Banes Motor České Budějovice
18.10.2003, Antonín Vansa

Čekání na Neckáře trvá, přesto se kádr Jihočechů v pondělí asi změní

V pátek přehráli hokejisté HC České Budějovice Zlín jednoznačně 4:1. Hráči poprvé v letošním soutěžním ročníku dokázali skloubit, bojovnost a střeleckou potenci, a i díky tolik potřebnému štěstí rozšířili svůj bodový zisk v Tipsport extralize na 7 bodů. Odvrátili tím budějovičtí borci hrozbu výměn? „V pondělí nejspíše přijdou další změny. Chceme přivést konečně kvalitní náhradu za Filipa Turka," říká generální manažer ing.Jaroslav Pařízek.
S pátečním výkonem panuje spokojenost

V 7.minutě pátečního zápasu si perfektně nabruslil před gólmana Tučka bek Jasečko, zužitkoval filigránskou Štrbovu přihrávku, a otočil tak stav zápasu na 2:1. Slovenský zadák se nakonec do statistik zapsal jako střelec vítězné branky a fanoušci českobudějovického hokeje se podruhé v sezoně vraceli z Budvar arény do svých domovů s hřejivou vzpomínkou na výhru o tři branky. „Zápas beru jako vydřenou výhru, protože vůbec nebyl jednoduchý. Zlín byl nesmírně silný soupeř, podobně jako Slavia a to vítězství jsme skutečně museli vydřít. Jsem rád, že nám tam spadly čtyři góly, protože v minulých střetnutích se nám tolik střelecky nedařilo a až včera jsme to trochu protrhli. Dali jsme čytři góly a spoustu dalších šancí jsme navíc nevyužili. Já jsem moc rád, že jsme vyhráli a klukům je za to potřeba poděkovat," pochválil na dálku budějovické hráče generální manažer. Mužstvo se po vyhazovu Hudáčka s Turkem semklo a vydřelo ze dvou utkání čtyři body. „Kluci začali především bojovat. Už v zápase se Slavií hráli po této stránce podle mých představ a nakonec i dnes ukázali, že to úsilí je trošku někde jinde, než na začátku sezony," všiml si velké devizi Jihočechů v posledních dvou zápasech. Obránci nabrali formu, co se obranných úkolů týče a obětavými pády často usnadnili brankáři Josefu Kučerovi jeho práci. A když se náhodou v českobudějovické defenzivě ocitlo okénko, ve velkém stylu chytající Kučera vše pohotově zastavil. Ze 64 střel, které na něj v posledních dvou domácích zápasech vystřelili Slávisté a Valaši, inkasoval pouze jednou, když jej v pátek ze samostatného nájezdu pokořil Barinka. Rychlé soudy o přerodu českobudějovické hry Pařízek však dělat nehodlá. „Nechci se unáhlovat v hodnocení toho, jak moc týmu prospěla ta vámi nazývaná čistka v kádru. Již jsem říkal, jak to je. Odešli dva hráči, kteří neplnili roli lídrů. Na druhou stranu jsme si tak zúžili kádr, který se teď snažíme doplnit výměnou obou borců," vysvětluje Pařízek.

Na jihu Čech podepsal Ďurák, další výměny možná přijdou v pondělí

V pátek odpoledne již Pařízek podepsal svému klubu novou posilu. Ze zámořského dobrodružství se vrátil do Evropy bek Miroslav Ďurák, který se marně pokoušel prosadit do prvního týmu Washingtonu Capitals. „Sledovali jsme přes internet dění v NHL a měli jsme přehled o tom, kde hraje jaký hráč a jak se prosazuje do prvního týmu. Skrze tyto informace jsme se dostali i ke jménu Mira Ďuráka, oslovili jsme jeho agenta a začali jsme se velmi vážně bavit o možnosti jeho příchodu. Zájem o něj měla i Sparta, proto jsme ta jednání urychlili. Včera ráno přiletěl Miro do Vídně a odpoledne u nás podepsal smlouvu do konce sezony, s tím, že když budeme spokojeni, tak spolupráci můžeme o rok prodloužit," popisuje námluvy s muskulaturním slovenským bekem Pařízek. Zajíce v pytli podle svých slov nekupuje. „Máme o něm velmi dobré reference a věříme, že se potvrdí," doufá Pařízek, kterému hned po sobotním tréninku předal své poznatky trenér Jaroslav Pouzar. „Říkal, že má výborné bruslení a velmi tvrdou střelu. Jak jsem řekl, věříme, že pro nás bude přínosem," vkládá do dvaadvacetiletého beka nemalé naděje ing.Jaroslav Pařízek. Tím ale přetřes v kádru zřejmě nekončí. Přestože tým v pátek bojoval jako jeden muž a vydřel výhru 4:1, Pařízek nevylučuje, že v týdnu dojde k dalším trejdům. „Další změny mohou přijít v pondělí. Rádi bychom totiž v pondělí přivedli kvalitní náhradu za Filipa Turka. Máme tři různé varianty a teď zvažujeme, která z nich by pro nás byla nejvýhodnější. A možná, že ještě uděláme nějaký další trejd a možná, že se tu objeví nějaký další hráč," šibalsky se usmívá Pařízek a dodává, „Nemůžu říct, že v tuhle chvíli máme kádr kompletní. Já ho ještě chci posílit tak, aby uhrál takové výsledky, které jsou třeba k tomu, aby se dostal v tabulce výše a odlepil se ze dna," tvrdí rozhodně Pařízek.

Řešení přetlaku cizinců v budějovickém dresu zatím není

S tím, jak zadní řady Budějovic vyztužil slovenský bek Ďurák, zvýšil se počet cizinců v týmu na čtyři, ač hrát mohou jen tři. Podobný rébus již Pařízek řešil loni v zimě, kdy nakonec dostal černého Petra do ruky Ján Mucha a nastupoval pouze za juniorský tým. Jen těžko se při přetrvávající nespokojenosti s výkonem zadních řad Budějovic dá očekávat, že trenéři Pouzar s Caldrem budou mít k dispozici kvarteto beků ze Slovenska. Damoklův meč možná trochu nespravedlivě visí nejvíce nad Stanislavem Jasečkem. V pátek však dal statný obránce vítěznou branku Českých Budějovic a svým spolehlivým výkonem dal zapomenout na předešlá neúspěšná vystoupení. „Na úvod řeknu jen to, že ve Vítkovicích nastoupíme ve stejné sestavě, ve které jsme porazili Zlín. A na to, co bude příští týden, na to máme do pátku dost času," nechce být konkrétní Jaroslav Pařízek, ale vzápětí říká, „Třeba tu ti čtyři Slováci zůstanou a my tak alespoň vytvoříme tlak na postu cizinců. Cizinci by totiž měli rozhodně plnit roli lídrů a z těch čtyř, které tu máme, budou hrát tři nejlepší," nechává otázku odchodu jednoho ze slovenských beků Pařízek na mrtvém bodě.

Hudáčkův odchod není na pořadu dne

Jestliže jméno náhrady za Filipa Turka by mohlo na veřejnost vyplout už v pondělí, gólman Vladimír Hudáček zatím na odchodu z jihočeské metropole není. Extraligový trend totiž velí stavět mezi tři tyče dravé mládí. V Třinci se prosazuje ze Sparty zapůjčený Schwarz, v Pardubicích potvrzuje své dominantní postavení Adam Svoboda, podobně jako Málek v Pražské Slavii. Znojmo se dohodlo se Spartou na ročním hostování mladičkého Duby. Výraznou zkušenost v brance už drží prakticky jen Sparta Praha v podobě Petra Břízy, ve Vsetíně zahajuje svou třetí sezonu Biegl a v Liberci se spolu s Bílými Tygry trápí Oldřich Svoboda. Žádný z klubů tak zatím o zkušeného třiatřicetiletého gólmana neprojevil zájem. „Žádná nabídka zatím skutečně nepřišla. Ve čtvrtek jsem měl sezení s jeho agentem, ale nabídky na jeho přechod jinam prostě nejsou. Vláďa se tedy zatím dále připravuje s juniorkou a budeme to dále řešit, až se něco objeví," krčí rameny nad nezáviděníhodnou situací někdejší brankářské jedničky HC České Budějovice Pařízek.

Neckář zahájil další jednání s celkem NHL, jeho příchod do Českých Budějovic se odkládá

Minulý týden vyjádřil generální manažer přání přivést do budějovického dresu mistra světa z Vídně 1996 Stana Neckáře. „Se Standou jsem ve čtvrtek večer telefonicky hovořil. Stále čeká na nabídku z NHL. Zrovna v těchto dnech vyjednává s novým týmem," oddaluje možnost příchodu zkušeného beka Pařízek. Priorita Stanislava Neckáře je pochopitelně nastupovat v NHL, ale pomyslný hrnec trpělivosti pomalu přetéká. „Voláme si takřka neustále a věřím, že když se nedomluví s celkem NHL, přiletí do Čech a objeví se v dresu Českých Budějovic," zakončuje rozhovor generální manažer HC České Budějovice ing.Jaroslav Pařízek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....