Banes Motor České Budějovice
31.03.2016, Karel Svoboda

Na tréninku: Přípravka

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Po více než čtyřech měsících jsme opět zavítali na trénink českobudějovického hokejového potěru, na trénink přípravky pod vedením Kamily Hansové.

Nejviditelnějším rozdílem oproti listopadové návštěvě je přítomnost základního hokejového atributu – hokejky. Mladí nadšenci absolvovali na podzim první krůčky na ledě bez hokejky a nyní se již prohánějí po ledě s hokejkami.

Ačkoliv přípravka v současnosti čítá 33 dětí, vysoká nemocnost negativně zasáhla i do počtu účastníků dnešní tréninkové jednotky. Dnešní trénink má pro děti slavnostní nádech, neboť po jeho skončení se budou rozdávat zápasové dresy. Zítra kluky čeká první zápas v minihokeji ve Strakonicích. Poprvé. Poprvé v životě v dresu Motoru. Všech 19 přítomných kloučků se na zítřek neskonale těší.

Tréninková jednotka je opět rozdělena na čtyři stanoviště. První skupina pod vedením Radka Vondrušky zkřížila své hole v tréninkovém utkání na hokejové minibranky.

Druhá skupina pod vedením Karla Zevla zkouší hru na skutečné hokejové branky s tím, že v okamžiku, kdy se na hřiště dostaví gólmánek, je hra přerušena a kluci si zkoušejí samostatné nájezdy.

Testování brankářů je letos zavedená novinka v přípravce. Všichni hráči si v rámci tréninků postupně obléknou brankářskou výstroj zhruba na deset minut. Zjistí, jaký je rozdíl v bruslení s betony, a na pár minut si stoupnou do branky, aby okusili, jak chutná gólmanský chlebíček. Ostatní kamarádi si na nich vyzkoušejí několik samostatných nájezdů. Cílem tohoto dlouhodobého pokusu je také vytipovat hráče, kteří by k brankářskému řemeslu měli určité vlohy, a zároveň by byli ochotni přejít z pozice „Jágra“ na post „Hašana“.

Kromě hlavní trenérky a obou asistentů jsou na ledě ještě přítomni další dva asistenti - Richard Heřmánek a Filip Čížek, studenti Jihočeské univerzity, oba aktivní hráči v rámci Jihočeského krajského přeboru. Dvojice studentů si rozdělila zbylé chlapce na polovinu – jedni pečlivě trénují základy ovládání kotouče tzv. stickhandling, druhá polovina má opět cvičení zaměřené na vedení kotouče, a to kličkování v rámci kruhu pro vhazování mezi mnoha „překážejícími“ kotouči.

Mezitím Richard Heřmánek modifikoval cvičení na vedení puku v pohybu na jízdu úprkem vpřed s objetím kužele a co nejrychlejší přesun zpět na brankovou čáru. Některé kotouče jsou na hokejce zlobivě neposedné, některé již naopak kloučky relativně poslouchají.

Ponecháme chlapce v jejich tréninkovém úsilí a vyzpovídáme hlavní trenérku. První dotaz se týká poměrně velkého úspěchu, který zaznamenal projekt „Školička bruslení“.

“Školička letos byla striktně omezená pro děti od 4 do 7 let. Ale základem úspěchu bylo, že se mi podařilo sestavit výtečný tým trenérů. Ať již to byl dnes přítomný Radek Vondruška a jeho skoromanželka Jana Bicanová či kdokoliv další. Letos za mnou zašli i kluci z juniorky Pepa Žáček, Petr Panáček a Pepa Matoušek, že by si chtěli zkusit trénovat, že by je to bavilo. Žasla jsem, jak se s malými dětmi vyblbli, byli výborní! Dále Lukáš Novotný, který bude letos maturovat, a hraje za DDM. Ten má zase malinko jiný pedagogický přístup, ale holčičky ho milovaly a v jeho skupině byla náramná pohoda. Nebo náš bývalý hráč a v současnosti student Ivo Šindler. Musím zmínit a pochválit i Jirku Šrámka, syna budějovické kustodovské legendy. A v neposlední řadě Sabina Remtová a Lucka Heindlová . Ty zase uplatnily ke svěřené skupince dětí svůj ženský přístup, hrály s nimi mnoho zajímavých her, které jsem ani neznala. Zkrátka instruktorský tým se letos povedl. Zároveň mi moc pomohla s evidencí a agendou Hanka Gvenetadze, takže mi ubyla spousta práce s nezbytným papírováním. Co se týče nějakých čísel, přihlášených bylo okolo 100 dětí, přičemž na každé lekci jich bylo přítomno tak kolem sedmdesáti. V celé školičce byla všudypřítomná pohoda, což dokládají i slova bývalého budějovického hráče Zdenka Ondřeje, který přijel se svou dcerou, a byl doslova nadšený.“ hodnotí s očividným nadšením se stopovým množstvím pýchy Kamila Hansová.

“Oproti tomu vlastní hokejová přípravka je mnohem více o tréninku, o kázni a o disciplíně. A jsem moc ráda, že rodiče s tímto přístupem souhlasí. Jinak kluci udělali za celou sezónu veliký pokrok, a já jsem ráda, že je to baví.“ uzavírá krátký rozhovor hlavní trenérka a chvátá na střídačku pomoci nasoukat dalšího dobrovolníka do brankářské výstroje.

Trénink krásně běží, skupinky se protáčejí na jednotlivých stanovištích. Každou chvíli některý z rodičů postávajících na střídačce vytáhne telefon a fotí si svou ratolest (Poznámka: Nebo možná na synáčka kašle a dělá si selfíčko, z dálky se to nepozná).

Po šedesáti minutách trénink končí a po nezbytném závěrečném pokřiku chvátají kluci do šatny. Pro zápasové dresy. Pro dresy s velkým >M< na prsou.


Kompletní fotogalerie z tréninku přípravky.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....