Banes Motor České Budějovice
18.07.2018, Filip Kortus

Byly to v Motoru krásné roky, děkuje Matěj Toman

Už jako malý kluk snil o tom, že si zahraje za oceánem. Minimálně nadcházející sezonu si útočník Matěj Toman sen z mládí splní. Po CHL Import Draftu, na kterém obsadil celkově pátou příčku a byl nejlepších ze všech Čechů, se rozhodl vydat do kanadského Prince Gourge Cougars. Ještě před přesunem k účastníkovi WHL ho čeká Hlinka Gretzky Cup.

Udělalo vám velkou radost umístění na CHL Import Draftu?
Rozhodně. Jsem rád, že se to do tak prestižní kanadské ligy povedlo. Budu se chtít v týmu udržet a předvádět co nejlepší výkony před tím, než budu mít draft do NHL.

Bral jste jako třešničku na dortu, že jste se umístil nejlépe ze všech draftovaných Čechů?
Koukalo se na to hezky, byl to pěkný pohled. Ale nijak jsem na to nebral ohled. Měl jsem signály, že se na draftu objevím. Čekalo se pouze na to, jaký tým si mě vybere.

Dlouho jste přemýšlel, zda nabídky ze zámoří využijete a půjdete hrát za oceán?
Zvažoval jsem, jestli mám zůstat nebo odejít. Do poslední chvíle jsem nevěděl, čekal jsem. Nakonec mě oslovil tým, který si mě vybral a rozhodl jsem se, že to zkusím v Kanadě.

Co bylo nakonec klíčovým bodem v rozhodování?
Snad každý hokejista má sen zahrát si hokej v zámoří. Chtěl jsem si zkusit zámořský styl hokeje, mám vizi, že tam chci hrát a být tomu co nejblíže. Vždy jsem si přál zahrát si NHL, nejen extraligu a doufám, že udělám další krok k tomu, aby se mi to povedlo. Hráč by měl mít dle mého názoru co nejvyšší cíle a ambice. text

Konzultoval jste rozhodnutí s lidmi, co mají se zámořím zkušenosti?
Mluvil jsem o tom s opravdu několika osobami, ať už to byli hráči v NHL nebo trenéři v tuzemsku. Snažili se mi co nejvíce poradit, ale zároveň jsem si nechtěl do konečného rozhodnutí nechat mluvit. Byla to čistě jen moje volba, nikdo mě do toho netlačil.

I s trenéry v A-týmu jste se bez problémů domluvili?
Ano, chtěl bych jim poděkovat, byli velice vstřícní. I když je to mrzelo, tak mi popřáli mnoho štěstí, za což jsem jim opravdu vděčný. Navíc jsem mohl do odjezdu na reprezentační sraz s týmem trénovat, takže je skvělé, jak se zachovali.

Jak budete vzpomínat na sezony strávené v Motoru?
Jen v dobrém. Dá se říct, že každou sezonu se nám podařilo něco, na co jsme mohli být pyšní. Ať už to byl bronz v osmé třídě nebo mistrovský titul v uplynulé sezoně. Mohl jsem si i zahrát za A-tým, což byl krásný pocit. Chtěl bych poděkovat všem fanouškům, kteří mě tady podporovali a při zápasech dělali nádhernou atmosféru. Je to věc, na kterou budu vzpomínat hodně dlouho.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....