Banes Motor České Budějovice
30.06.2016, Filip Kortus

Jáchym Kondelík obsadil pátou příčku na CHL draftu

Už třetí rok po sobě má českobudějovická líheň svého zástupce na prestižním CHL draftu. Letos se na skvělém pátém místě umístil vysoký centr Jáchym Kondelík, který je stálým členem mládežnických reprezentací. Před ním skončil z Čechů pouze další talent Filip Zadina z Pardubic, první tři místa zabrali ruští hokejisté.

Velkého úspěchu dosáhl vytáhlý útočník staršího dorostu potažmo juniorky Jáchym Kondelík. Ročníkově starší dorostenec zažil v NOEN extralize skvělý ročník, třebaže se jeho celek chvílemi pohyboval kolem pásma sestupu, téměř dvoumetrový Kondelík byl čtvrtý v celém bodování soutěže. Celou sezonu byl oporou a výrazně se zapříčinil na konečném sedmém místě staršího dorostu ve skupině B.

Pravidelně reprezentuje rodnou zemi už od kategorie U16 a v minulém roce tomu nebylo jinak. Prakticky po celý uplynulý ročník splňoval v kategorii do sedmnácti let roli prvního centra a užil si i kapitánské céčko na dresu. Účastnil se téměř všech reprezentačních srazů, nechyběl ani na prestižních World Hockey Challenge v Kanadě.

Odměnou za povedený ročník se pro šestnáctiletého hokejistu stal CHL Import Draft. V něm se umístil na skvělém pátém místě, hned za dalším velkým talentem Filipem Zadinou z Pardubic. „Je to pro mě obrovský úspěch a čest být takto vysoko na draftu,“ pochvaloval si. Vybral si ho celek ze Sudbury, který ho již dříve oslovil pro nové angažmá. „Volali mi, ptali se mě, jestli bych tam nešel. Rozhodl jsem se, že letos zůstanu na jihu Čech. Proto je to pro mě o to větší překvapení, že si mě přesto vybrali.“

CHL draft je prestižní záležitost. Juniorské celky v zámoří si ve dvou kolech vybírají nejlepší evropské talenty, přičemž při draftu na ně mohou získat hráčská práva. Zároveň ale nemohou být v týmu více než dva hokejisté stejné národnosti, v draftu do juniorských soutěží nemohou figurovat brankáři. Juniorské týmy předběžně vyjednávají s agenty hráčů možné působení v klubu, ačkoliv po draftu není povinnost se přesunout do klubu.

Z odchovanců českobudějovického hokeje se nejvíce prosadil obránce Vladimír Sičák, který v roce 1998 byl draftován na první příčce. I loni měli Jihočeši svého zástupce, obránce Ondřej Kachyňa obsadil v celkovém pořadí dvacátou první příčku. O tom, že draft má svou kvalitu, dosvědčuje fakt, že jím prošly hvězdy NHL, jako jsou Jakub Voráček, Ondřej Pavelec či Anže Kopitar.

Sezonu s největší pravděpodobností začne Jáchym Kondelík v juniorce, se kterou absolvoval letní přípravu. Nabídka ze Sudbury je ale stále otevřená. „Tím, že si mě vybrali, mám u nich dveře otevřené,“ pokračoval šikovný centr. Kanadský hokejový klub ovšem nebyl jedinou nabídkou. „Mám na výběr více možností, uvidím, kde budu pokračovat dál,“ rozhoduje se Kondelík.

Ještě před startem mládežnickým soutěží má v plánu Kondelík jednu akci. „Mým cílem je být nominován na prestižní Memoriál Ivana Hlinky,“ přeje si Kondelík. Prestižní mezinárodní turnaj se hraje na začátku srpna v Hodoníně a Břeclavi, trenéři všech zemí nominují hokejisty do osmnácti let.


Statistiky Jáchyma Kondelíka


Sezóna  Klub                                      Z   G   A   B  TM +/-  
2013-14 HC České Budějovice U16                  33   4   9  13  14  -8  
2014-15 HC České Budějovice U16                  23   7  27  34  39   9 
        HC České Budějovice U18                   5   1   1   2   2  -3
        Česká republika U16 „A“                   8   5   3   8   2   1
2015-16 HC České Budějovice U18                  44  23  46  69  53   3 
        Česká republika U17 (WHC)                 5   0   1   1   2   . 
Celkem  CZE U16                                  56  11  36  47  53   1
        CZE U18                                  49  24  47  71  55   0
        Mezinárodní utkání                        8   5   3   8   2   1
        WHC U17                                   5   0   1   1   2   0

Z - zápasy
G - góly
A - asistence
B - kanadské body
TM - trestné minuty
+/- - účast na ledě při vstřelených/obdržených gólech
. – údaj neznámý
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....