Banes Motor České Budějovice
31.10.2003, Antonín Vansa

Zlomí televizní duel nulové prokletí?

Další výlet na hřiště soupeře čeká v sobotu českobudějovické hokejisty. Za asistence televizních kamer České televize změří od 17:00 na nevzhledném zimním stadionu ve Znojmě síly s domácími Orly. Jihočechy čeká již desátý zápas na cizím stadionu a jak říká Josef Kučera, šance na premiérový bod ze hřišť soupeřů existuje. „Musíme eliminovat jejich šikovné hráče a rozbořit jejich hru," míní mladý brankář.
České Budějovice už jednou v ročníku 2003/04 se Znojemskými orli síly změřily. Přesná trefa subtilního křídelního útočníka Erata ze 49.minuty znamenala vítězný gól zápasu 6.kola, v němž se nakonec Jihomoravané radovali z výhry 4:3. Nad výstavním příklepem Romana Erata lomil tehdy ještě z čestné lóže rukama nynější trenér týmu Jaroslav Pouzar. „Soupeře znám. Je to výborné mužstvo se spoustou výrazných individualit, jako je Pucher, nebo Uram, kteří jsou velmi dobří na puku. Bude to těžký zápas, ale já doufám, že to zvládneme dobře," skládá poklonu aktuálně čtvrtému týmu extraligové tabulky. V dresu jihomoravanů již třetím rokem září neúnavná slovenská dvojka Peter Pucher - Marek Uram, která si svými výkony v předloňské sezoně dokonce vysloužila reprezentační dres. Z Mistrovství světa v Göteborgu se pak vracela s blyštivým zlatým kovem na prsou, coby znakem trimfu nad zbytkem Světa. Speciální krytí však slovenským torpédům Jaroslav Pouzar nepřipravuje. „To asi ne. Spíše připomenu všem lajnám, aby si na ně dali pozor. Kdybych je chtěl hlídat osobně, tak mám stejně nevýhodu v tom, že domácí mohou střídat jako poslední. Soupeř by se tak naší obranné formaci mohl vyhnout," vysvětluje trenér Českých Budějovic.

Vedle vygumování Urama s Pucherem ze zápasu, které mimochodem budějovičtí hráči téměř bezchybně předvedli v již zmiňovaném duelu 6.kola, kdy Uram vyšel naprázdno a Pucher si do statistik připsal jen jeden kanadský bod za asistenci, bude klíčem k úspěchu pochopitelně i disciplinovanost českobudějovických borců. Střetnutí v potemnělé T-Mobile aréně ukázalo, že Jihočechům dělá bránění soupeřových početních výhod nemalé problémy a právě v nerovném počtu hráčů na ledě duel se zdecimovanými Pražany prohráli. V úterý sice červenobílí naznačili určité zlepšení a s přehledem ubránili čtyři přesilovky hostů z Karlových Varů, přesto však běhá ze statistik Znojma, co se týče využitelnosti přesilových her, mráz po zádech. V letošní sezoně Znojmo dosáhlo již čtrnácti gólů v početní výhodě, králem v tomto směru je právě slovenský štírek Uram, jenž sám zatížil konta soupeřových gólmanů šesti zásahy! „Musíme hrát tak, jako jsme hráli doma poslední tři, čtyři zápasy! To znamená disciplinovaně. My hrajeme, řekl bych, vcelku čistý hokej, takže doufám, že nebudeme moc vylučovaní, nebo, že rozhodčí předvede něco podobného, jako na Spartě," věří v nezávislost hlavního arbitra kouč Jaroslav Pouzar a za jeho slovy stojí i brankář Josef Kučera. „Mluvit před zápasem o tom, jak bude pískat rozhodčí, je zbytečné. Možná bude pískat vše, možná nebude pískat téměř nic. Jen doufám, že nás nebude v jednom kuse posílat do tří, nebo do čtyř jako na Spartě," přeje si brankářská jednička Českých Budějovic.

Zápas mezi Znojmem a Českými Budějovicemi si již třetím rokem za sebou vybrala Česká televize jako hlavní náplň sobotního pořadu Studio bully. Nabízí se vysvětlení, že sportovní redakce ČT doufá v ofenzivně laděné střetnutí, které přitáhne diváky k televizním přijímačům. Bezstarostný, ofenzivní hokej však mezi oběma celky nebyl vidět od 7.ledna 2000, kdy již v 5.minutě vedli Moravané na zimním stadionu v Českých Budějovicích 3:0 a domácí museli okamžitě reagovat otevřením hry. Loňská zkušenost, kdy Jihočeši, krytí pozorným Hudáčkem vsadili na destruktivní boj o střední pásmo, z něhož vyšli vítězně v poměru 2:1, ukázala, jakým směrem se nejspíše vydá i sobotní duel. „My máme sice trošku útočnější systém, ale mohu potvrdit, že začneme pozorně zezadu a počkáme, jak se bude zápas vyvíjet," šibalsky se usmívá Pouzar, jenž má o strategii Znojma jasno. „Budou na nás chtít vletět od první minuty a my musíme tento jejich nápor zastavit a naopak se pokusit udělat nějaké brejky, z nichž bychom si mohli vytvořit nějaké šance, které by ještě bylo potřeba proměnit," poodhaluje taktiku Českých Budějovic impulsivní kouč.

Tomu se pomalu začíná vyprazdňovat marodka. Drobné šrámy na těle léčí slovenské trio Jasečko, Ďurák a Babka, dlouhodobě jsou však zraněni jen Gýna a Ivan Rachůnek. Do čtvrtečního tréninku nevyjel ani Luboš Rob, který dbal o svou fyzickou kondici jen v posilovně. „Trochu ho tahaly třísla, tak jsme mu dali den volno, aby to zraněné místo tak nenamáhal. Ale v sobotu určitě nastoupí a mimo Rachůnka a Gýny budeme kompletní," pochvaluje si užící se lazaret Pouzar. Do televizního mače by měl tým Českých Budějovic vyjet ve stejné sestavě, v jaké přehrál v den státního svátku na oslavu založení Československa Karlovy Vary. Nic na tom nezměnil ani fakt, že se celý týden připravoval po boku Ďuráka ve žlutém dresu bek Ladislav Kolda, kterého pozorně sledoval ve čtvrtek při výhře juniorů nad Třincem 4:1 trenér Caldr. „My jsme spíše zkoušeli, jak by to vypadalo, kdyby spolu hráli, ale teď si myslím, že nastoupíme asi v tom složení, ve kterém jsme porazili Vary," neprovede rošády ve vítězné sestavě Pouzar.

Po devíti prohrách na hřištích soupeřů věří i on v protržení černé série. Před zraky celé republiky může jeho soubor demonstrovat svou sílu a naznačit, zda skutečně patří výše než na poslední místo tabulky. „Nevím jestli je televizní zápas ideální příležitost, ale je jasné, že donekonečna venku prohrávat nemůžeme, takže třeba to bude právě v televizi, když poprvé vyhrajeme a přivezeme na jih Čech body," říká Pouzar a na dotaz, s kolika body by byl po závěrečné siréně spokojen, odpovídá neurčitě. „Stačil by nám bod, ale lepší by byly dva a úplně nejlepší by bylo, kdybychom dovezli domů všechny tři body," hýří optimismem jedenapadesátiletý několikanásobný spasitel hokeje v Českých Budějovicích.

HC JME Znojemští orli

Letošní zápasy:      18   7  2  4  0   5  50:45  29 ( +5) 
Aktuální série:       5   2  0  2  0   1  14:14   8 ( +2)

Předpokládaná sestava Znojemských orlů:
Duba - Snopek, Havíř, Roman Němeček, V.Benák, Petr Martínek, Mojžíš - Barus, Pucher, Uram - Pardavý, Rataj, Plášek - Erat, Ludvík, Milan Procházka.
Trenéři: Pavel Pazourek, Milan Kastner a Milan Skrbek.

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      18   4  0  1  0  13  37:60  13 (-14) 
Aktuální série:       5   3  0  0  0   2  16:12   9 (  0)

Předpokládaná sestava Českých Budějovic:
Kučera - Jasečko, Vomela, Kotaška, Ďurák, Jindra, Babka - Rob, Fadrný, Šimánek - Bělohlav, Kristek, Ondřej - Sailer, Petr Kaňkovský, Štrba - Hřebejk, Škoda, Bartoš.
Trenéři: Jaroslav Pouzar a Vladimír Caldr.

Jihočeši před televizními kamerami v posledních třech letech

18.11.2000 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 2:2po pr. (0:1,2:1,0:0-0:0)
Jasečko,Kotalík - Kysela,Bednařík

3.3.2001 HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 1:4 (0:2,1:1,0:1)
V.Král - Kysela 2,Reichel 2

2.3.2002 HC JME Znojemští orli - HC České Budějovice 2:1 (1:0,1:0,0:1)
Uram,Haman - Šimánek

12.10.2002 HC České Budějovice - HC Vsetín 3:0 (1:0,1:0,1:0)
Bartoš,Sailer,Mrázek

25.1.2003 HC JME Znojemští orli - HC České Budějovice 1:2 (0:1,1:0,0:1)
Pucher - Štraub,Rob

22.2.2003 HC České Budějovice - HC Energie Karlovy Vary 5:2 (1:0,3:0,1:2)
Štrba 2,Bartoš,Jasečko,Rob - Krajíček,V.Polák

9.3.2003 HC České Budějovice - HC Sparta Praha 1:2 (0:1,1:0,0:1)
Šimánek - Ujčík,Kratěna

Statistika zápasů Českých Budějovic před televizními obrazovkami od sezony 1996/97

23     8   0   2   0   14     48:59    21 (-14)
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....