Banes Motor České Budějovice
25.01.2017, Miroslav Mayer

FRY–CEB 5:0 – Motor utrpěl ve Slezsku debakl

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motor odjížděl do Frýdku-Místku jako favorit a čekal se další přísun bodů. Místo toho zápasu dominovalo domácí mužstvo, které dokázalo dávat branky a bránit šancím Jihočechů. Ti měli větší příležitosti hlavně v první třetině, později neproměnili trestné střílení. Budějovičtí tak poprvé v sezóně nedali v zápase branku.

Domácí hráči se do svého soupeře pořádně zakousli od samého začátku. Tvrdou pumelici obránce Bartka vyrazil Bláha před sebe, puk se ocitl na pravém kruhu pro vhazování, kde stál pohotový Adam Rufer a nekompromisní ránou k tyči otevřel gólový účet - 1:0!

Jihočeši se z nepovedeného úvodu rychle otřepali a v dalších minutách byla aktivita a větší herní vyspělost na jejich hokejkách. Střelecké pokusy Čermáka a Nouzy však postrádaly přesnost i potřebnou razanci. Okolo desáté minuty tak převzali iniciativu znovu hráči Slezanu, kteří si rychlým pohybem vynutili fauly. Logickým vyústěním špatné disciplíny Motoru tak byla dvojnásobná přesilovka, kterou gólově zhodnotil Antonín Pechanec, jenž z mezikruží nadvakrát propasíroval puk pod rukou bezmocného Bláhy - 2:0! Hosté byli hodně vidět v závěru periody, kdy se v nadějné pozici ocitl Lukáš Květoň, ale jeho rána příklepem skončila na hrudi Juraje Šimbocha.

Rovněž začátek druhé dvacetiminutovky se nesl ve znamení mírné převahy Budějovic. Nebezpečná byla například spolupráce Jakuba Babky a Štěpána Hřebejka, při které musel gólman Frýdku ukázat to nejlepší ze svého repertoiru. Na začátku 26. minuty znovu zafungovala stará hokejová pravda, která hovoří "nedáš-dostaneš". Jihočeši nevyužili přečíslení tři na jednoho, kotouče se zmocnili Slezané, založili rychlý protiútok, na pravém kruhu osamocený Michal Kovařčík střelou po ledě vyhnal svým gólem z branky Ondřeje Bláhu - 3:0!

Motor mohl brzy korigovat. Po očividném faulu na Miroslava Čermáka hlavní arbitr nařídil trestné střílení, ale šikovný budějovický křídelník svou možnost nedotáhl do úspěšného konce. I v dalším průběhu byla snaha tabulkového lídra evidentní a urputná, jenže frýdecko-místecká defenziva pracovala spolehlivě. Udeřilo tedy na druhé straně kluziště. V poslední minutě druhé části při vyloučení Filipa Nováka domácí dlouho mačkali rivala jako citrón, po prudké ráně Slovince Štebiha se v předbrankovém prostoru ujala nenápadná teč Ondřeje Kovařčíka - 4:0!

Třetí perioda už mnoho hokejového půvabu nenabídla. Slezan si byl vědom svého náskoku a precizně zahušťoval střední pásmo, čímž úspěšně narušoval snahu o útočné choutky svého soka. Definitivní podobu skóre přinesla individuální akce Ondřeje Kovařčíka. Technicky skvěle vybavený mladík, člen zlaté třinecké juniorky z loňské sezony, se neukvapil, připravil si kotouč ideálně na hokejku a efektní střelou z mezikruží zatloukl pátý hřebíček do českobudějovické rakvičky.

Závěrečné minuty se už nesly v poměrně poklidném duchu. Motor sice podnikal sporadické útočné akce, ale bez větší kreativity či momentu překvapení. Rysi hlídali bezpečný náskok a herním projevem potěšili solidně zaplněnou halu Polárka, která odměnila své hráče za výborný výkon bouřlivými ovacemi a potleskem ve stoje!

Ohlasy po zápasu

Mgr. Jiří Juřík (HC Frýdek-Místek): Byl to v našem podání výborný kolektivní výkon, podpořený skvělým Šimbochem. Pochválit musím zejména defenzivní činnost celého týmu. Dnes se k nám konečně obrátilo čelem i štěstí. Co se týče útočné fáze, byla tam konečně lehkost a ofenzivní kvalita. Věřím tomu, že takový výsledek proti lídrovi soutěže nám psychicky pomůže do dalších soubojů. Přál bych si, aby naši kluci i nadále pokračovali v tak poctivých výkonech.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....