokrát již klasické - oslabení Českobudějovičtí neubránili. Alexandr Gorškov nejprve trefil Kváčův beton, druhým pokusem už snížil na 2:4. Ruský soupeř ještě zkusil hru bez brankáře, což mu už ale k ničemu nebylo. Motor se po skvělém výkonu může radovat z výhry!

Ohlasy po zápasu

Václav Prospal (trenér Motoru): "Mohu pochválit, jak jsme bojovali, a jaké jsme měli nasazení. Je to pro naše kluky velké povzbuzení, že s takovým soupeřem jsou schopni zahrát tak dobře. Ukázali jsme, že můžeme hrát s kýmkoliv. Když k tomu přistoupíme tak, jak máme, tak z toho vznikne ohodnocení naší práce jako tomu bylo proti Chabarovsku."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....