Banes Motor České Budějovice
14.03.2017, Redakce

Druhý ročník souboje univerzit okoření start hráčů Motoru

Praha, Brno, Ostrava, Plzeň či Pardubice a Hradec Králové. Všude tam jsou bitvy studentů vysokých škol již nějaký rok velikým lákadlem a zajímavým zpestřením sezony. Podobná tradice se začíná rodit i na jihu Čech, kde po úspěšném loňském ročníku vypukne už 15. března 2. souboj univerzit mezi Jihočeskou univerzitou a Vysokou školou technickou a ekonomickou. „Snažili jsme se letošní zápas posunout na novou úroveň. Doufám, že fanoušci budou spokojeni,“ věří Filip Čížek, který je hrajícím manažerem týmu Jihočeské univerzity a zároveň jako asistent koučuje mladší dorost B.

Myšlenku uspořádat hokejový duel mezi českobudějovickými univerzitami nosil v hlavě už dlouho. Odchovanec chomutovského hokeje Filip Čížek se v roce 2013 vydal na jih Čech studovat tělesnou výchovu na Jihočeské univerzitě. K tomu začal hrát v krajské lize za David Servis a také skládat mužstvo ze studentů své vysoké školy. „Už pár ročníků se účastníme Akademických her ve Slaném. Jádro týmu je pohromadě v podstatě od mého nástupu na univerzitu, kdy se sešlo poměrně dost hokejistů v jednom ročníku,“ říká hráč se zkušenostmi z juniorské extraligy.

Skladba týmu Jihočeské univerzity je poměrně komplikovaná, hráčská základna logicky nemůže být velká, protože skloubit vrcholový hokej s každodenním vysokoškolským studiem jde v českých podmínkách stále jen velmi těžko. „Každý rok přijde na univerzitu více či méně hokejistů studujících různé obory. My se tyhle kluky snažíme najít a oslovit je. Spousta kluků se zná z dřívějších angažmá, tím lehčí je všechny kontaktovat,“ vysvětluje současný asistent trenéra mladšího dorostu B v Motoru.

Po pár letech, kdy se mužstvo Jihočeské univerzity dávalo dohromady vždy jen kvůli účasti na Akademických hrách, se začala rodit myšlenka utkání s druhou vysokou školou v Českých Budějovicích. „Nápad uspořádat zápas mezi budějovickými univerzitami jsem nosil v hlavně poměrně dlouho. Inspirací mi byly obdobné zápasy, které se konají v Praze, Plzni nebo Brně. Budějovice jsou známé jako hokejové i studentské město, tudíž si myslím, že takové zápasy sem právem patří,“ pokračuje 24letý obránce.


Prvotní impulz však nakonec přišel od konkurenční vysoké školy. „Přímým iniciátorem loňského prvního zápasu byla VŠTE, která nás kontaktovala s nabídkou sehrát zápas, a my jsme ji s chutí přijali,“ říká Čížek. Jeho tým ovládl první bitvu o České Budějovice, když vyhrál 6:3. „Musím říct, že loňský premiérový ročník se povedl náramně. Překvapila mě vysoká divácká účast, za což jsem byl hrozně rád. Hráči si užili skvělou atmosféru a myslím, že i diváci se slušně bavili. Už po skončení loňského utkání jsem byl přesvědčený, že zápas se bude opakovat i letos a stane se pravidelnou každoroční sportovní událostí,“ sděluje své vize.

Pro druhý ročník, který se koná ve středu 15. března, posunuli organizátoři zápas o pár úrovní výš a očekávají ještě větší diváckou návštěvu, než bylo loňských 2500 diváků. „Oproti loňsku se diváci mohou těšit na parádní doprovodný program spolu s moderováním celého utkání v podání zkušených moderátorů. Mezi třetinami jsou připravena skvělá vystoupení, to celou akci určitě zpestří. Hlavně se ale diváci mohou těšit na rychlý a důrazný hokej, při kterém si hráči nic zadarmo nedarují. Osobně jsem hrozně natěšený a věřím, že společně naplníme celou Budvar arénu!“ přidává optimistický odhad.

Hráč s extraligovými starty i junioři Motoru

Letošní ročník také nabídne několik dosti zajímavých jmen, která se představí na ledě při této významné studentské akci. Chybné by totiž bylo chápat utkání jen jako souboj hráčů z nižších lig. „Letos u nás začalo studovat i pár kluků z juniorky Motoru, kteří nakonec budou k dispozici i přes jejich náročný program v extraligové soutěži,“ oznamuje Filip Čížek, který díky brzkému vítězství juniorů ve čtvrtfinálové sérii může pro středeční duel počítat se dvěma posilami pro své mužstvo. Nejlepší střelec mezi obránci juniorky Motoru Jan Radoš a útočník Štěpán Kadilák budou vítaným zpestřením středečnímu utkání.

V kádru Jihočeské univerzity nastoupí i další hráči spjatí s největším jihočeským klubem. Josef Matoušek byl před třemi lety součástí A-týmu Motoru, ač do hry nakonec nezasáhl. Letos působil v druholigovém David Servisu. Vynikající ročník prožívá útočník Martin Brabec, jenž hrál dva roky za juniory Motoru a loni táhl Jindřichův Hradec ve 2. lize. V letošní sezoně hraje čtvrtou německou nejvyšší soutěž, ve které sbírá mraky bodů a patří k nejlepším hráčům.

Velkou spojitost s Motorem mají také dva odchovanci klubu, kteří se 15. března postaví na led – Lukáš Mareš a Matěj Mayer. Prvně jmenovaný je v současnosti mentálním koučem mládežnických kategorií Motoru, druhý dlouholetým redaktorem webu hcmotor.cz. Kapitánem loňského vítěze českobudějovického derby je Richard Heřmánek, někdejší opora dorostu Českých Budějovic a současný trenér mládeže Motoru.

Známé tváře se představí také v dresu Vysoké školy technické a ekonomické. Vůbec nejzajímavějším hráčem zápasu bude Ivo Kotaška, 37letý obránce s více než 300 starty v extralize, který hrál ještě loni nejvyšší slovenskou soutěž. Jako jednička nastoupí v brance VŠTE Petr Spáčil, brankář David Servisu, který je kmenovým hráčem A-týmu Motoru. Největší ofenzivní zbraní mužstva se jistě stane Jan Bárta, svého nejproduktivnějšího hráče po základní části vypůjčí pro univerzitní duel extraligová juniorka Motoru.

Bohaté zkušenosti s mládežnickými kategoriemi českobudějovického klubu má i Milan Břečka, který letos hájil barvy David Servisu ve 2. lize. V loňském roce se alespoň na střídačku áčka Motoru v pár zápasech podíval Jakub Šuhaj, jehož kmenovým klubem je IHC Písek. Kapitánem VŠTE bude Lukáš Moudrý, a i ten dlouho působil v mládeži Českých Budějovic. Jeho aktuálním klubem je Hluboká nad Vltavou v krajské lize.

Soupisky účastníků 2. souboje českobudějovických univerzit

Jihočeská univerzita: Černý – Čížek, Cifreund, Matoušek, Radoš, Mayer, Koňařík – Brabec, Nehoda, Stodolovský, Kadilák, Koutský, Klíma, Mareš, Slavíček, Heřmánek (C), Vitera, Čermák, Štefan, Skalický

Vysoká škola technická a ekonomická: Spáčil (Terber) – Pessr, Šimek, Kotaška, Břečka, Suda, Sitter, Hanus, Mikš – Volf, Bárta, Jiřinec, Moudrý (C), Šuhaj, Vondráček, Radosta, Dvořák, Mikulášek, Vlach, Klimeš, Čanda, Koupal

Tahoun juniorky Jan Bárta nastoupí v souboji univerzit za VŠTE
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....