Banes Motor České Budějovice
06.09.2017, Filip Kortus

Trenér Antonín Stavjaňa dělá poslední přípravy na první ligové utkání

Nový ročník WSM ligy už pomalu klepe na dveře. Jihočechy čeká první utkání v Litoměřicích a trenér Antonín Stavjaňa už provádí poslední přípravy na první ostré utkání. Pro klubový web prozradil, kdo zaujme v prvním soutěžním utkání pozici brankáře číslo jedna, nebo jak jsou na tom Filip Vlček s Vlastimilem Dostálkem.

S o něco užším kádrem vstoupí celek Motoru do nové ligové sezony. Menší počet hráčů v týmu je zapříčiněn novým pravidlem povolující mít na zápasové soupisce pouze sedmnáct hráčů a jednoho povinného mladíka „Je to o dva hráče méně, než tomu bylo loni. Od prosince se to o jednoho hráče zvýší a my chceme kádr v průběhu sezony doplňovat. Je to výhodnější i z hlediska financí,“ vysvětlil trenér Stavjaňa. V případě menšího herního vytížení má hned několik hráčů možnost střídavých startů. Do extraligové Sparty je má vyřízené Petr Kváča, do Plzně zase Roman Vráblík.

Další hokejisté mají možnost střídavých startů ve druhé lize. Lukáš Květoň je má v případě rozehrání po zranění do Tábora, stejně jako Ján Mucha a Ondřej Kachyňa. Do Písku je mají Ondřej Šulek, Jakub Doktor a brankáři Ondřej Bláha s Davidem Gábou. „U mladíků ročníku 1997 je navíc možnost, že mohou nastoupit za juniorku. Mají podepsané smlouvy s A-týmem, tudíž jim nic nebrání k tomu, aby někdy za juniorku naskočili,“ uvedl.

V přípravě si trenérský štáb Motoru vyzkoušel hned několik možností, ve kterém složení mohou budějovičtí hokejisté zahájit WSM ligu. O úvodní sestavě má trenér Stavjaňa více méně jasno. „Kvůli zraněním jsme museli sestavou několikrát zamíchat. Hlavním úkolem v přípravě pro nás bylo hledání prvního centra k Václavu Nedorostovi. Chceme vyskládat jednu top formaci, která by měla být úderná. Ostatní formace si přejeme mít vyvážené a ve čtvrté chceme zejména v úvodu sezony využívat mladé hráče,“ prozradil Stavjaňa. Do posledních přípravných zápasů nenaskočili Filip Vlček s Vlastimilem Dostálkem, ale úvod sezony by měli stihnout. „Od pondělí trénují, ale není jisté, jestli naskočí.“

Od pátého září je Petr Kváča na kempu Colorada. Do branky by se tak měl postavit David Gába. „Petr nyní odjíždí na týden do zámoří. V ten moment je David Gába prvním brankářem a začne chytat proti Litoměřicím. Náš další brankář Ondřej Bláha ještě není úplně zdravotně připraven.“ Otázkou tak zůstávalo, kdo pojede na sever Čech v pozici náhradního brankáře. „Využijeme brankáře z juniorky nebo Davida Honzíka ze Sparty, který má k nám vyřízené střídavé starty,“ uzavřel Antonín Stavjaňa.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....