Banes Motor České Budějovice
09.09.2016, Miroslav Mayer

Na Světovém poháru hráli i hokejisté z Českých Budějovic

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Od poloviny září proběhne v jednom z nejhokejovějších měst světa v Torontu další ročník světového poháru v hokeji. Celkově půjde již o osmý ročník turnaje, kde se utkávají nejlepší hokejisté světa. Na všech ročnících tohoto prestižního klání byli v týmu i hráči či trenéři, kteří působili v Českých Budějovicích. Nejvíce pak v roce 1981 a to hned sedm.

První ročník Kanadského poháru se uskutečnil v roce 1976. V tomto roce se konaly i olympijské hry v Insbrucku a mistrovství světa ve Vídni. Československo jelo na turnaj jako úřadující mistr světa a svoji kvalitu potvrdilo. Tým se dostal až do finále, kde podlehl domácí Kanadě 0:6 a 4:5p. Jako jediní dokázali Čechoslováci v základní skupině Kanadu porazil 1:0 po gólu Milana Nového. V týmu nechyběli tehdejší opory týmu Jaroslav Pouzar a Miroslav Dvořák. Právě nejlepší střelec v dějinách Motoru dal na turnaji dokonce dvě branky. Jednu Finsku při vítězství 8:0 a druhou v posledním finále Kanadě při porážce 4:5p.

Další ročník se uskutečnil za pět let v roce 1981 a hrálo se Montréalu, Winnipegu, Ottawě, Edmontonu. Tentokrát tým Československa nepatřil k favoritům, ale probojoval se až do semifinále, kde podlehl SSSR 1:4. Na tomto turnaji se objevilo nevíce hráčů, či trenérů, kteří jsou spojeni s Českými Budějovicemi. Opět to byly opory Pouzar a Dvořák, ale přibyli nadějní mladící Lála, Norbert Král a Jaroslav Korbela. Tým tehdy vedl Luděk Bukač, který trenérsky působil i v Motoru a jako obránce hrál i Jan Neliba, který později také chvíli v jihočeské metropoli trénoval. Nejpilnější byl Jiří Lála, který se trefil hned čtyřikrát, dvakrát proti Finsku, jednou proti Švédsku a v semifinále proti Rusku. Jednu branku přidal i Jaroslav Pouzar do sítě Švédů. Dvě branky má na svém kontě i Norbert Král, když se prosadil proti Švédsku a Kanadě.

Unikátní snímek na ledě v národním dresu na Kanadském poháru Jaroslav Korbela a Norbert Král

Pokračování velkolepého turnaje se tentokrát konalo už v roce 1984 a hostila ho kanadská města Halifax , Montréal, Calgary, Edmonton, Vancouver, Buffalo, London. Tentokrát se týmu se lvíčkem na prsou příliš nedařilo, když skončil jen o skóre předposlední před NSR. Navíc dokázal získat jen jeden bod. V týmu byli Vladimír Caldr, Jaroslav Korbela, Jiří Lála. Jako obránce hrál i současný trenér Motoru Antonín Stavjaňa a v útoku působil bývalý trenér Petr Rosol. Tým hrál pod vedením Luďka Bukače. Nikdo ze jmenovaných hráčů se do listiny střelců nezapsal.

Už čtvrtý ročník Kanadského poháru se konal hned za další tři roky. Tentokrát ho přivítala města Calgary, Hamilton, Regina, Halifax, Montréal, Sydney. Československo si polepšilo, když se dostalo do semifinále, kde podlehlo Kanadě 3:5. Kromě Stavjani a Rosola byl v týmu i brankář Petr Bříza.

Poslední ročník Kanadského poháru se hrál v roce 1991 a národní tým nastupoval naposledy i se slovenskými hráči pod hlavičkou ČSFR. Nedařilo se mu a obsadil poslední místo s jediným vítězstvím. V týmu byl brankář Oldřich Svoboda a Tomáš Jelínek. Ten se také dvakrát zapsal do listiny střelců a to v zápase proti SSSR a USA.

Od roku 1996 se turnaj hraje pod názvem Světový pohár. Utkání se poprvé hrála ve skupinách po Evropě. Tým České republiky byl světovým šampiónem a velkým favoritem. Jenže Češi dali ve třech zápasech jen jeden gól a turnaj pro ně skončil ostudou. V brance stál Roman Turek a v obraně hráli Stanislav Neckář a Jiří Vykoukal. V týmu byl i brankář Petr Bříza. Tým hrál opět pod dohledem Luďka Bukače.

Zatím poslední ročník se hrál v roce 2004 a byl ve znamení úmrtí Ivana Hlinky. Tentokrát národní tým postoupil z evropské skupiny do závěrečných bojů. Ve čtvrtfinále porazil ve Stockholmu Švédy 6:1 a v semifinále v Torontu podlehl v nervy drásajícím souboji Kanadě v prodloužení 3:4. V týmu hráli Václav Prospal a Radek Dvořák v brance pak Petr Bříza. Oba budějovičtí střelci dali po jedné brance. Václav Prospal se prosadil proti Německu a Radek Dvořák ve čtvrtfinále proti Švédsku.

Na nadcházejícím ročníku Světového poháru, který se bude hrát v Torontu opět mají České Budějovice svoje zástupce. Nominováni jsou útočníci Martin Hanzal a Milan Michálek. Tým trénují Josef Jandač a Václav Prospal.

Přehled účasti hráčů na Kanadském a Světovém pohárů

1976 Dvořák, Pouzar
1981 Lála, Neliba, Pouzar, Dvořák, Král, Korbela, trenér Bukač
1984 Korbela, Rosol, Caldr, Lála, Stavjaňa, trenér Bukač
1987 Rosol, Bříza, Stavjaňa
1991 Jelínek, Svoboda
1996 Turek, Neckář, Vykoukal,Bříza trenér Bukač
2004 Prospal, Dvořák, Bříza
2016 Michálek, Hanzal, trenéři Prospal, Jandač
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....