Banes Motor České Budějovice
18.11.2016, Matěj Mayer

O první místo jedou Jihočeši bojovat na Kladno

Šlágr kola, hokejový svátek, souboj o první místo… Možností, jak otitulovat sobotní mač, jehož důležitost bude pro oba tábory vysoká, je mnoho. Právě České Budějovice a Kladno, jako tradiční týmy české extraligy, se považují za největší favority na postup zpět mezi elitu a jejich vzájemné souboje jsou ozdobou WSM ligy. Další takové utkání – tentokrát okořeněné o to, že jde o přímý duel o první flek – se uskuteční už v sobotu. Na ČEZ stadionu na Kladně, kam Motor dorazí se značnou fanouškovskou podporou, se začíná už v 16 hodin!

Rytíři na vlastním stadionu ještě nebyli bez bodu

Co se týče utkání na domácím hřišti, je Kladno po Motoru druhé nejúspěšnější. Z dvanácti domácích duelů vyhráli Rytíři v základní hrací době devět, jeden v prodloužení a dvakrát podlehli až po uplynutí základní hrací doby. Ani jednou se tedy nestalo, že by v domácím mači nebodovali! Jinak se Středočeši dlouho drželi v tabulce WSM ligy na prvním místě. Až v posledním kole využily České Budějovice toho, že Kladenští zvítězili až na nájezdy, a dostali se do čela.

Kromě toho má Kladno také po Motoru druhý nejlepší útok i obranu, když vstřelilo už 77 gólů a inkasovalo jen 51. Navíc může těžit z toho, že Jihočeši hrají dlouhodobě na venkovních kluzištích podstatně hůře než před svými fanoušky v Budvar aréně. Motor je v zápasech na cizích hřištích v ligovém měřítku až šestý, a proto lze za mírného favorita šlágru 26. kola WSM ligy považovat Kladno.

Motor se letos utkal s Kladnem už třikrát. Během přípravy vyhrál doma 6:2 a venku prohrál 1:3. První soutěžní utkání České Budějovice v Budvar aréně vyhrály 3:1 a všechny góly padly v první třetině.

Porovnání soupeřů

Přesilové hry:

V těch má jasně navrch Motor. Českobudějovičtí 23,33 % početních výhod přetaví v gól a jsou v tom jasně nejlepší. Konkrétně dali 28 branek ve 120 přesilovkách. Kladno je v pořadí hned druhé, ale s výraznou ztrátou – 18,92% využití přesilových her je ale stále velmi dobrá vizitka. Rytíři ve 111 nabídnutých početních výhodách skórovali 21krát.

Oslabení:

Kladno je jednoznačným králem hry v oslabení, když ubránilo více než 90 % početních nevýhod, a to je skvělá bilance! Českým Budějovicím navíc bude chybět velmi nebezpečný přesilovkový hráč Luboš Rob, a tak to motoráci nebudou mít vůbec lehké. Sami přitom brání vlastní oslabení mizerně. Ubrání jen 85 % oslabení, což je v ligovém měřítku řadí až na desáté místo.

Disciplinovanost:

Zde bude mít výhodu jihočeský celek. Svěřenci trenéra Antonína Stavjani hrají příkladně, co se týče „čistoty“. Obdrželi zatím jen 271 trestných minut, což je třetí nejmenší počet ve WSM lize. Důležité navíc je, že oslabení si zahráli jen 100krát, v tom jsou po Slavii druzí nejlepší. Motor si například v posledním duelu s Havířovem připsal pouze jeden menší trest! To Kladno fauluje o něco více, jeho hráči odpykali už 293 trestných minut a oslabení si tým ze středu Čech zahrál už 119krát.

Tahouni:

Dá si říct, že v tomto ohledu jsou oba týmy vyrovnané. Nejproduktivnější hráči obou týmů – Luboš Rob a Jiří Burger – mají shodně 22 bodů. Druzí v pořadí – Miloslav Čermák a Petr Ton – jich mají 19. Je pravda, že Motor v posledním duelu utrpěl citelnou ztrátu a o svou útočnou oporu a nejproduktivnějšího hráče přišel, na druhou stranu ještě ani jeden hráč Kladna nedal deset branek. Českobudějovičtí se mohou spolehnout na pravidelné gólové příspěvky z holí Čermáka či v poslední době Nouzy. Oba týmy sázejí na tři vyrovnané formace.

Brankáři:

Zatímco Motor dá s největší pravděpodobností prostor 22letému Davidu Gábovi, který se stal po odchodu Ondřeje Bláhy jasnou jedničkou týmu, a patří mezi nejlepší gólmany WSM ligy, u Kladna je situace nejasná. Miroslav Hanuljak a Lukáš Cikánek si mezi sebe dělí zápasovou porci poměrně pravidelně. O něco více se do hry dostává Hanuljak, který chytal za poslední tři zápasy dvakrát, a pokaždé pustil jen jeden gól. Na druhou stranu jeho tým z těchto zápasů vydoloval jen dva body. To Cikánek má statistiky ještě o něco lepší, a navíc při svém posledním domácím vystoupení vychytal výhru nad Přerovem. Trenéry Rytířů čeká těžký oříšek, ale ať už nasadí kohokoliv, nespletou se.

Forma:

Ta hraje do karet Motoru. Jihočeši vyhráli šest posledních zápasů, z posledních šestnácti duelů poznali hořkost porážky jen dvakrát! Rytíři v posledních utkáních nebyli úplně přesvědčivý, ze tří posledních duelů mají pět bodů. V Ústí nad Labem se střelecky neprosadili a prohráli 0:1, pak sice porazili doma Přerov vysoko 6:2, ale v posledním kole se o svém vítězství na ledě Jestřábů museli rvát v prodloužení (2:1).

Věděli jste, že...

Nejproduktivnějším obráncem Rytířů je 41letý František Ptáček. Bývalý obránce Českých Budějovic už má sice svá nejlepší léta za sebou, přesto se nenajde v defenzivních řadách Kladna nikdo, kdo by více podporoval ofenzivu. Ptáček je přitom s devíti body (3+6) v celkové produktivitě obránců WSM ligy až šestnáctý a jen čtyři týmy v soutěži mají horšího nejproduktivnějšího beka než Kladno. Stejně bodů jako František Ptáček má také Petr Ulrych (1+8), který má ale méně gólů. Soupeř Kladna z Českých Budějovic si naopak na nedostatečnou podporu útoku od obránců nemůže stěžovat. Žiga Pavlin je s 19 body (5+14) nejproduktivnějším ligovým zadákem.


26. kolo

Rytíři Kladno

ČEZ Motor České Budějovice

sobota 19. listopadu 2016, 16:00
ČEZ stadion (kapacita: 5 200)

Sestavy z posledního utkání:

Kladno: Hanuljak (Cikánek) – Hořava, Drtina, Ptáček, Ulrych, Růžička, Kehar – Tenkrát, Burger, Machač – Tůma, Přikryl, Ton – Jánský, Zikmund, Strnad – Pekr, Cetkovský, Redlich

České Budějovice: Kváča (Gába) – Suchánek, Vráblík, Pavlin, Pýcha, Žovinec, Zíb, od 21. navíc Mazanec – Chovan, Rob, Čermák – Nouza, Pajič, Heřman – Šulek, Volek, Květoň – Kuchejda, Škoda, Babka – od 28. navíc Doktor

Z kabiny Motoru

Kvůli administrativním záležitostem pravděpodobně ještě nenastoupí nejnovější akvizice v kádru Českých Budějovic – Američan Ben Walker. Zranění by stále ještě neměla pustit do hry obránce Mitchella Fillmana a nejproduktivnějšího útočníka Luboše Roba.

David Kuchejda o zápasu s Kladnem…

Vítězství. Nic jiného neočekávám. Kladno pomýšlí stejně jako my na nejvyšší příčky a na tenhle zápas se extrémně těšíme. Je to sice klišé, ale je to pro nás takový svátek hokeje. Mají v kádru super hráče, ať už je to Ton nebo Burger a další. My ale máme taky skvělé hráče a stoprocentně si tam jedeme pro body.

Motorfans nachystali výjezd speciálním retro vlakem

O tom, že bude mít Motor na ČEZ stadionu téměř domácí prostředí, svědčí zajímavá akce, kterou zorganizovali Motorfans. Do Kladna totiž vypraví speciální retro vlak, jenž je určen pouze pro fanoušky. 236 příznivců nejslavnějšího klubu z jihu Čech si bude moci vychutnat cestu komfortním vlakem s vlastním barem a točeným pivem.

Statistiky


26. kolo
Rytíři Kladno
vs
ČEZ Motor České Budějovice
2.
Umístění v tabulce
1.
25 / 14 – 4 – 2 – 5
77:51 / 52
Statistiky v sezoně
24 / 16 – 2 – 0 – 6
87:48 / 52
Jiří Burger – 22 bodů (6+16)
Nejproduktivnější hráč
Luboš Rob – 22 bodů (10+12)
Jakub Strnad – 9
Nejlepší střelec
Miloslav Čermák – 12
Jiří Burger – 16
Nejlepší nahrávač
Žiga Pavlin – 14
Fr. Ptáček – 9 bodů (3+6)
Nejproduktivnější obránce
Žiga Pavlin – 19 bodů (5+14)
Jakub Strnad (+17)
Jiří Burger (-5)
+/- bodování
Pavel Pýcha (+15)
Fillman, Šulek, Doktor (-2)
Jurij Repe – 43
Nejtrestanější hráč
Martin Heřman – 71
Lukáš Cikánek 93,92% – 1,8
M. Hanuljak 93,19% – 2,04
Brankáři: úspěšnost zásahů – průměr branek
David Gába 93,56% – 1,74
Petr Kváča 92,22% – 2,6
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....