Banes Motor České Budějovice
20.11.2003, Tomáš Kučera

Jihočeši ve světě #1

Po celém světě se rozutekli hráči, kteří začínali s hokejem na jihu Čech. Jak se jim daří, v kterých týmech hrají a jaké jsou jejich vyhlídky, to se vám budeme snažit alespoň nastínit v těchto článcích. Dnes jsme se zaměřili na druhou nejuznávanější zámořskou soutěž - American Hockey League.
Do AHL, což je soutěž farmářských týmů, se v letošní sezóně zapojilo prozatím 7 hráčů s jihočeskými kořeny a daří se jim velmi proměnlivě. Společné jim je to, že se jedná o velmi mladé a nadějné talenty, kteří odešli do zámoří za vidinou NHL. Tak pojďme jmenovitě hodnotit jejich letošní aktivitu...

Zdeněk Kutlák hrál za HC České Budějovice naposledy v sezóně 1999/2000 a poté byl draftován týmem Boston Bruins jako 237. v pořadí. Odhodlal se zkusit své zámořské štěstí a ačkoliv se každý rok objevují náznaky, že by se tento urostlý zadák mohl vrátit do mateřského klubu, stále v USA zůstává. A vzhledem k letošním výsledkům se není co divit. V AHL nastoupil za tým Providence Bruins k 10 zápasům, v nichž si připsal výborných 7 bodů (2+5) a tím dostatečně zaujal nadřízené, takže od 4. listopadu už je zase bostonským medvědem. Zatím sice plní roli sedmého beka, ale dá se předpokládat, že si i letos zapíše nějaké starty v nejslavnější soutěži.

Druhým nejproduktivnějším Jihočechem v AHL je v současné době taktéž obránce. Zbyněk Michálek je starším bratrem o něco slavnějšího Milana a do nového světa zamířil už před několika sezónami. Loni poprvé zakusil AHL a v dresu Houston Aeros hned celou soutěž vyhrál, když ve finále Calder Cupu přehráli Hamilton Bulldogs. Letos ve 14 zápasech zaznamenal 4 body (2+2) a je pravidelně vytěžován na přesilovky i oslabení. Ačkoliv týmu se zatím tolik nedaří a je ve své divizi až na předposlední příčce, Michálek si drží vysoký standard.

Václav Nedorost byl před sezónou vytrejdován silným týmem Lavin z Colorada na slunnou Floridu a nové angažmá nezačal šťastně. Během letní přestávky si totiž skokem do bazénu nehezky pochroumal svou tělesnou schránku, takže v plné zátěži mohl být až ke konci října. Vedení Panthers ho poslalo rozehrát do týmu San Antonio Rampage, kde Nedorost ve 3 zápasech vstřelil 2 branky (2+0) a okamžitě putoval do hlavního týmu a i v něm se takřka ihned prosadil, když už ve druhém zápase skóroval. Spoluhráčem v týmu Rampage mu měl být i další Jihočech Filip Novák, ale ten prozatím do bojů v AHL nezasáhl.

S velkými nadějemi odcházel za moře Michal Barinka, který v loňské sezóně tak překvapil všechny fanoušky nejen na jihu Čech. Chicago, které ho draftovalo, však urostlého obránce poslalo do svého farmářského týmu Norfolk Admirals, a tak se hráč, který vyrostl vedle legendárního Rudolfa Suchánka, snaží prosadit v AHL. Zatím nastoupil ke 12 zápasům při bilanci 2 bodů (2+0). Překvapením je, že v extralize docela klidný mladík už strávil 34 minut na trestných lavicích. Týmu Norfolku se ale také moc nedaří a ve Východní divizi je předposlední.

Vícečlenná jihočeská kolonie je už tradičně v týmu Rochester Americans, což je farma Buffala Sabres. V letošní sezóně zde působí dvojice Karel Mošovský a Jiří Novotný. Písecký rodák Mošovský ve čtrnácti utkáních prozatím jen dvakrát skóroval a ještě o něco hůře je na tom velký talent Novotný, který si ve stejném počtu zápasu připsal prozatím jen dvě asistence. Jejich Rochester se drží v polovině Severní divize.

Posledním z výčtu Jihočechů v AHL je vimperský rodák Ladislav Kouba. Tento dvacetiletý křídelník byl draftován v roce 2002 jako 216. celkově týmem Phoenix Coyotes a hraje v zámoří už čtvrtým rokem. Letos poprvé nahlédl i do "druhé nejvyšší" soutěže Severní Ameriky, když za tým Springfield Falcons odehrál 3 utkání, v nichž si připsal jen dvě trestné minuty. Poté putoval zase o stupínek níže do celku Adirondack Ice Hawks, který hraje UHL.

Krátká procházka po zámořských ledech tímto končí a příště se zase poohlédneme po Evropě, kde působí skutečně obrovský zástup hráčů, jimž HC České Budějovice kdysi posloužil jako odrazový můstek.

A to jsou oni - zleva Kutlák, Michálek, Nedorost, Barinka, Mošovský, Novotný a Kouba.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....