Banes Motor České Budějovice
12.06.2017, Filip Kortus

Chceme mladé hráče připravit na dospělý hokej, říká Petr Míšek

Hlavní metodik mládeže a zároveň obchodní manažer Motoru Petr Míšek už několik let společně s ostatními trenéry vymýšlí přípravu pro mladé hráče. Bývalý trenér mistrů Evropy do 18 let se výrazně podílí na klubové metodice a každým rokem přináší do mládežnického hokeje v Českých Budějovicích nové věci. Za poslední sezony odvedla Trenérská rada mládeže Motoru velký kus práce.

Cílem výchovy hokejistů v mládeži Motoru je vychovat připraveného hráče do A-mužstva. Není to však jediný cíl, kterého chce vedení a trenéři mládeže dosáhnout. „Snažíme se stavět jakousi pyramidu výchovy hráče, která by měla dospět k plné připravenosti do dospělého hokeje. Jsme si zároveň vědomi, že všichni nebudou hrát profesionální hokej. Proto se snažíme přizpůsobit to i tomu, aby je to bavilo a mohli zkušenosti nabrané z hokeje čerpat v jiném sportu nebo osobním životě,“ vypráví Petr Míšek, hlavní metodik klubu.

Každá věková kategorie má určeno, na co a jak by se měla připravovat. Podrobnou přípravu přináší metodika klubu. „Trenéři jednotlivých kategorií mají určeno, na jakou činnost se mají zaměřit. Je to přizpůsobeno tak, že například s přibývajícím věkem je kladen větší důraz na sílu,“ vysvětluje Míšek. Vedení mládeže by si přálo získávat úspěchy i s mladšími kategoriemi, ale ne za každou cenu. „I pro trenéry je důležité, aby jejich prioritním cílem nebylo získávat s mládeží tituly, ale vychovat hráče pro dospělé mužstvo,“ pokračuje.

Důležitými prvky v tréninku jsou rychlost, síla, obratnost a šikovnost, na což se v mládeži Motoru poslední dobou hodně dbá. „Bavíme se o tom a víme, že hrozně důležitá je samotná hra. Jde nám o to, aby se hráč nebál něco vymyslet ať už s pukem nebo při míčových sportech. Hrou se zlepšuje nejen kreativita hráče, ale i kondiční připravenost. Jedním prostředkem tréninku se dá rozvíjet více činností,“ přemítá Míšek.

Probíhající suchá příprava má za úkol dva cíle. Jeden dlouhodobý a druhý krátkodobý. „Krátkodobým cílem je připravit tým na sezonu, ať už se jedná o jakoukoliv věkovou kategorii. Dlouhodobým je postupně připravovat hráče až do seniorské kategorie,“ vysvětluje bývalý obránce a bronzový medailista z MS. Vedení klubu myslí i na budoucí léta a přemýšlí, jak držet krok s moderním hokejem. „Víme, že hokej se každým rokem mění, je čím dál rychlejší. Chceme na to hlavně mladší hokejisty připravit ať už na ledě, nebo při suché přípravě,“ uzavřel Míšek.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....