Banes Motor České Budějovice
03.12.2016, Karel Svoboda, Voltr Martin (HKR - reportáž, ohlasy)

SDO: HKR-CEB 3:1 Starší dorost zakončil základní část prohrou

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Na vedoucí branku Hradeckých dokázali Budějovičtí ještě v první třetině odpovědět, ale v poslední minutě této části hry strhli Východočeši vedení na svou stranu. Ve druhé části hry odskočili na dvoubrankový rozdíl a jelikož úporná snaha Jihočechů k žádné další brance nevedla, zůstaly všechny tři body v Hradci Králové. Výsledek ale již nic nemění na skutečnosti, že starší dorost se výbornými výkony v druhé polovině základní části (ze 14 zápasů si připsal 12 výher) posunul do horní postupové čtyřky, čímž si zajistil nejen účast v play-off, ale i 16 zápasů s kvalitními soupeři v nadstavbové části extraligy.

Tempo úvodních minut z velké části poznamenala první přesilovka, kterou dostali hned po 91 sekundách domácí. Hradec ji nevyužil, ale pomohla mu aspoň k aktivnímu nástupu, a snad i proto otevřel po šesti minutách hry skóre. Individuální akcí se o to postaral Jakub Hašek, jehož sice stínoval obránce, ale Hašek měl i tak prostor na bekhendové zakončení a mezi betony pokořil Daniela Svobodu – 1:0.

Motor se pak hodně zvedl a střelecký účet minimálně vyrovnal, pokud i neobrátil. Dlužno však říct, že Hradečtí ho do gólové šance nepustili. Pak ale přišlo zbytečné vyloučení a když napřáhl na modré čáře reprezentant Matěj Toman, Daniel Dvořák se zakrytým výhledem zaregistroval puk až v síti – 1:1.

Jenže domácí přece jen putovali do kabin s náskokem. 43 sekund před sirénou dokončil Jakub Hašek akci svého útoku střelou pod břevno a radoval se podruhé – 2:1!

Hosté ale po přestávce notně zabrali a zase útočili na vyrovnání. Pořádná šichta tak začala Danielu Dvořákovi. Vychytal přečíslení Tomana se Silným, pak jeho parťákům paradoxně nepomohla přesilová hra, v níž další přečíslení zakončoval Matěj Toman. Budějovický reprezentant našel jen Dvořákovu lapačku. Že měli Hradečtí plné ruce práce s elitním útokem soupeře, potvrdila i dvojšance Silného s Beránkem.

V půlce druhé třetiny se už mladíci Mountfieldu oklepali a hru zklidnili. Do přestávky naopak sami našli několik okének v soupeřově obraně, a hned to první ztrestali. Daniel Vaňát si v úniku dva na jednoho krásně počkal, až mu obránce padne k nohám, a pak za jeho tělem našel volného Mikuláše Matouše. Ten neměl problém zakončit – 3:1! Budějovice si v závěru koledovaly znovu, jenže další dvě podobné akce domácí k uklidňující trefě nevyužili.

Dvougólový rozdíl měl na další vývoj částečně i psychologický vliv. Jihočeši se sice snažili, zdaleka nebyli bez šancí na body, ale ve třetí třetině se nikdy nedostali do delšího tlaku. Gólové možnosti měli jen po hradeckých chybách: Nejprve vystihli námaz v rozehrávce a domácí musel opět podržet Dvořák, v polovině třetiny naopak zaváhal brankář. Vyjel totiž za pukem až do rohu, kde ho o něj obral Patrik Škola, jenže ten z takřka nulového úhlu napálil jen druhou tyč prázdné svatyně domácích.

To bylo z velkých příležitostí hostů vše, na druhé straně se vzápětí musel činit Svoboda proti nádhernému slalomu Tadeáše Jakubce. Mountfield pak nabídl soupeři šanci dvojicí faulů, ale oslabení odbránil s maximální bojovností a soupeře nepustil do jakékoli nadějnější situace. Motor překvapivě ani nezkusil odvolat brankáře.

Ohlasy po zápasu

Libor Pivko (Mountfield HK):
Jsme šťastní, že jsme Budějovice konečně zase porazili a se základní částí se rozloučili vítězstvím. Co se nám poslední dobou opakuje, měli jsme zase dobrou první třetinu. Potom Budějovice přidaly, malinko asi vyklepaly nohy z autobusu, začaly víc bruslit a přitlačily nás. Musím vyzdvihnout výkon gólmana, chytal výborně a držel nás celý zápas. Co se týče základní části, měli jsme dobrý začátek, ale potom nám výkony šly nahoru – dolů. Doufám, že to do druhé části zase trochu zvedneme a budeme je mít vyrovnanější. Teď nemyslím, co se týče vítězství a porážek, ale fází zápasů. Hrajeme třeba třetinu dobře, pak máme naopak výpadek. Chceme výkon stabilizovat do celých šedesáti minut.

Radek Bělohlav (HC Motor České Budějovice):
Nepotrestali jsme chyby soupeře, on je naopak potrestal. Byli jsme aktivní, šancí jsme měli dost, ale na jeden gól se opravdu nedá vyhrát. Škoda, jinak to bylo dobré utkání, jenom jsme nebyli produktivní. O výsledku hodně rozhodla druhá třetina, ve které jsme měli minimálně vyrovnat. Měli jsme tři čisté nájezdy dva na jednoho a dorážky, tam se o to kluci musí poprat a gól dát jakýmkoli způsobem. Za základní částí se nám i tak ohlíží dobře. Trpělivě jsme celou dobu pracovali na kondici a umění našich kluků, trochu jsme tomu obětovali první čtvrtinu. Potom jsme nastartovali sérii, kdy jsme prohráli jenom s Libercem a dnes s Hradcem. Základní část pro nás skončila zajímavě, nemyslím jen výsledkově, ale i herním projevem.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....