Banes Motor České Budějovice
30.07.2018, Filip Kortus

Čtyři odchovanci Motoru vyrazí na Hlinka Gretzky Cup

V uplynulém týdnu vyšla na povrch nominace na letní Hlinka Gretzky Cup a Motor v ní má hned čtyři odchovance. Nový trenér Alois Hadacmzik ukázal na členy loňského mistrovského staršího dorostu, kteří by měli hrát klíčovou roli i na světově známém turnaji.
Aleš Totter o reprezentantech:
"Pro klub je skvělá vizitka, potěšit to jistě musí i trenéry, kterým hráči prošli rukama. Kluci absolvovali poctivou letní přípravu, jistě jim to pomůže. Svým přístupem si nominaci zasloužili, velmi dobře s námi pracovali i na ledě. Kromě USA budou všechny týmy v nejsilnějším možném složení, takže to bude opravdu prestižní turnaj. Jak Pavel Novák, tak Martin Beránek mají velkou šanci, aby po návratu naskočili za A-tým a zůstali po celou sezonu v našem týmu."

Po dvou vítězných duelech nad Švýcarskem (6:0, 6:1) rozhodl hlavní kouč Alois Hadamczik o konečné podobě nominace na prestižní turnaj. Nově pojmenovaný Hlinka Gretzky Cupu se v Edmontonu a Red Deeru zúčastní i čtyři českobudějovičtí hokejisté. Obránce Šimon Kubíček a útočník Matěj Toman, kteří budou v nadcházející sezoně působit za oceánem, a členové aktuálního kádru Motoru Pavel Novák a Martin Beránek.

V uplynulé sezoně Motor neměl na Hlinkově memoriálu ani jednoho zástupce. Před dvěma lety získali zlaté medaile dva hráči z Motoru, jmenovitě Jiří Patera a odchovanec Jáchym Kondelík, v té době už působící v Muskegonu. Oba přispěli k úchvatnému tažení, které přineslo národním barvám vůbec první titul od dob, co byl memoriál založen.

Turnaj se bude poprvé v historii odehrávat na kanadské půdě, Češi se ve skupině hrané v Red Deeru postupně představí proti Američanům, Rusům a Finům. Do další fáze turnaje budou postupovat dva týmy, zbytek bude hrát o konečné umístění. Turnaj startuje šestého srpna a finále je na programu jedenáctého.


Pavel Novák: Chceme udělat úspěch

Vážíte si nominace na světově sledovaný Hlinka Gretzky Cup?
Jsem moc rád, že jsem se v nominaci objevil. Mezi útočníky ročníku 2001 je velká konkurence a o to více si toho vážím.

Bude to pro vás zatím nejvýznamnější turnaj v kariéře?
Určitě, protože na Hlinka Gretzky Cupu by se měli sejít nejlepší hráči daného ročníku. To nemusí platit ani na dubnovém mistrovství světa ve Švédsku.

Už jste někdy v Kanadě hrál, nebo se bude jednat o první zkušenost se zámořským hokejem?
V Kanadě už jsem absolvoval dva turnaje Czech Knights. Jeden se konal v Torontu a druhý v Québecu. Doufám, že díky těmto zkušenostem se s hrou na menším kluzišti rychleji vyrovnám.

Máte obavy z nadupané skupiny?
Ne, rozhodně ne. Ve skupině máme silné soupeře, ale pokud chceme udělat úspěch, musíme si poradit i se silnými týmy.

Foto: Juniorský hokej.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....