Banes Motor České Budějovice
25.11.2017, Karel Svoboda

Starší dorost v ruské odvetě vítězný (3:2 pp.)

JEKATĚRINBURG - Ve čtvrtek sehráli starší dorostenci odvetný duel v Jekatěrinburgu, který se jim povedl mnohem lépe než první utkání. Svou herní převahu v zápase potvrdili vítězným gólem v prodloužení.

Před utkáním povzbudil v kabině mladé českobudějovické hokejisty Jakub Kovář, který v současnosti hájí branku Jekatěrinburgu v KHL. Ráz celého utkání byl pojat velice slavnostně. Před utkáním proběhla na ledě série proslovů, kde postupně své příspěvky přednesli ministr sportu Sverdlovské oblasti, gubernátor místní oblasti, JUDr. Josef Knot (1. náměstek hejtmanky Jihočeského kraje) a již zmíněný Jakub Kovář.

text

Před zápasem zazněly obě státní hymny a Jakub Kovář hodil čestnou úvodní buly. Za českou stranu se utkání v hledišti zúčastnila početná skupinka členů Rady Jihočeského kraje (Mgr. Ivana Stránská - hejtmanka, JUDr. Josef Knot - 1.náměstek hejtmanky, Pavel Hroch - náměstek hejtmanky, Mgr. Zdeněk Dvořák - náměstek hejtmanky, Mgr. Jaromír Novák - náměstek hejtmanky, Mgr.Bc. Antonín Krák - člen Rady, Ing. Pavel Pavel - člen Rady, Mgr. Pavel Talíř - člen Rady), primátor Českých Budějovic Ing. Jiří Svoboda, bývalý jihočeský hejtman Mgr. Jiří Zimola, poradce prezidenta a bývalý ministr zahraničí PhDr. Jan Kohout a další významné osobnosti českého politické scény.

text

Zápasu přihlíželo odhadem 1000 diváků a nutno smeknout pomyslný klobouk před českou skupinkou, která po celé utkání hlasitě fandila a ač v početní menšině oproti domácím příznivcům, byla v hledišti velice slyšet. Po skončení utkání celá delegace v čele s paní hejtmankou přišla do jihočeské kabiny pogratulovat klukům k vítězství.

text

Obraz hry byl radikálně jiný než v prvním zápase. Jihočeši byli namotivováni touhou dokázat, že hokej hrát umějí, odhodláním napravit nepříznivý výsledek prvního duelu. Od první minuty utkání dominovali, ale potýkali se se svou dlouhodobou slabinou, kterou je neproměňování střeleckých příležitostí. Navíc ruský strážce brankoviště si nevedl nijak špatně. Ačkoliv Budějovičtí v utkání dvakrát prohrávali, dokázali pokaždé skóre vyrovnat. V polovině zápasu využil Krchovu přihrávku zpoza branky Michal Silný. V polovině závěrečné periody Jihočeši úspěšně ubránili dlouhé dvojnásobné oslabení. Šest minut před koncem třetí třetiny využil své zarputilosti na brankovišti Vojtěch Krcho a vyrovnávací brankou nasměroval utkání do prodloužení. V prodloužení odpálil salvu české radosti svým gólem Jakub Čížek, který dokázal upláchnout ruské obraně a svůj brejk chladnokrevně zakončil.

text



Sbornaja „Avto-Spartakovec 2000“ Jekatěrinburg – HC Motor 2:3 (1:0, 1:1, 0:1 – 0:1)
Sestava hostí: Svoboda (Dvořák) – Doktor, Vávra, Kubíček, Škola, Šafář, Hubata, Holý - Silný, Novák, Řezáč, Petřík, Egert, Beránek, Krcho, Hrubec, Vaculík, Čížek J., Masopust, Grossmann.
Branky hostí: 36. Silný (Krcho), 54. Krcho (Silný, Šafář), 61. Čížek

Ohlas trenéra Radka Bělohlava: Po čtyřdenní aklimatizaci jsme zápas zvládli tak, jak jsme si představovali. Od začátku utkání jsme výrazně dominovali. Jen poměr střel byl asi 55:17. Soupeř vytěžil z minima maximum. Do zápasu jsme se dostali zpátky ubráněným dvouminutovým oslabením 3 na 5. Zaslouženě jsme rozhodli v prodloužení.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....