Banes Motor České Budějovice
01.08.2017, Filip Kortus

Kdo čeká Motor v přípravě? Jihokorejci, Orli ze Znojma nebo Vakův Pavlodar

Kolotoč přípravných zápasů Motoru na novou sezonu se v pátek znovu roztočí. Jihočechy čeká na úvod přípravy kazašský Pavlodar. Dále se v přípravě utká dvakrát s Kladnem, Pardubicemi a Plzní, srpnový program doplní ještě zápasy s Jižní Koreou nebo Znojmem.

Pavlodar

Přípravu na novou sezonu začne Motor přátelským duelem s kazašským soupeřem. Naplánování přípravného střetnutí přišlo nedlouho potom, co se trenérem Kazachů stal Tomáš Vak. Bývalý centr se po konci kariéry právě na jihu Čech vydal na trenérskou kariéru a zakotvil v týmu, kde prožil nejúspěšnější léta. S Pavlodarem v minulosti získal hned tři tituly za tři sezony. Nyní se do města, kterým protéká řeka Irtyš, vrací v pozici hlavního kouče.

Klub z Asie v uplynulé sezoně podruhé za sebou nepřešel brány semifinále play off. Pouť vyřazovacími boji ukončil Pavlodaru pozdější vítěz Normadu z Astany po prohře 0:4 na zápasy, přesto sehrál se soupeřem více méně vyrovnanou partii. Hned tři utkání totiž prohrál 2:3 po prodloužení! Nic na tom nezměnil ani slovenský forvard Peter Fabuš, který je známý díky svému působení v české extralize. Kromě Tomáše Vaka je v týmu jediným Čechem zkušený útočník Robin Kovář.

Škoda Plzeň

Po dvou letech Motor v přípravě prověří i Škoda Plzeň. V uplynulé sezoně k vzájemnému duelu nedošlo, před tím ovšem Jihočeši dvakrát zahajovali přípravu na ledě tamějšího klubu. Svěřence Antonína Stavjani čeká na začátku srpna nejprve duel na západě Čech, odveta se sehraje ve Strakonicích o čtrnáct dní později. I pro indiány bude duel osmého srpna druhou zápasovou prověrkou v přípravě.

Kádr Západočechů doznal přes léto velkých změn. Generální manažer a hlavní trenér v jedné osobě Martin Straka přivedl prozatím šest posil, které by měly pozvednout Škodu do nejvyšších pater extraligové tabulky. Do branky přišel k Alexandru Hylákovi nadějný Miroslav Svoboda, jenž uplynulou sezonu zářil v dresu Dukly Jihlava. Ofenzivu posílila tři velká jména, která není třeba představovat. Milan Gulaš, Tomáš Mertl a Petr Straka. Cíl pro novou sezonu má Plzeň jasný. Probojovat se dál než do čtvrtfinále, v němž naposledy Plzeňští vypadli s Libercem.

Útočník Radek Prokeš před dvěma roky hájil barvy Motoru při přípravném utkání v Plzni.

Dynamo Pardubice

Barážového soupeře z východu Čech mají budějovičtí fanoušci jistě ještě v živé paměti. V dubnu Motor s Dynamem bojoval o vysněný postup do extraligy, kterou Pardubičtí dokázali udržet až díky poslednímu barážovému kolu. Perníkáři se trápili celou sezonu a už od konce základní části se připravovali na klíčové duely o setrvání v soutěži. V přípravě se oba týmy utkaly před dvěma lety, kdy na domácím ledě uspěl Motor v poměru 2:1.

Zpackanou sezonu chtějí Východočeši hodit za hlavu a maximum pro to dělají už při přátelských duelech. Mužstvo má v plánu hned dvanáct přípravných zápasů se soupeři ze všech možných soutěží. Za sebou už mají svěřenci Miloše Holaně například dvojutkání se Slovanem Bratislava, proti kterému dokázali v obou střetnutích zvítězit. Větší počet zápasů v přípravě je u Pardubických daný i tím, že v mužstvu je mnoho hráčů na zkoušku a trenéři je chtějí vidět v akci.

Jižní Korea

Znovu po roce se na ledě budějovické Budvar arény představí hokejisté z Jižní Korey. Do jihočeské metropole zamíří národní výběr, který v příštím roce bude startovat na olympijských hrách! Korejci se na zimní olympiádě představí v domácím Pchjongčchangu na severu Jižní Koreje. V uplynulé sezoně se poprvé v historii probojovali do nejvyšší světové divize mistrovství světa a v květnu je tak čeká i premiérový šampionát v elitní skupině. Postup oslavili společně s Rakušany.

Kádr národního týmu Jižní Koreje je složen převážně z hráčů celku Anjang Halla, se kterým se Motor utkal v loňské přípravě. Úplně nové tváře tak do Českých Budějovic nezamíří. Dá se říct, že osa kádru je podobně složena jako v Anjangu. Klíčovými postavami národního týmu jsou naturalizovaní Kanaďané s korejským občanstvím. K největším hvězdám výběru patří obránce Alex Plante, jenž má deset startů v NHL a draftován byl před deseti lety hned v prvním kole.

Rytíři Kladno

Kladnu se po sestupu z extraligy nedaří vrátit se zpět do nejvyšší soutěže. Středočeši se za tři sezony ve WSM lize nedokázali probojovat ani jednou do baráže, přičemž v uplynulé sezoně alespoň prorazili brány čtvrtfinále. Mezi čtyřmi nejlepšími celky první ligy nestačili ve velké semifinálové bitvě na Duklu Jihlava, které nakonec podlehli 3:4 na zápasy. Po sezoně přišlo vedení s několika změnami, a to nejen na hráčském poli. Změnila se i filozofie klubu, která chce budovat tým s výhledem do budoucna.

Soupiska Rytířů se od minulé sezony značně obměnila. Novým trenérem se stal Miloslav Hořava, asistovat mu bude olympijský vítěz Pavel Patera. Do branky se vrací úspěšný odchovanec a nyní už zkušený matador Miroslav Kopřiva. Dalšími posilami se stali Petr Štindl a Tomáš Kaut. Kádr naopak opustili starší hráči, jmenovitě Petr Tenkrát, Jiří Burger a Jiří Cetkovský. Hráčskou kariéru ukončil František Ptáček. S nově nastavenou koncepcí začali Kladenští už v létě tím, že prodloužili smlouvy perspektivním hráčům - Jakubu Strnadovi, Adamu Kubíkovi a Patriku Machačovi. 

Generálku na první mistrovské utkání v sezoně obstará duel na ledě Rytířů Kladno.

Orli Znojmo

Předposledním soupeřem v přípravě Motoru budou znojemští Orli. Jihomoravané už šestou sezonou nastupují v mezinárodní EBEL a pravidelně sbírají umístění v nejlepší osmičce. Poslední ročník zakončili svěřenci trenéra Romana Šimíčka ve čtvrtfinále, kde podlehli Klagenfurtu. V kádru Orlů se vyskytuje mnoho hráčů, kteří prošli extraligou či první ligou. Namátkou beci Pavel Skrbek, Jan Pohl nebo Jakub Stehlík. V útoku patří mezi známá jména Tomáš Plíhal, Marek Račuk nebo Erik Němec. Po sezoně odešel na jih Moravy i Tomáš Guman, který strávil poslední tři sezony v Motoru.

Zajímavé je složení brankářské trojice. Jedničkou by měl být ostřílený Marek Schwarz, o post druhého brankáře by se měl rvát Slovák Tomáš Halász a Jan Pechek. A právě odchovanec píseckého hokeje Pechek střídal při jednom utkání v dresu Motoru před dvěma lety a ani jednou neinkasoval. Pozornost hokejové komunity v uplynulém ročníku nejvíce upoutal ofenzivní obránce Libor Šulák. Dlouhovlasý bek obdržel na začátku přípravy před mistrovstvím světa pozvánku do národního týmu a v mužstvu zůstal i v průběhu samotného světového šampionátu. Raritní příběh korunoval přestupem do Detroitu Red Wings.

Rozpis přípravných utkání:

pátek     4.8.	  ČEZ Motor Č. Budějovice	Pavlodar	         17:30	 
úterý     8.8.	  Škoda Plzeň	                ČEZ Motor Č. Budějovice	 17:30	 
čtvrtek   10.8.	  Dynamo Pardubice	        ČEZ Motor Č. Budějovice	 17:30	 
pátek     11.8.	  ČEZ Motor Č. Budějovice       Jižní Korea	         17:30	 
úterý     15.8.   ČEZ Motor Č. Budějovice       Dynamo Pardubice         17:30
čtvrtek 17.8. ČEZ Motor Č. Budějovice Rytíři Kladno 17:30 úterý 22.8. ČEZ Motor Č. Budějovice Škoda Plzeň (Strakonice) 17:30 čtvrtek 24.8. Orli Znojmo ČEZ Motor Č. Budějovice 18:00 úterý 29.8. Rytíři Kladno ČEZ Motor Č. Budějovice 17:30
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....