Banes Motor České Budějovice
05.08.2018, Filip Kortus

Stanislav Dosek v Motoru končí, hrát bude v americké juniorce

První a na delší dobu poslední start za Motor si připsal Stanislav Dosek. Začátkem června byl mladý obránce draftován do USHL a po poradě s hlavním trenérem usoudil, že následující sezonu stráví za oceánem a zabojuje o univerzitní hokej. Premiéru v dresu Motoru komentoval i brankář Jan Strmeň.

Co jste říkal zápasu v Plzni?
Věděli jsme, že soupeř bude hrát v nabité sestavě. Snažili jsme se na to připravit, ale věřili jsme, že dokážeme uspět. Bylo znát, že jsou zkušenější, ale z hlediska kondiční stránky jsme na tom byli lépe.

Jednalo se o vaši premiéru v dresu Motoru?
Je to tak. Snažil jsem se hrát jednoduše, nic nevymýšlet. Pár chyb tam bylo, ale měl jsem z toho docela dobrý pocit.

Nebylo jednoduché skočit z plného tréninku do přípravného zápasu?
Tréninky jsou náročné, jakási únava asi znát byla. Snažili jsme se hrát do poslední sekundy a myslím si, že to trenér ocenil.

Ve třetím kole NAHL entry draftu si vás vybral Janesville Jets. Budete následující sezonu působit za oceánem?
Ano, v září odlétám do Ameriky, už mám vyřízené letenky i víza. Chtěl bych Motoru poděkovat, že jsem tu mohl v létě trénovat a připsat si debut v budějovickém dresu.

Okamžitě jste byl rozhodnutý, že se do Ameriky vydáte?
Mluvil jsem o tom s trenérem Prospalem, který mi řekl, že pokud bych se nedostal mezi šest nejlepších obránců, tak je pro mne lepší, abych zkusil angažmá v zahraničí. Doporučil mi, abych zabojoval o univerzitní hokej, protože by to byl skvělý úspěch. Nakonec jsme se domluvili, že do Ameriky půjdu, protože mi to pomůže jak hokejově, tak si vyzkouším i nové prostředí a naučím se jazyk. Myslím si, že kdybych šel například do druhé ligy, tak by to pro mne byl krok zpátky.

Jak si vás klub vyhlédl?
Nemám žádného agenta, takže jsem si za přispění mého kamaráda Jáchyma Kondelíka domluvil týdenní kemp v Muskegonu. Je to klub hrající USHL, což je nejvyšší americká juniorská liga. Oslovily mě tam nějaké týmy a na draftu si mě nakonec vybral Janesville, tedy tým z druhé nejvyšší juniorské ligy.

Strmeň po premiéře: Horko bylo šílené

Bylo to těžké utkání na úvod přípravných zápasů?
To rozhodně. Měli jsme mladý kádr a byla to pro nás pro všechny skvělá zkušenost. Na rozjezd přátelských zápasů to mělo dobrou kvalitu. Viděli jsme, že i proti týmu jako je Plzeň se dá hrát a není třeba mít přílišný respekt.

Souhlasíte, že ve třetí třetině jste podávali nejlepší výkon?
Myslím si, že z nás postupně opadla nervozita z prvního zápasu a třetí třetinu jsme je místy i přehrávali. Ukázali jsme, že natrénováno máme, a když budeme takhle pokračovat, tak to bude lepší a lepší.

Jak jste si užil debut v brance Motoru?
Samozřejmě bych byl radši, kdyby se vyhrálo. Byl to první zápas, rozhodně je na čem pracovat. Na úvod si myslím, že to nebylo špatné.

Ovlivnilo váš výkon extrémní teplo v aréně?
Horko bylo příšerné. Bojoval jsem s tím snad stejně jako se zápasem, po každém zákroku jsem se musel utírat. Všechno jsem měl mokré a asi dvojnásobně těžší. Popasovali jsme se s tím a byl to zajímavý zážitek.

Už jste se s trenéry domlouvali, jak mezi vás rozloží vytížení v přípravě?
Zatím jsme to nijak neřešili, odvetu s Plzní nejspíše bude chytat Kvaky (Petr Kváča). Jak to bude v dalších zápasech, to se teprve uvidí.

Už jste se napevno zabydlel v budějovickém týmu?
Už po příchodu se ke mně chovali všichni skvěle. Připadám si, jako bychom byli jedna velká rodina a mám velkou radost, že tu mohu být. A už v Plzni se mi potvrdilo, že jsou tu opravdu báječní fanoušci.
Foto: Michal Straka

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....