Banes Motor České Budějovice
23.03.2018, Karel Svoboda

Starší dorost vyhlíží čtvrfinále

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Na krátké zhodnocení osmifinálové série s brněnskou Kometou jsme si pozvali trenéry staršího dorostu Radka Bělohlava a Milana Dančišina.

Vezměme sérii s brněnskou Kometou pěkně popořádku. Kometa přijela na jih posílená o reprezentanty Pláška, Gajarského, Střondalu a Svobodu a v úvodním zápase Jihočechy přestřílela. Jak s odstupem hodnotíte úvodní výhru 2:1?

Bělohlav: Zkrátka přijel tým ve složení, ve kterém proti nám v nadstavbě nehrál. Jinak hokej to byl parádní. Oni přijeli s několika hráči z juniorky, ale to my také. Měli jsme štěstí, byli jsme trpělivější. Rozhodl gól na konci druhé třetiny a pak už jsme to umlátili. Brněnští hráli mnohem aktivněji než v předešlých zápasech. Za mne opravdu parádní výkon našich kluků.

Dančišin: Oni nás přestříleli v každém zápase, dokonce i v tom třetím rozhodujícím, ale to není podstatné. My jsme ve třetí třetině trošku přitvrdili hru a v podstatě jsme je k ničemu nepustili. V závěru nás podržel Dan ve dvou vyložených šancích při jejich power-play. Vítězství bylo pro nás velice důležité.

Ačkoliv se to nezdá, tak i úvod druhého zápasu měl podobný průběh. Kometa byla aktivnější na kotouči, tlačila, ale z ojedinělých akcí Pavel Novák stanovil po první třetině stav 2:0. Nakonec zápas skončil výraznou výhrou 10:3. Co doplníte k tomuto duelu?

Bělohlav: Jak jsem říkal ihned po zápase. Prvních sedm minut jsme tahali za kratší konec provazu, ale dokázali jsme postupně navázat na tu hru, kterou jsme předváděli na konci úvodního duelu. Tvrdostí jsme soupeře velmi unavovali a dostávali je pod tlak, jak fyzický tak i psychický.

Dančišin: My jsme zápas disciplinovaně zvládli, zatímco soupeř nikoliv. Byli jsme trpěliví. Tento zápas také rozhodly naše přesilovky, ale to jsme zase zpátky u té disciplinovanosti obou týmů.

Ve třetím zápase připravila Kometa domácí kluziště minimálních rozměrů, kde naši kluci měli celou první třetinu značné problémy se s tímto nezvykem popasovat. Nakonec drama do poslední minuty s diskutabilním inkasovaným gólem při soupeřově power-play. Kde se zápas zlomil v konečný výsledek 5:4 pro Motor?

Bělohlav: Přijeli jsme do Brna a domnívali jsme se, že budeme hrát na normálním hřišti. Kluky jsme upozorňovali, aby se s tím zkusili co nejvíce seznámit na rozcvičce. Od toho se odvíjel i ten první bleskurychle inkasovaný gól. Obránci si na úvodním vhazování nějak nepoměřili, že i to střední pásmo bylo extrémně malé a postavili se přímo pod středový kruh. Následovala krásně vyhraná buly, která nám nadělala takové problémy, že jsme z této situace inkasovali. Zkrátka to byla naše chyba, že jsme se s tím nesrovnali. I odrazy puků byly jiné, než na co jsou kluci zvyklí. Inkasovat v osmé sekundě branku byla školácká chyba, ale chybami se člověk učí.

Dančišin: I ten gól v sedmé minutě byla další naše minela, kdy jsme odvezli kotouč do našeho obranného pásma a přenechali jej soupeři. Celkově se ale dá říct, že takto rychlý gól může paradoxně být i malinko kontraproduktivní, protože může vedoucí celek uchlácholit. Ale důležité bylo, že prakticky okamžitě jsme se dokázali dostat do úniku, který vyústil v trestné střílení, které Michal Silný proměnil a rychle nás vrátil do zápasu.

Bělohlav: Poslední krok opravdu bývá těžký. Kluci byli prvních 10 minut hodně nervózní, často až zbytečně. Brněnští neměli co ztratit a tak hráli na hranici zdravého rizika, bezhlavě napadali. V okamžiku, kdy jsme se trochu uklidnili, začali jsme hrát náš hokej a hlavně začali jsme hrát s pukem, tak už byl obraz hry jiný.

Soupeř do čtvrtfinále zatím není známý. Máte nějaké přání, na koho byste chtěli narazit nebo razíte heslo, že v cestě za titulem je třeba porazit každého?

Bělohlav: Já nevím, koho z těch tří možných soupeřů si přát více. S Pardubicemi jsme sehráli každý zápas parádní hokej. Kdo se na to lépe připraví, uspěje, kdo udělá méně chyb, vyhraje. Pardubice hrají podobný hokej jako my, takže by to byly ofenzivní hody. S Hradcem by ty zápasy byly malinko jiné a to samé se Spartou. Nedokážu říct, co by nám vyhovovalo více. Jsme smířeni s tím, že pravděpodobně to budou Pardubice.

Mladší dorost již své účinkování v play-off ukončil. Počítáte s některými hráči z tohoto mužstva pro případ případných nemocí či zranění kmenových hráčů staršího dorostu?

Bělohlav: Zítra se k nám připojuje brankář Martin Lidák. Přemýšlíme ještě o Vencovi Svachovi, který s námi pár zápasů odehrál. Takže asi můžeme říct, že v pondělí se k nám připojí do tréninku.

Dančišin: Ostatní kluci z mladšího dorostu budou i nadále trénovat. Pokračují v tréninku, takže by případně byli okamžitě k dispozici. Nastupují do tréninku budoucí juniorky, takže svým způsobem máme teoreticky kam sáhnout. Ale tento tým si to vybojoval, takže zatím není důvod do kádru nějak výrazněji zasahovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....