Banes Motor České Budějovice
15.03.2018, Karel Svoboda

Mladší dorost zkusí v play-off překvapit

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Play-off mladšímu dorostu začíná nedělním zápasem, kdy od 16.00 vyzvou v Budvar aréně k osmifinálovému duelu dorostence z Mekky českého hokeje, severočeského Litvínova. Pozvání na slovíčko přijali trenéři mladšího dorostu Radek Bělohlav a Milan Dančišin.

Vy jste převzali tým 24. ledna. Co bylo vlastně impulsem k odvolání trenéra Kampfa a důvodem, že byl mladší dorost svěřen vám?

Bělohlav: To je otázka, co bylo impulsem. Odpověděl bych jinak. Ono se to odvíjí od toho, co nám a Vlaďovi Caldrovi bylo dáno za úkoly. Udělat pořádek v kabině, obnovit disciplínu, nastavit tréninkový program a znovu zapojit prakticky všechny hráče do hry. Podstatně zvýšit rotaci hráčů mezi mladším dorostem A a záložním mladším dorostem B. Věnovat se hlavně tréninku a případnému posouvání do vyšších kategorií. Zkrátka pracovat tak, aby ti hráči neztratili celý rok. Takto zhruba ve zkratce řečeno.

Dančišin: Kluci to měli těžký. Skočili do toho rovnýma nohama. Trénovali jsme poměrně tvrdě bez ohledu na to, že se ve čtvrtek a v neděli hraje zápas. Nechtěli jsme ztrácet týdny a myslíme, že se to vyplatilo. U mnohých hráčů je vidět fyzický i psychický posun.

Bělohlav: Někteří si i okusili extraligu staršího dorostu a rozhodně nás nezklamali. A nebyli to pouze hráči ročníku 2002, ale vyzkoušeli jsme i Kašpara, který je ročník 2003.

V nadstavbové části jste pouze dvakrát vyhráli, ještě před vaším příchodem k týmu. Šňůra 15 proher asi musí být celkem frustrující. Co je příčinou této výsledkové mizérie?

Bělohlav: Týmy v nadstavbové skupině mají svojí kvalitu a některým z nich my nemůžeme v tomto složení konkurovat. My jsme schopni odehrát vyrovnané zápasy s Chomutovem, snažíme se vyrovnat Litvínovu. To jsou týmy zhruba na naší úrovni. Ale Liberec, Plzeň a Sparta jsou zatím kvalitativně jinde. Když se v zápase s těmito týmy sešlo to, co se naši kluci naučili, tak jsme byli schopní sehrát kvalitní zápas, ve kterém ale rozhodlo, že nejsme tak šikovní jako soupeř a nedáme góly.

Dančišin: Objektivně nutno říct, že jsme prostě horší. Navíc, jak jsme nasadili intenzitu tréninku, tak i do zápasů jsme šli malinko unavenější. Pár zápasů jsme ale měli bodový zisk na dosah.

Bělohlav: Například domácí utkání s Chomutovem bylo jasně vyhrané utkání, kde si na konci vybral slabší chvilku brankář Martin Lidák. My doufáme, že se z toho poučí.

Dančišin: Navíc opravdu jsme vyzkoušeli celý kompletní široký kádr, všichni dostali šanci. Nejlepší hráče jsme posouvali do staršího dorostu, takže i zde je určité oslabení síly mužstva. Například na zápas na Spartu jsme jeli s hráči, kteří takový zápas ještě nikdy nehráli, jeli jsme tam v podstatě s Béčkem.

Bělohlav: Další věc je, že náš gólman číslo 1 některé zápasy chytat nemohl, protože byl buď v juniorce nebo ve starším dorostu. Jednu chvíli tu byla v klubu taková brankářská krize, kdy A tým mužů neměl druhého gólmana, juniorce scházel gólman. Takže se brankáři posouvali nahoru a nám se stalo, že přijel Chomutov a my pomalu neměli gólmana. Víme, že je to nepříjemné, ta série porážek. My jsme věděli, že ty výsledky budou asi vzhledem ke zmíněným okolnostem nevalné. V mnoha zápasech se ale ukázali noví hráči, některá utkání nevypadala špatně. Ale výsledek je jiná věc, tam se nám zkrátka nevedlo. Soupeři byli lepší.

V play-off vás čeká Litvínov, který sice nemá poslední dobou ve vyšších dorosteneckých soutěžích dobré výsledky, ale v kategorii mladšího dorostu je stejně jako v loňské sezóně silný. Je vaším cílem Litvínov porazit nebo pouze potrápit?

Bělohlav: Samozřejmě, že chceme postoupit. Klukům jsme v kabině říkali, ať makají tak, aby se do základní sestavy dostali a ať si to užijí. Je to v podstatě o jednom zápase. Play-off je nová soutěž, nějaká série proher je zapomenuta.

Dančišin: Přesně tak. Najednou můžou být úspěšní, slavní, můžou překvapit. Za čas si nikdo nevzpomene, co se dělo v lednu či únoru, ale každý si pamatuje konec sezóny.

Předpokládáte, že by vám v některých zápasech pomohl Pavel Novák?

Bělohlav: Ne, určitě ne. Zápasy play-off staršího dorostu a mladšího dorostu se termínově z velké části překrývají. A druhá věc, že jedním z našich hlavních cílů je vychovávat hráče a tento zápas by Pavlovi nic nedal.

Dančišin: My jsme to tu rozebírali a v podstatě je to tak, že Pavel svými výkony v základní části posunul tým do této nadstavbové skupiny a nejsme si jisti, jestli to v celkovém kontextu vlastně bylo dobře.

Bělohlav: My jsme ztratili sice strach o sestup, ale tým se dostal někam, kam výkonnostně nepatřil. Naprosto bez diskusí zde byl zásadní přínos Pavla Nováka. Ale jemu ty zápasy nic nedávaly. Zkrátka jsme se v klubu rozhodli, že to takto zjednodušíme a po nedobrém startu do sezóny se tímto využitím Pavla v mladším dorostu zbavíme sestupových starostí. Ale pak bylo deprimující, co čekalo na ostatní kluky, protože v nadstavbě jim již Pavel nemohl pomoci.

Jaký je stav kádru před osmifinále, vyprázdnili jste marodku?

Dančišin: Posledním marodem je Petr Lukeš, který bude bohužel ještě týden marodit. Jinak jsme na tréninku kompletní a kluci bojují o místo v sestavě. Absolvovali jsme pár tréninkových zápasů mezi namíchaným Áčkem a Béčkem. Každý den je nyní pro kluky rozhodující a perou se o místo v sestavě pro play-off.

Myslíte si, že může být vaší výhodou, že z pozice horšího týmu zahajujete sérii domácím zápasem?

Bělohlav: Samozřejmě, že je to výhoda. Ale odpověděl bych obecněji. Já vůbec nerozumím tomu, proč když se tu celou sezónu bojuje o play-off, proč se nehrají série na tři vítězné zápasy.

Dančišin: Je to pravda, celou sezónu tým bojuje o play-off a pak může být během dvou dní konec. Podobně i ve starším dorostu se čtvrtfinálové série nepochopitelně hrají pouze na dva vítězné zápasy. Série na dva vítězné zápasy je tak trošku o náhodě, jeden zápas vám nevyjde a v tom druhém už musíte. Série na tři vítězné zápasy je spravedlivější.

Bělohlav: Je to škoda. Ti kluci by si to mohli pořádně vyzkoušet. Kde to najdou tyhle zápasy play-off? Tyhle zápasy jsou v podstatě takovým svátkem. Kluci to poznají, připravují se na to jinak, chodí na zápas jinak oblečeni, natáčejí si na play-off nějaká svoje videa. A svaz jim tímhle svým rozhodnutím neumožní si toto delší a spravedlivější play-off zahrát. Termínově by se to podle nás dalo stihnout.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....