Banes Motor České Budějovice
20.03.2017, Filip Kortus

Splnili jsme druhou část předsezónního cíle, říká Jakub Babka

Stal se zřejmě klíčovým mužem pátého postupového semifinále. Útočník Jakub Babka v 31. minutě prolomil gólové prokletí v play off a zároveň obstaral pro kolegu z útoku Vladimíra Škodu ukázkově vybojovanou nahrávku. "Vláďa mě samozřejmě pochválil, ale branku musel dát hlavně on," usmíval se po zápase bojovný forvard. Společně s týmem mohl po utkání slavit postup do baráže.

Posledním zápasem se Slavií jste splnili druhou část předsezónního cíle?
Rozhodně, přesně tak.

Byla to se Slavií náročná série?
Určitě. Každý kdo zápasy viděl, tak musel uznat, že to s nimi lehké nebylo. Skoro všechny zápasy hráli na tři formace a dohrávali na dvě, což jim bralo síly. Chtěli jsme toho využít, abychom je utahali. Od třetího utkání už to bylo znát, že v závěrech utkání jim docházela šťáva a my jsme měli navrch.

Prověřila vás série s Pražany důkladně před závěrečnými boji o extraligu?
Samozřejmě, už čtvrtfinále pro nás bylo těžkou prověrkou. Teď to bude v baráži gradovat a myslím si, že tempo hry se bude zlepšovat.

Páté utkání už nebylo tak bojovné, že?
Už ne, ale záleželo čistě na nás. Rozhodovali jsme si o utkání sami, jak do něho vstoupíme a budeme diktovat tempo hry. Mohli jsme si to sami vyhrát i prohrát a naštěstí jsme vybrali první variantu. (úsměv)

Trefil jste se poprvé v play off. Věříte, že vám to dodá sebevědomí do dalších zápasů?
Ve hře mi to určilo dodalo na sebevědomí. Ne, že bych se tím nějak trápil, ale pálil jsem poslední dobou hodně šancí a jsem moc rád, že mi to tam konečně padlo. Chvíli jsem i přestal střílet na bránu, asi jsem si nevěřil a trenéři mi to vyčítali. Chtěl jsem se ke střelbě vrátit a dneska mi to tam spadlo.

Při asistenci Vladimíru Škodovi jste se vydal ze všech sil a krásně jste pro něho vybojoval třetí branku svého týmu. Neříkal vám po utkání, že to byl hlavně váš gól?
Vím, že z této situace to Vláďá umí trefit a proměnit. Samozřejmě mě chválil, ale gól dát musel hlavně on.

Dá se brát jedna porážka ve dvou sériích jako zápas, ze kterého se musíte do baráže poučit, aby se neopakoval?
Jasně, to každý víme. Už po druhém zápase jsme se bavili, co bylo špatně a čeho se musíme vyvarovat. Přišel totální výpadek, který se nesmí opakovat. V klíčových zápasech, které přijdou, se to nesmí stát.

Kladno snížilo na jihlavském ledě stav série na 2:3. Koho byste si více přál do barážových bojů?
Nevybíráme si, obě jsou to kvalitní mužstva. Nemá moc cenu o tom spekulovat, prostě poté musíme v baráži uhrát minimálně osm zápasů, pokud chceme uspět.

Dají se v baráži očekávat jiná utkání od play off?
Mančafty jistě budou hokejovější, ale na důrazu a bojovnosti jistě neubere. Spíše přidá.

Máte s baráží už nějaké zkušenosti?
Mám, hrál jsem za Slavii při sestupovém ročníku. Odehrál jsem toho poměrně dost, takže zkušenosti s tím celkem mám.

Chystáte se spoluhráči nějaký rituál?
To nevím, zatím jsme se o tom nebavili. Ale nějaký návrh už jsem slyšel, tak uvidíme.

V závěru utkání se do sebe pustil Martin Mazanec a Martin Bača. Hecovali jste svého spoluhráče před utkáním o tom?
Mazy o tom věděl, šel do toho s tím, že se porve. Za daného výsledku už to bylo jen a jen pro diváky. Kdyby se stalo něco při zápase, tak by tam vletěl taky.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice