Banes Motor České Budějovice
08.12.2016, Denisa Józsová

MDO: HKR–CEB 1:6 – Vysoká výhra na ledě Mountfieldu

V rámci 22. kola extraligy mladšího dorostu vyjeli českobudějovičtí hokejisté na led Hradce Králové. Po první třetině byl stav vyrovnaný 1:1, ale Jihočeši se pak rozjeli a nasázeli pět gólů, zatímco soupeř ani jeden. Všechny tři body tak putují do Českých Budějovic.

Na hře bylo zpočátku hodně znát, že oběma týmům chybějí nejlepší hráči, kteří už jsou u staršího dorostu. Hradec hrál bez první pětky i gólmana Vacka, možná i proto měl trochu zakřiknutý úvod a už ve druhé minutě šly Budějovice do vedení. Houdkovu střelu dorazil pod tělem gólmana důrazný Adam Ryba – 0:1.

Domácí se začali osmělovat až postupně, vyrovnat mohl z první velké šance Martin Janda. Co ale nevyšlo jemu, to se povedlo v 16. minutě Janu Marhovi. Jeden ze čtyř hokejistů osmé třídy v hradecké sestavě zavěsil po zblokované střele dalšího osmáka Petra Moravce a jel se radovat ze své první extraligové trefy – 1:1!

Až poslední pětiminutovka první části nabídla oboustranně atraktivní podívanou, obě obrany ustoupily do pozadí. Pár chvilek po gólu byl blízko k obratu Vojtěch Záliš, pak si naopak velký tlak vytvořil Motor, ale Tomáš Sajdl také odolal.

Druhá třetina začala podobně jako ta první, bohužel pro Hradec tedy ještě o stupeň hůř. Za dvě a půl minuty totiž České Budějovice vedly už o dvě branky. Nejdřív našel Čížek zpoza branky Pavla Nováka, který zamířil mezi Sajdlovy betony, potom si hradecký brankář vybral kupu smůly. Střelu Matyáše Grossmanna vyrazil nad sebe a puk se mu snesl za brankovou čáru – 1:3.

Trenéři pak dali týmu impuls v podobě střídání brankářů, životní debut tak prožil starší žák Jakub Tichý. Práce měl už od začátku dost, Budějovice byly lepším týmem, ale Tichý působil naprosto suverénním dojmem. Hradec se spíš bránil a čekal na protiútoky, které postupně přišly. Jeden takový neproměnil Martin Janda, následovala i další přečíslení, ale ta většinou ztroskotala na nepřesném zakončení. Naposledy tři minuty před pauzou z hokejky Daniela Šedivého. Neuznaný gól Lvů a nekompromisní Motor.

Právě rychlé brejky byly už od druhé části jediným receptem, které mohly dovést Hradec k bodům. Hned po návratu na led takhle napálil Tomáš Müller tyčku a pak přišel zřejmě rozhodující gól z druhé přesilovky Motoru. Na modré čáře napřáhl třetí nejproduktivnější obránce extraligy Šimon Kubíček a puk se zastavil až v síti – 1:4.

Definitivně si pak jihočeská parta pojistila vítězství dvěma údery v rozmezí 53 sekund. Jmenovitě její nejlepší dvojice. Nejdřív se Jakub Čížek parádně opřel do Novákovy nabídky, pak už Pavel Novák mířil do černého sám – 1:6. Je paradoxní, že právě v krátké době mezi těmito góly dostali puk do sítě i Hradečtí, jenže radost Martina Soukupa zmařil rozhodčí pro postavení v brankovišti.

Závěr duelu si hosté víceméně hlídali, v konečném zúčtování vyslali na hradeckou branku úctyhodných 53 střel. Z poklidného finiše paradoxně vystoupla bitka, do níž se po siréně pustili Janda s Kubíčkem. Ve statistikách jim za to přibylo jen po menším trestu.

Ohlasy po zápasu

Petr Luštinec (Mountfield HK): V současné době procházíme obdobím, kdy se nám nedaří. Hledáme určité varianty, dvojice a typy hráčů, kteří by byli ochotni dobře spolupracovat a připravovat se na závěrečné boje. Nemáme první pětku, nebudeme se na to vymlouvat. Mužstvo by měli začít táhnout hráči, kteří tady zůstali a jsou druhoročáci. Budeme na tom dál pracovat. Kdybych hodnotil samotný zápas, vytvořili jsme si nějaké šance, které jsme bohužel neproměnili. Byli jsme zbrklí v zakončení a nedokázali jsme si dát finální přihrávku, abychom mohli dát góly. Soupeř byl v tomhle lepší, důraznější v zakončení. Musíme daleko víc zapracovat na obraně, nedostávat tolik gólů a spoléhat se na to, že aspoň dva tři v zápase dáme a vyhrajeme.

Ladislav Kolda (HC Motor České Budějovice): Moc se mi dneska ten hokej nelíbil. Bylo to z naší strany takové neurovnané, náš výkon nebyl ideální. Dostali jsme se sice do vedení, ale dělali jsme spoustu chyb a jsme rádi, že jsme vyhráli. Myslím, že jsme domácí přehráli a od druhé třetiny měli zápas pod kontrolou, ale těmi chybami jsme jim nabídli tři vyložené šance. Náš gólman je chytil, což asi rozhodlo.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....