Banes Motor České Budějovice
07.07.2017, Pavel Kortus ml.

Filip Novák: Cítím, že moje mise ještě není splněna!

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jako kapitán vedl ČEZ Motor v minulé sezoně do extraligy, ale i když byli Jihočeši od postupu kousek, velký českobudějovický hokejový sen se prozatím nesplnil. A jako správný vůdce a srdcař cítí Filip Novák, že jeho mise v mateřském klubu ještě není splněna. A proto se rozhodl jít do boje o extraligu s Motorem znovu!

Třetího ledna roku 2017 to byla pro českobudějovické fandy přestupová bomba. Velký návrat odchovance, který má za sebou bohatou kariéru v NHL, KHL i reprezentaci. Upsal se Motoru a dal si za cíl jej dovést zpět do extraligy. Filip Novák si obnovenou premiéru odbyl při domácím utkání s Kladnem v rámci 39. kola WSM ligy, které sice jeho tým prohrál 1:2, ale popáté v sezoně byla Budvar aréna vyprodaná, na což si Novák ve zbytku sezony snadno zvykl. „Celé České Budějovice žijí Motorem, všichni tu sní o postupu do extraligy a i mě tahle atmosféra pohltila. Mužstvo tu funguje výborně, vede tabulku a já věřím, že do něj rychle zapadnu a všechno bude fungovat. Už jsem tady trénoval, kluky i trenéry znám a snad pomohu k tomu, co si všichni přejeme," pravil českobudějovický odchovanec po podpisu smlouvy.

Filip Novák se brzy stal základním stavebním kamenem defenzivy Stavjaňova výběru a po zranění Lukáše Květoně také kapitánem mužstva. V základní části stihl odehrát 14 utkání, v nichž si zapsal 6 bodů (2+4). Formu ale načasoval dvojnásobný vítěz Gagarinova poháru skvěle. V play off už byl lídrem se vším všudy. S osmi body za jednu branku a sedm přihrávek byl ve vyřazovacích bojích první ligy druhým nejproduktivnějším hráčem Motoru. Nebyl však nedotknutelnou hvězdou. Neostýchal se ani rozdat ránu a chránil své spoluhráče, když šlo do tuhého.

V baráži už mistr světa z roku 2010 prakticky neslezl z ledu. Dohromady odehrál ve dvanácti utkáních přes 284 minut, v průměru 23:41 na zápas. Jen pardubičtí beci Schaus a Trončinský společně s jihlavským zadákem Říhou měli vyšší čísla. V baráži nahrál na tři branky, pro tým by se rozkrájel a bylo na něm strašně znát, jak moc by chtěl Motor do extraligy dotáhnout. To se bohužel nepovedlo, ale kapitán nenechal svůj mateřský klub ve štychu. Pětatřicetiletý Novák bude pokračovat doma v Motoru! „Cítím, že moje mise ještě není splněna. Chtěl bych práci v Motoru dotáhnout do postupového konce,“ tvrdí odhodlaně.

Po neúspěšném konci sezony 2016/17 si Filip Novák vzal čas na rozmyšlenou, jak naloží se svou další kariérou. Počátkem měsíce července ale do světa vyšla pozitivní zpráva, že českobudějovický odchovanec bude v klubu pokračovat. „Jednali jsme pozvolna, ani jedna strana na tu druhou netlačila. Postupně jsme dospěli k dohodě. Chtěl jsem působit doma. Agentovi jsem po sezoně hned řekl, ať mi dá čas na rozmyšlenou, ale žádné další nabídky jsem s ním neřešil,“ vysvětluje ofenzivní obránce. Kapitán Motoru v závěru minulé sezony si pravděpodobně odskočí v průběhu té nadcházející na krátké hostování. „Jsme tak domluveni, že pokud bude nabídka z extraligy nebo ze zahraničí, že si na nějaký měsíc odskočím. Musím odehrát dostatečný počet zápasů, abych pak mohl hrát v baráži. Takže si je asi odehraji radši na začátku, protože člověk nikdy neví, co se může poté stát,“ přemítá.

 

Pětatřicetiletý Filip Novák, který má nově v týmu jmenovce Martina, podepsal pod Černou věží roční smlouvu s automatickou opcí v případě postupu ČEZ Motoru do extraligy. „To je náš společný sen. Aby se v Budějovicích hrál ten nejlepší český hokej a určitě by se pak vrátili i další místní odchovanci,“ je přesvědčen.

Profil Filipa Nováka

Mnout ruce si může i českobudějovický klub, který získal ve Filipu Novákovi, Václavu Nedorostovi a Zdeňku Kutlákovi tři přirozené lídry kabiny a bezesporu také skvělé hokejisty. „Filip v závěru minulé sezony prokázal, že je to vynikající obránce, proto jsem moc rád, že jsme se domluvili. Věříme, že na druhý pokus už se nám to společně podaří. Filip ještě se Zdeňkem Kutlákem a Václavem Nedorostem bude bezesporu lídrem týmu a na ledě určitě nejen tito tři českobudějovičtí odchovanci nechají všechno, aby splnili sen všech zdejších fanoušků," shrnul očekávání a přínos nový posil generální manažer Stanislav Bednařík. Zejména obranné řady Motoru skutečně budí respekt. Příchody Kutláka a Filipa Nováka tento fakt ještě umocňují. „Na papíře vypadá naše obrana skutečně silná. Ale až sezona ukáže, jak na tom jsme. Nerad dělám předčasné odhady,“ usměje se Filip Novák.

Českobudějovičtí hokejisté jsou v plné přípravě na nový ročník. Po měsíci na ledě je nyní čekají dva týdny volna a poté už pomalu na řadu přijdou první přípravné zápasy. „S klukama trénuji od té doby, co jsou na ledě. Tréninky jsou náročné, padesát minut až hodina v malém počtu, takže se člověk nezastaví. Mně se to zatím moc líbí. Já už dovolenou měl, pojedu i následující dva týdny v plné zátěži,“ říká obránce, který odehrál v ruské KHL devět sezon, v nichž nasbíral přesně 150 bodů. „Už se těším na mistráky, na přáteláky tolik ne. Ale jsou každopádně zpestřením přípravy,“ uzavře Filip Novák.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....